HomeNieuwsNierpatiënt profiteert van Twents membraan

Nierpatiënt profiteert van Twents membraan

Onderzoekers van het instituut MIRA van de Universiteit Twente werken aan een nieuwe generatie membraan voor hemodialyse.

Dit mixed matrix membrane (MMM) is in staat om veel meer eiwitgebonden afvalstoffen uit menselijk plasma te verwijderen dan bestaande membranen.

Een artikel over het onderzoek is recent gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Nature Scientific Reports.  

Nederland telt ongeveer 6.500 nierpatiënten die door een tekort aan donornieren drie tot vier keer per week zijn aangewezen op hemodialyse. Hun sterftecijfer (15-20%) en hun ziektecijfer zijn hoog, terwijl de kwaliteit van leven laag is. Dat komt omdat de huidige dialysetechnieken slechts 10 tot 15% van de zuiverende werking van een gezonde nier benaderen. Ze filteren alleen kleine, in het bloed opgeloste afvalstoffen uit het bloed. De grotere en eiwitgebonden gifstoffen worden niet verwijderd en hopen zich op in het lichaam.  

Nieuwe generatie membranen

Wetenschappers van de Universiteit Twente onder leiding van prof. dr. Dimitrios Stamatialis werken aan een nieuwe generatie membranen die twee technieken combineert. Ze doen dat in samenwerking met collega’s van het UMC Utrecht en de Universiteit van Gent. De zogeheten mixed matrix membranes (MMM), die nu worden ontwikkeld, combineren de voordelen van hemodialyse (filtratie door middel van diffusie) en hemoperfusie (adsorptie). Bij adsorptie worden actieve kooldeeltjes door het membraan verspreid, die afvalstoffen binden en helpen om deze te verwijderen. De nieuwe membranen zijn in diameter kleiner dan de eerste generatie MMM uit 2013 en laten het eiwitmolecuul albumine door. 

Betere resultaten

De gecombineerde MMM-technologie laat aanzienlijk betere resultaten zien dan de bestaande dialysemethodes, blijkt uit het in Nature Scientific Reports gepubliceerde onderzoek. De membranen verwijderen twee tot drie keer zoveel grotere, eiwitgebonden afvalstoffen, bij een goed behoud van de vochtbalans. De resultaten komen uit tests met menselijk plasma. De onderzoekers gaan op termijn de membranen in vitro testen met bloed en daarna in vivo met dieren. Uiteindelijk moet de MMM-technologie geschikt zijn voor toepassing in een draagbare kunstnier.  

Het project is uitgevoerd binnen het promotieonderzoek Denys Pavlenko en gefinancierd door het Europese programma BIOART. Onderzoeksleider prof. dr. Dimitrios Stamatialis en Denys Pavlenko behoren tot de onderzoeksgroep Biomaterials Science and Technology van MIRA , het instituut voor biomedische technologie en technische geneeskunde van de Universiteit Twente. De groep maakt deel uit van een groter initiatief, dat werkt een compact dialyse-apparaat met bijna dezelfde zuiverende werking als een echte nier. In dat kader is eerder al een driedimensionaal nierbuisje ontwikkeld, waarop levend nierweefsel is gegroeid.