Medical Imaging & Interventions

Hulp nodig bij het kiezen van je studie?

Word een specialist op het gebied van beeldvorming voor diagnostiek en beeldgeleide (chirurgische) interventies.

Hoe zet je kunstmatige intelligentie in bij de opsporing van kanker via röntgenbeelden? Kan Augmented Reality helpen bij het in kaart brengen van de zenuwbanen tijdens een chirurgische ingreep? En kun je met 3D-technologie inzicht krijgen in hoe een aorta beweegt, zodat je gemakkelijker en preciezer een stent kunt plaatsen? Medische beeldvorming speelt een belangrijke rol binnen de moderne geneeskunde en is volop in ontwikkeling. In de specialisatie Medical Imaging & Interventions richt je je op de inzet en optimalisatie van beeldvormende diagnostiek en beeldgeleide (chirurgische) interventies.

Dankzij veel technologische ontwikkelingen kun je (delen van) het menselijk lichaam niet alleen voor of na een ingreep goed in beeld brengen, maar ook tijdens. Zo wordt behandeling niet alleen effectiever, de impact op de patiënt wordt ook kleiner.

Jordy van Zandwijk, track manager Medical Imaging & Interventions

Wat kun je verwachten?

In deze specialisatie verdiep je je in beeldvormingstechnieken als CT, MRI, PET, röntgen en echografie, inclusief beeldverwerkings- en nabewerkingsmethoden. Je leert hoe je deze optimaal in kunt zetten in zowel diagnostiek als behandeling. Kun je bijvoorbeeld een bepaald ziektebeeld vangen met een andere modaliteit dan een (door straling schadelijke) CT-scan? Of kun je met een combinatie van verschillende modaliteiten tot een betrouwbaarder medisch beeld komen?

Ook houd je je grotendeels bezig met de voorbereiding en begeleiding van operaties met behulp van medische beeldvorming. Denk aan hybride operatiekamers, die zijn uitgerust met beeldvormingsapparatuur, waardoor chirurgen ingrepen nauwkeuriger en met minimale impact op de patiënt kunnen uitvoeren. De expertise die je binnen deze specialisatie opdoet is breed inzetbaar, op afdelingen zoals Radiologie, Nucleaire Geneeskunde of chirurgische afdelingen.

Voorbeelden van vakken die je volgt in deze specialisatie:
 • Hoe maak je een weloverwogen keuze uit alle beeldvormingstechnieken om tot de juiste diagnose te komen? In het vak Imaging Techniques doe je de daarvoor benodigde kennis en vaardigheden op.
 • Tijdens het vak Surgical Navigation Technology leer je een beeldgeleid navigatiesysteem te analyseren en ontwikkelen om in te zetten bij chirurgische ingrepen.
 • In het vak 3D Medical Lab leer je alles over 3D-nabewerking en visualisatie, machine learning en deep learning en de toepassing en implementatie ervan in zowel de klinische praktijk als (wetenschappelijk) onderzoek.

Het gebied van medische beeldvorming is continu in ontwikkeling en levert ongekende mogelijkheden. In deze specialisatie raak je niet alleen op de hoogte van deze nieuwste ontwikkelingen – je leert er ook aan bij te dragen. Zo is het gebruik van AI bij medische beeldclassificatie een belangrijke ontwikkeling. Zorg jij ervoor dat een computeralgoritme zelfstandig een diagnose kan stellen op basis van aangeleverde pathologiebeelden? En belangrijker nog: hoe controleer je of dit goed gebeurt? Ook 3D-technologie wordt steeds belangrijker binnen de medische beeldvorming. Denk aan het gebruik van 3D-visualisaties die een complexe breuk of tumor beter zichtbaar maken dan de gebruikelijke 2D-technieken – en zo kunnen zorgen voor een betere planning en voorbereiding van operaties. Daarbij hoort ook het gebruik van 3D-print technologie, waarmee je bijvoorbeeld stents of protheses kunt vervaardigen, of een op maat gemaakte boor- of zaagmal voor chirurgische ingrepen. 

Jouw expertise

In deze specialisatie doe je specifieke kennis en vaardigheden op die relevant zijn voor jouw toekomstige baan als technisch geneeskundige.

 • Kennis

  Na afronding van deze specialisatie heb je:

  • diepgaande inzichten in de klinische context van medische beeldvorming;
  • een breed overzicht van diverse beeldvormingstechnieken en de toepassing ervan voor, na óf tijdens een behandeling of ingreep;
  • kennis over technologische ingrepen, inclusief de beperkingen en uitdagingen.
 • Vaardigheden

  Na afronding van deze specialisatie kun je:

  • jouw brede kennis over zowel de klinische als technische context toepassen in het oplossen van technisch-medische vraagstukken;
  • medische beelden vervaardigen en interpreteren en deze bovendien optimaliseren in de nabewerking;
  • een aantal medisch-technische handelingen verrichten zoals vastgelegd in je eigen BIG-registratie.
 • Waarden

  Na afronding van deze specialisatie:

  • ben je een medisch professional die weet om te gaan met snelle technologische veranderingen en vernieuwingen in de geneeskunde en de daarvoor benodigde kennis blijft opdoen;
  • kun je goede relaties met patiënten en hun naasten opbouwen en onderhouden, alsook met collega’s;
  • heb je inzicht in je eigen functioneren in de technisch-medische praktijk en kun je daarop ook reflecteren.

Andere masters of specialisaties

Is deze specialisatie niet helemaal wat je zoekt? Misschien past de specialisatie Medical Sensing & Stimulation beter bij je. Of neem eens een kijkje bij onze andere, gerelateerde masteropleidingen:

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies