Inkoopprocedures en regelgeving

Language:
NL

Hier vind je informatie over inkoopprocedures en regelgeving.

Aanpassing procedure meervoudige onderhandse aanbesteding

De rol van Inkoop bij meervoudig onderhandse aanbestedingen verandert per 1 april 2024. Inkoop neemt de begeleidende rol in dit proces op zich en dient betrokken te worden bij het gehele proces van het uitvragen van meervoudige onderhandse aanbestedingen voor de UT. Meer informatie hierover lees je in dit nieuwsbericht.

  • Inkoop- en aanbestedingsbeleid
    PO-beleid als onderdeel van het Inkoop- en aanbestedingsbeleid

    Een goed ingericht P2P proces helpt onder andere met het realiseren van inkoopbesparingen en het reduceren van risico’s voor de UT. Primaire reden hiervoor is dat (bestaande) contracten beter worden benut. Uitgangspunt van het Inkoop- en aanbestedingsbeleid is dat er voor iedere bestelling een purchase order (PO) wordt aangemaakt tenzij dit een uitzondering betreft, benoemd door afdeling Inkoop in de uitzonderingenlijst. Zie hiervoor de bestelwijzer op de pagina voor bestellers. 

    Het College van Bestuur heeft op 21 september 2023 het nieuwe Inkoop- en aanbestedingsbeleid van de Universiteit Twente vastgesteld. Hierin is de grens voor de meervoudig onderhandse procedure verhoogd van €50.000 ex. btw naar €70.000 ex. btw.

    Doel van het beleid is om kaders en richtlijnen aan te geven die van toepassing zijn op de inkopen van de UT.

    Inkoop- en aanbestedingsbeleid

    Verdeling van taken tijdens Europese aanbesteding

    Tijdens een Europese aanbesteding worden de taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden verdeeld tussen Opdrachtgever, Projectleider, Materiedeskundige en Inkoper.

  • Inkoopprocedures
  • Europese aanbesteding
  • Inkoopvoorwaarden

    Per 1 januari 2019 maakt de Universiteit Twente gebruik van nieuwe algemene inkoopvoorwaarden voor diensten en leveringen (AISUT 2019).

    Daarnaast is het gebruik van de volgende voorwaarden formeel vastgesteld:

    • Uniforme Administratieve Voorwaarden (UAV 2012) voor werken en technische installatiewerken
    • De Nieuwe Regeling (DNR 2011) voor ontwerpen, adviseren en organiseren voor de gebouwde omgeving
    • Algemene Rijksvoorwaarden bij IT-overeenkomsten (ARBIT 2022)

    Voor reeds bestaande Overeenkomsten zijn de voorwaarden van kracht zoals deze zijn opgenomen in de Overeenkomst en/of Opdracht.

    Hieronder kunnen de voorwaarden van de Universiteit Twente gedownload worden.

    Downloads

  • Inkoopvisie

    De afdeling Inkoop heeft een nieuwe visie vastgesteld voor de periode 2021-2025.

    Doel van de inkoopvisie is om de ambities en speerpunten van de afdeling Inkoop weer te geven en de concretiseringsslag te maken naar acties en resultaten. Deze inkoopvisie maakt de vertaling van de strategische UT doelstellingen en van invloed zijnde externe ontwikkelingen naar inkoopdoelstellingen en laat op deze manier zien welke bijdrage Inkoop kan en wil leveren.

  • Inkoopbesturing
  • Gedragscode inkoop

    De Universiteit Twente vindt het van zeer groot belang dat inkoopprofessionals en medewerkers, hierna te noemen (I&M), betrokken bij inkooptrajecten ethisch handelen. Daarom is een nieuwe UT Gedragscode ontwikkeld die inkopers en medewerkers betrokken bij inkooptrajecten handreikingen biedt bij het omgaan met ethische dilemma’s in het inkoopproces. We hebben ervoor gekozen te werken met principes in plaats van regels, omdat regels vaak alleen uitdrukken wat wel mag en wat niet. Principes kun je veel ruimer inzetten en geven aan hoe inkoopprocessen idealiter verlopen.

  • Duurzaam inkopen

    CONVENANT DUURZAAM INKOPEN HOGER ONDERWIJS

    Op 3 december 2008 heeft minister Cramer met vertegenwoordigers van Hogescholen en Universiteiten, het convenant duurzaam inkopen ondertekend. Het Hoger Onderwijs verplicht zich hiermee om voortvarend aan de slag te gaan met duurzaam inkopen: de doelstelling is dat hogescholen en universiteiten uiterlijk in 2012 voor tenminste 50% duurzaam inkopen.

    Minister Cramer deed tijdens de bijeenkomst een oproep om de lat hoog te leggen: “Behalve duurzame eisen bij aanbestedingen, wil ik u oproepen ook de wensen die door SenterNovem zijn aangedragen met een zo zwaar mogelijk gewicht in de beoordeling mee te nemen.”

    WAT IS DUURZAAM INKOPEN?

    Het inkopen van duurzame ontwikkeling waarbij sociaal-economische, ecologische en culturele aspecten in dynamisch evenwicht zijn. Het levert als resultaat op, dat na ons komende generaties dezelfde kansen hebben om in hun behoeften te voorzien als de huidige generaties. Dit wordt ook wel de “triple-P” benadering genoemd, waarbij de juiste verhoudingen wordt gezocht tussen People, Profit en Planet.

    WAAROM DUURZAAM INKOPEN?

    De rijksoverheid ondersteunt de invoering van duurzaam inkoopbeleid bij overheden via het programma Duurzaam Inkopen.
    Doelen zijn: een voorbeeld voor anderen stellen, directe milieuwinst bereiken, de markt beïnvloeden door creëren en vergroten van de vraag naar minder milieubelastende producten en diensten; de markt beïnvloeden door milieugerichte productinnovatie te stimuleren.

  • Douanezaken
  • Inkoopproces
  • Leveranciersselectie - Groslijstmethodiek

    De groslijstmethodiek is opgezet ten behoeve van objectieve leveranciersselectie bij aanbestedingen van cultuur- en civieltechnische werken en de daaraan gerelateerde diensten, vallend onder de onderstaande hoofdcategorieën:

    a. Diensten en leveringen < 207K
    b. Werken < 1500K
    c. Werken > 1500K alleen indien er geen nationaal openbare procedure wordt gevolgd

    De Universiteit Twente onderschrijft eerlijke mededinging. Daarnaast is goed opdrachtgeverschap een belangrijke waarde voor de Universiteit. Recht- en doelmatigheid alsmede professionaliteit wordt door middel van deze beschreven procedure gewaarborgd.

    Momenteel wordt de werking van de methodiek getoetst door middel van een pilot voor Schilderwerken en Boven- en ondergrondse infra.

    Downloads

  • Veiligheidsvoorschriften voor aannemers en leveranciers

    In een situatie waarin meerdere werkgevers op een terrein of in een gebouw arbeid verrichten, zijn verschillende verantwoordelijkheidsaspecten te benoemen ten aanzien van veiligheid, gezondheid en milieu.

    Deze veiligheidsvoorschriften zijn bestemd voor aannemers/leveranciers en hun personeel die werkzaamheden verrichten op de terreinen en/of de gebouwen van de Universiteit Twente.

My favorites

About My Favorites
Use the Bookmark this page button on Service Portal pages to add that page to the My Favorites section. To add web applications, use the star icon in the webapplication list. To add pages outside the Service Portal, use the Add custom bookmark button above. Add your favorite apps to your bookmarks by using the favorite button

Please wait a moment...