Dr. Andries van der Meer

Andries van der Meer ontwikkelt 'mini-organen' voor ziekte- en geneesmiddelenonderzoek 

Dr. Andries D. van der Meer is tenure track assistent-professor aan de faculteit Technische Natuurwetenschappen van de Universiteit Twente. Hij leidt het onderzoeksthema 'Organs-on-Chips' in de Applied Stem Cell Technologies groep van het cluster Bio-engineering Technologies, begeleidt meerdere promovendi en coördineert verschillende onderzoeksprojecten op het gebied van organs-on-chips technologie.

Organs-on-chips zijn micro-geconstrueerde 'mini-organen' gebaseerd op de kweek van complexe menselijke weefsels in goed gecontroleerde omgevingen in microfluïdische 'chips'. Organs-on-chips worden gebruikt voor het bestuderen van menselijke ziekten en voor het testen van therapeutische kandidaat-geneesmiddelen, en worden beschouwd als een belangrijke technologische innovatie in diervrij onderzoek.

Dr. Andries van der Meer

Het is mijn persoonlijke missie om studenten in multidisciplinaire biomedische programma's te laten beseffen dat ze unieke wetenschappers en professionals zullen zijn

Dr. Andries van der Meer

Van der Meer is een internationale expert in de integratie van bloedvaten in organs-on-chips. Aangezien meer dan 25% van alle sterfgevallen wereldwijd een directe vasculaire oorzaak heeft, zijn onderzoekers en farmaceutische bedrijven sterk geïnteresseerd in zijn micro-geconstrueerde modellen van het vaatstelsel. Voor Van der Meer is er echter ook een diepere motivatie om zich te richten op bloedvatentechniek: de integratie van bloedvaten in organs-on-chips is van groot belang om meerdere organs-on-chips te kunnen koppelen tot 'lichaam-op-chip' systemen. "Ik ben ervan overtuigd dat we in de niet-zo-zo verre toekomst in staat zullen zijn om levende microsystemen op te bouwen die echte reflecties van onszelf zijn in de zin van genetica, embryonale ontwikkeling, zelfvoorzienende lichaamsfuncties, ziekte en zelfs veroudering.

Onderzoek en onderwijs

De ontwikkeling van organs-on-chips hangt af van de integratie van biomaterialen, menselijke stamcellen, microfluïdische systemen en biosensoren, en is daarom een echt transdisciplinaire onderneming die geworteld is in de fysica, chemie en biologie. Daarnaast worden organs-on-chips toegepast in de modellering van ziekten en de ontwikkeling van geneesmiddelen, waardoor de organs-on-chips ingenieurs op zijn minst vertrouwd moeten zijn met de concepten van de biomedische en farmaceutische wetenschap.

Het multidisciplinaire karakter van het vakgebied komt ook tot uiting in het onderwijs en de onderzoeksopleiding van Van der Meer. Hij heeft een bachelor in de Biologie, een master in de Medische Biologie, en deed het onderzoek voor zijn promotie aan de Universiteit Twente op de afdeling Polymeerchemie en Biomaterialen in samenwerking met de afdeling Fysica van Complexe Vloeistoffen en het lokale ziekenhuis. Voor Van der Meer is deze verbinding met verschillende gebieden een constante factor in zijn professionele carrière: "Ik ben oprecht enthousiast om met mensen met heel verschillende achtergronden samen te werken en hun wetenschappelijke taal, motivatie en denkwijze te leren kennen.

Van der Meer is docent aan de bachelor- en masteropleidingen Biomedische Technologie en Technische Geneeskunde aan de Universiteit Twente. Hij geeft cursussen op het gebied van celbiologie en bio-technologie en richt zich op het geven van uitdagende projecten waarbij studenten kennis en vaardigheden uit meerdere disciplines moeten combineren om te werken aan een oplossing. "De multidisciplinaire biomedische programma's kunnen voor sommige studenten een strijd zijn, omdat ze er vaak aan herinnerd worden dat ze binnen een bepaalde discipline nooit zo goed geïnformeerd zullen zijn als studenten die een monodisciplinaire opleiding krijgen. Het is mijn persoonlijke missie om studenten in deze programma's te laten beseffen dat ze unieke wetenschappers en professionals zullen worden en dat ze daar trots op mogen zijn. Hiervoor is het belangrijk om hen interdisciplinaire uitdagingen te geven om aan te pakken.”

Over Andries van der Meer

Dr. Van der Meer is sinds 2015 als universitair docent verbonden aan de Universiteit Twente. De twee jaar daarvoor werkte hij als Senior Research Fellow aan de Harvard Medical School en het Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering van Harvard University, Cambridge, MA, USA. Hij ontwikkelde actief organ-on-chip modellen van de bloed-hersenbarrière en de alveolus voor het Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) Microfysiological Systems programma en coördineerde een samenwerkingsproject tussen het Wyss Institute organ-on-chip start-up bedrijf Emulate, Inc. en Janssen Pharmaceuticals. Voordat hij bij Harvard University in dienst trad, was hij postdoctoraal medewerker bij prof. Albert van den Berg's BIOS/Lab-on-a-Chip groep van de Universiteit Twente, Nederland. In die periode was hij ook assistent-coördinator van het project 'Beyond Borders: Organs-on-Chips' van de Nederlandse Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KNAW). Dit project heeft geleid tot de oprichting van het consortium 'Organ-on-Chip' van de Nederlandse Human Organs-on-Chip Technologieën (hDMT), waarvoor dr. Van der Meer de vertegenwoordiger is van zijn universiteit.

Dr. Van der Meer promoveerde in 2010 aan de Universiteit Twente in de richting Biomedical Engineering en behaalde zijn M.Sc. graad in Medical Biology bij de Universiteit van Groningen in 2005.

Persfoto's

Deze persfoto's kunnen zonder copyright restricties worden gebruikt.