Verdiep je in de interactie tussen mensen en (IT-)systemen en ontwikkel interactieve technologieën die waardevol zijn voor mens en maatschappij.
Moderne technologieën zijn niet meer weg te denken uit onze huidige maatschappij. Maar geen van de geavanceerde systemen die we vandaag de dag gebruiken zouden succesvol zijn geweest als mensen er niet mee overweg kunnen. Bij de ontwikkeling van vrijwel elke nieuwe vorm van technologie is mens-machine-interactie één van de belangrijkste overwegingen. Dus hoe stel je de gebruiker centraal in de ontwikkeling van nieuwe, interactieve technologieën? Wat is er bijvoorbeeld nodig om een robot te ontwerpen die menselijke emoties kan herkennen en erop kan reageren? Of een technologie die een sociale aanraking tussen geliefden kan simuleren? Als je geïnteresseerd bent in het vakgebied van mens-computer interactie en je interactieve technologieën wilt ontwikkelen en uitrollen die betekenisvol zijn voor mens en maatschappij, dan is de master Interaction Technology aan de Universiteit Twente de juiste keuze voor jou.
Deze tweejarige, Engelstalige master gaat over het bestuderen en vormgeven van de interactie tussen mensen en (IT-)systemen. Je leert intelligente, interactieve en sociaal bewuste technologieën en systemen te ontwerpen die zijn afgestemd op de behoeften van de eindgebruiker en de gebruikerservaring versterken. Je doet kennis op in vakgebieden zoals computer science, mens-computer interactie, kunstmatige intelligentie en elektrotechniek en combineert deze technische kennis met inzicht in menselijk gedrag en omgang met technologie.
Start master Interaction Technology
De masteropleiding Interaction Technology start in september en februari. Als je eerst een pre-master moet volgen, kun je eveneens in september of februari starten en aansluitend je master vervolgen.
Lees verder op de Engelstalige website
Je volgt deze opleiding geheel in het Engels. Op deze pagina wordt de master kort samengevat in het Nederlands. Wil je uitgebreide informatie? Ga dan naar de Engelstalige website.
Maatschappelijke impact met creatieve oplossingen
Kunnen sociale robots kinderen met autisme helpen om emoties te herkennen via gezichtsuitdrukkingen? Hoe kan spraaktechnologie chirurgen ondersteunen bij het uitvoeren van operaties? Kun je mensen met behulp van Augmented Reality leren reanimeren, live op locatie? En kun je het gevoel van aanraking overbrengen via technologie, om zo mensen het gevoel te geven dichtbij elkaar te zijn?
Tijdens de master Interaction Technology leer je creatieve, out-of-the-box oplossingen te bedenken voor maatschappelijke uitdagingen, door technische mogelijkheden te linken aan de behoeften van mensen. Het gaat dan niet alleen om het ontwikkelen en verbeteren van zulke interactieve technologieën, maar ook om het begrijpen van de waarde ervan in onze huidige maatschappij. Hoe beïnvloedt een technologie de interactie tussen mensen? Of de interactie tussen de mens en de technologie zelf?
Stel je eigen master samen
Als student Interaction Technology heb je de mogelijkheid je master zelf samen te stellen op basis van jouw interesses en ambities. Met een brede keuze uit vakken binnen domeinen als technologie, sociale wetenschappen, design, onderzoek, ondernemerschap en meer, kun je jouw eigen unieke profiel creëren!
Je kunt ook een deel van je studie in het buitenland volgen. Zo kun je vakken volgen aan een buitenlandse partneruniversiteit of daar je afstudeeronderzoek uitvoeren. Je kunt ook kiezen voor het double degree programma Human Computer Interaction and Design van de EIT Digital Master School, met een speciale focus op business en innovatie. Kies je voor deze double degree-opleiding, dan studeer je aan twee verschillende universiteiten. Je kunt dan bijvoorbeeld je eerste of tweede jaar aan de Universiteit Twente volgen, en het andere jaar aan een partneruniversiteit in Helsinki, Stockholm, Parijs, Madrid, Milaan of Trento.
Banen in interaction technology
Opleidingsoverzicht
Quicklinks
- Moet je eerst een pre-master volgen?
- Inhoud en structuur van de master
- Double degree en andere extracurriculaire mogelijkheden
- Hoeveel collegegeld moet je betalen?
- Start je aanmelding