Medical Sensing & Stimulation

Hulp nodig bij het kiezen van je studie?

Word een expert in het interpreteren van medische signalen en leer ze in te zetten bij diverse behandeltechnieken.

Hoe kun je patiënten op de Intensive Care sneller laten ontwennen van kunstmatige beademing? Hoe stel je elektrodes in een diepe hersenstimulator in voor de behandeling van de ziekte van Parkinson? Maar ook: hoe zet je thuismonitoring effectief en betrouwbaar in bij mensen met chronische aandoeningen, om zo het aantal controlebezoeken in het ziekenhuis te verlagen? In de specialisatie Medical Sensing & Stimulation leer je de staat van het menselijk lichaam om te zetten in signalen. Enerzijds houd je je bezig met het meten en interpreteren van medische signalen om tot een betrouwbare diagnose te komen, anderzijds leer je signalen in te zetten in behandeltechnieken, bijvoorbeeld bij bewegingsstoornissen of epilepsie.

Bij het meten van medische signalen, verzamelen medische technologieën een enorme hoeveelheid data – en veel van die informatie wordt (nog) niet gebruikt. Deze specialisatie leert je deze data optimaal in te zetten bij de diagnostisering en behandeling van een patiënt.

Rob Hartman, track manager Medical Sensing & Stimulation

Wat kun je verwachten?

In deze specialisatie leer je het maximale te halen uit sensortechnologie en andere medische meetapparatuur zoals beademingsapparatuur, hartbewaking en EEG, zowel binnen als buiten het ziekenhuis. Je doet kennis op in fysiologie, pathofysiologie en signaalanalyse, maar ook data science en kunstmatige intelligentie komen aan bod om de enorme hoeveelheid aan gemeten data nauwkeuriger te kunnen verwerken en interpreteren. Kun je bijvoorbeeld via machine learning afwijkingen herkennen in de ademhaling van een patiënt en de beademing daarop automatisch aanpassen? De expertise die je binnen deze specialisatie opdoet is breed inzetbaar, bijvoorbeeld op afdelingen als de Intensive Care, Cardiologie, Neurologie, of longgeneeskunde.

Voorbeelden van vakken die je volgt in deze specialisatie:
 • Welke informatie is relevant om in de gaten te houden bij een patiënt die herstelt van een operatie? En hoe kun je dit betrouwbaar meten? Dit leer je tijdens het vak E-health for Remote Patient Monitoring and Decision Support.
 • Het meten van signalen van het menselijk lichaam is niet eenvoudig, omdat andere processen in het lichaam deze vaak verstoren. Het vak Advanced Techniques for Signal Analysis helpt je deze verstoringen te verminderen bij het meten van fysiologische functies.
 • Welke ziektebeelden kun je tegenkomen bij patiënten op de Intensive Care en hoe zijn deze te herkennen en behandelen? Het vak Circulation & Ventilation geeft je diepgaande inzichten in de onderliggende fysiologische processen (m.b.t. bloedsomloop en ademhaling) en de bijbehorende technologieën.

Als technisch geneeskundige zorg je niet alleen voor optimale diagnostiek en behandeling met behulp van technologie, je probeert ook de impact op de patiënt te verlagen. Je leert te modelleren via Digital Twin-technologie, om zo fysiologische systemen in het menselijk lichaam te simuleren zodat je invasieve methoden bij patiënten kunt voorkomen. Kun je bijvoorbeeld via een Digital Twin een stijging in de hersendruk voorspellen, zodat je geen meting hoeft te doen binnen de schedel van een patiënt?

Ook thuismonitoring is een steeds belangrijker onderwerp. Daarmee krijg je niet alleen een betrouwbaarder beeld vanwege de continuïteit van metingen, het zorgt ook voor een vermindering van ziekenhuisbezoeken en -kosten, en daarmee ook ongemakken voor de patiënt. Maar hoe zet je thuismonitoring op een betrouwbare en veilige manier in en zorg je dat de patiënt wel op tijd de nodige zorg krijgt? En hoe begeleid je een patiënt in dit proces? Dat zijn vragen die je binnen deze specialisatie leert te beantwoorden.

Jouw expertise

In deze specialisatie doe je specifieke kennis en vaardigheden op die relevant zijn voor jouw toekomstige baan als technisch geneeskundige.

 • Kennis

  Na afronding van deze specialisatie heb je:

  • diepgaande inzichten in de klinische context waarin medische signalen relevant zijn;
  • een breed overzicht van verschillende fysiologische parameters van het menselijk lichaam en inzicht in hoe je deze kunt meten en interpreteren;
  • inzicht in de vele manieren waarop je stimuli aan een patiënt kunt geven ter behandeling of ondersteuning.
 • Vaardigheden

  Na afronding van deze specialisatie kun je:

  • jouw brede kennis over zowel de klinische als technische context toepassen in het oplossen van technisch-medische vraagstukken;
  • de relevante fysiologische parameters van patiënten meten en interpreteren, zowel in het ziekenhuis als op afstand;
  • een aantal medisch-technische handelingen verrichten zoals vastgelegd in je eigen BIG-registratie.
 • Waarden

  Na afronding van deze specialisatie:

  • ben je een medisch professional die weet om te gaan met snelle technologische veranderingen en vernieuwingen in de geneeskunde en de daarvoor benodigde kennis blijft opdoen;
  • kun je goede relaties met patiënten en hun naasten opbouwen en onderhouden, alsook met collega’s;
  • heb je inzicht in je eigen functioneren in de technisch-medische praktijk en kun je daarop ook reflecteren.

Andere masters of specialisaties

Is deze specialisatie niet helemaal wat je zoekt? Misschien past de specialisatie Medical Imaging & Interventions beter bij je. Of neem eens een kijkje bij onze andere, gerelateerde masteropleidingen:

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies