HomeEvenementenSymposium 'Design your life'

Symposium 'Design your life' Met gastspreker prof. Sue Fletcher-Watson

Design Your Life is een innovatief project, met als doel jongvolwassenen met autisme en hun begeleiders in staat te stellen hun eigen technologische oplossingen te ontwerpen. Zo krijgen jongeren meer grip op hun eigen leven. Op 4 april presenteren we de resultaten tijdens het symposium.

Tijdens dit symposium zullen we:

 • De belangrijkste bevindingen en resultaten van het "Design Your Life" project delen.
 • Praktische workshops en demonstraties geven over het gebruik van technologische tools door jongvolwassenen met autisme.
 • Een platform bieden voor discussie en het delen van best practices met betrekking tot inclusieve technologie en zelfstandigheid.

Dit evenement biedt een waardevolle gelegenheid om te leren, te netwerken en samen te werken met professionals en experts op het gebied van autisme en technologie. Meld je aan en reserveer 4 april 2024 in je agenda!

WAAR EN HOE LAAT?

Datum: donderdag 04 april 2024
Tijd: 10:00 - 17:00
Locatie: HAN Campus Nijmegen, Kapittelweg 33, Nijmegen
Deelname: Gratis toegankelijk

PROGRAMMA

Dagvoorzitter Milou Dijkman opent het symposium om 10.00 uur. Daarna is het de beurt aan Sue Fletcher-Watson. Zij geeft een lezing met als naam ‘The neurodiversity paradigm and what it means for tech-based research and support’. Vervolgens kun je twee workshops kiezen tijdens het middagprogramma om daarna het symposium af te sluiten met een borrel. Hieronder vind je meer informatie over de keynote van Sue Fletcher-Watson, de workshops en dagvoorzitter Milou Dijkman.

09:30  Inloop en ontvangst
10:00  Plenaire opening
10:15  Keynote
10:45  Presentatie: Design Your Life
11:30  Panelgesprek met deelnemers, zorginstellingen en zorgbegeleiders
12:15  Lunch
13:15  Workshopronde 1
14:15  Workshopronde 2
15:15  Expositie en prijsuitreiking wedstrijd
15:45  Borrel met hapjes & drankjes

Keynote door Sue Fletcher-Watson

The neurodiversity Paradigm and what it means for tech-based research and support

In this talk Sue will consider the status quo of autism research and the limitations of traditional approaches when it comes to efforts at enhancing autistic people’s quality of life. She will examine the methods and theoretical models which have dictated much of what is known about autism, and show how these approaches rest on assumptions which fail to centre autistic experience. She will then introduce the neurodiversity paradigm, as a basis for a shift in how we do autism research. She will define the paradigm and consider how it can be merged with participatory methods to generate a new way of doing research by, with and for autistic people. She will then look more specifically at the implications of these two models - a traditional “normalcy paradigm” and a new “neurodiversity paradigm" - for research that deploys digital technologies, and for the use of digital technologies in support settings. 

More information about Sue.

6 WORKSHOPS

 1. Grenzen van The Social Model en Neurodiversiteit - Alderick van Klaveren (RITME)
  Steeds vaker horen we de uitspraak 'het sociale model' en 'neurodivers'. Wat betekent dit meestal, en wat zijn de grenzen van hoe deze ideeën verbeeld worden? Waar komen deze ideeën vandaan en waar gaan ze naartoe? Wat zijn de implicaties van hoe we neurodiversiteit inbeelden?
 2. Een pauze-plek om te ont-moeten: het FabLab van Assortimens in Oldenzaal - dr. ir. Edwin Dertien, mede-oprichter van stichting Assortimens
  In deze workshop licht Edwin de werkwijze en het idee achter de creatieve werkplaats van stichting Assortimens toe. Hij vertelt over de plek die deze (en daarmee ook andere kleine) organisatie inneemt in het zorg-aanbod. Assortimens is bij het DYL project betrokken als plek waar de doelgroep in een dubbelfunctie aanwezig is. Veel van de deelnemers die hier over de vloer komen voor dagbesteding zijn hoger opgeleid, afgestudeerd ontwerper of gepromoveerd onderzoeker, en brengen daarbij een speciale kijk op- en input voor het project. Een aantal deelnemers deden mee in de DYL pilots en dit leverde een aantal interessante eigen interventies op. In huis is onlangs 'Fablab Oldenzaal' gestart: een publieke werkplaats voor digitale fabricage - als creatieve werkplek gerund voor en door de deelnemers. De met DYL bedachte interventies zijn daar ook voor een deel als prototypes vervaardigd.
 3. 3D-printen en makerschap in een zorgcontext bij het iXperium Health - Jos Schenkenveld (HAN)
  In deze workshop zie je de mogelijkheden én onmogelijkheden van 3D-printen. En komen er voorbeelden voorbij van 3D-geprinte zorginnovaties en zie je hoe ze gemaakt worden. Op een laagdrempelige manier kom je erachter hoe makkelijk het is om iets te maken.
 4. Implementatie van methodieken in de zorg - Sanne van den Hagen (Vrienden van verandering)
  Wat komt er kijken bij het implementeren van een methodiek zoals DYL in de praktijk? Daar gaan we het over hebben. Na de sessie: - Weet je waar op moet letten. Heb je praktische handvatten. Heb je ervaren wat veranderen betekent.
 5. Serious gaming voor social skills: codesign met kinderen met autisme (9-12 jr.) - Job van ’t Veer (NHL Stenden Hogeschool)
  Lector Digitale innovatie in Zorg& Welzijn
  In het project SOVATASS zijn drie verschillende games ontworpen voor vooral kinderen met autisme (9-12 jr.). Deze digitale toolkit heeft tot doel de sociale vaardigheden op een speelse manier te stimuleren. In deze workshop demonstreren we de games (ja, ook zelf te spelen) en illustreren we hoe we in co-design met de doelgroep zelf en met professionals tot deze ontwerpen zijn gekomen. Welke inzichten uit het ontwerponderzoek leidden tot welke ontwerpkeuzes? En welke methoden hielpen ons de jonge doelgroep optimaal te laten participeren als ‘ware gamedesigners’?
 6. Ga zelf aan de slag met de toolkit - Projectteam DYL
  Tijdens deze workshop kun je zelf aan de slag gaan met de DYL-toolkit en ervaren hoe het is om deze te gebruiken.

Dagvoorzitter Milou Dijkman

Milou Dijkman is moderator, dagvoorzitter en oprichter van Souls on Stage, haar platform waarmee ze professionals coacht en traint om ontspannen en vanuit verbinding en (persoonlijk) leiderschap voor groepen te spreken. Ze begon haar carrière ooit als advocaat bij een groot kantoor en werkte daarna achtereenvolgens als jurist, beleidsadviseur en speechschrijver bij de overheid. Daarna besloot ze zich volledig te richten op het podium en de kracht van het gesproken woord, in combinatie met persoonlijke ontwikkeling en leiderschap. Als dagvoorzitter modereert ze graag bijeenkomsten in de volle breedte, van wetenschap tot beleid tot corporate, van AI tot duurzaamheid tot het sociaal domein. Haar motto: In de verbinding zit het antwoord.

PRIJSUITREIKING: AUTVINDER VAN HET JAAR

Autvinder is er om de uitzonderlijke innovatieve krachten van autistische individuen de erkenning te geven die ze verdienen. In dit kader hebben we een prijsvraag in het leven geroepen waaraan autisten, gediagnostiseerd of zelfgeïdentificeerd, kunnen meedoen. Wat moet je doen? Stuur jouw oplossing, uitvindingen of lifehacks in via www.autvinder.nl. Een vierkoppige jury beslist wie er autvinder van het jaar wordt. De prijs wordt uitgereikt tijdens het symposium “Design Your Life”.

ONZE PARTNERS

De projectpartners vormen samen een team en leveren vanuit hun eigen expertise waardevolle informatie voor het onderzoek. Deelnemers zijn:

Het project is een samenwerking tussen de Universiteit Twente en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Ook de organisatie van het symposium is in handen van deze twee organisaties.