Interaction Technology

Hulp nodig bij het kiezen van je studie?

Verdiep je in de interactie tussen mensen en (IT-)systemen en ontwikkel interactieve technologieën die waardevol zijn voor mens en maatschappij.

Moderne technologieën zijn niet meer weg te denken uit onze huidige maatschappij. Maar geen van de geavanceerde systemen die we vandaag de dag gebruiken zouden succesvol zijn geweest als mensen er niet mee overweg kunnen. Bij de ontwikkeling van vrijwel elke nieuwe vorm van technologie is mens-machine-interactie één van de belangrijkste overwegingen. Dus hoe stel je de gebruiker centraal in de ontwikkeling van nieuwe, interactieve technologieën? Wat is er bijvoorbeeld nodig om een robot te ontwerpen die menselijke emoties kan herkennen en erop kan reageren? Of een technologie die een sociale aanraking tussen geliefden kan simuleren? Als je geïnteresseerd bent in het vakgebied van mens-computer interactie en je interactieve technologieën wilt ontwikkelen en uitrollen die betekenisvol zijn voor mens en maatschappij, dan is de master Interaction Technology aan de Universiteit Twente de juiste keuze voor jou.

Deze tweejarige, Engelstalige master gaat over het bestuderen en vormgeven van de interactie tussen mensen en (IT-)systemen. Je leert intelligente, interactieve en sociaal bewuste technologieën en systemen te ontwerpen die zijn afgestemd op de behoeften van de eindgebruiker en de gebruikerservaring versterken. Je doet kennis op in vakgebieden zoals computer science, mens-computer interactie, kunstmatige intelligentie en elektrotechniek en combineert deze technische kennis met inzicht in menselijk gedrag en omgang met technologie.

Ontvang digitale brochure
We hebben de brochure opgestuurd. Check je inbox!

[naam], klik op download om de brochure te downloaden.
Beste [naam], wilt u ook deze brochure downloaden?

Brochure verstuurd

We hebben je een e-mail gestuurd met een link naar de brochure. Check je inbox!

Start master Interaction Technology

De masteropleiding Interaction Technology start in september en februari. Als je eerst een pre-master moet volgen, kun je eveneens in september of februari starten en aansluitend je master vervolgen.

Lees verder op de Engelstalige website

Je volgt deze opleiding geheel in het Engels. Op deze pagina wordt de master kort samengevat in het Nederlands. Wil je uitgebreide informatie? Ga dan naar de Engelstalige website.

Maatschappelijke impact met creatieve oplossingen

Kunnen sociale robots kinderen met autisme helpen om emoties te herkennen via gezichtsuitdrukkingen? Hoe kan spraaktechnologie chirurgen ondersteunen bij het uitvoeren van operaties? Kun je mensen met behulp van Augmented Reality leren reanimeren, live op locatie? En kun je het gevoel van aanraking overbrengen via technologie, om zo mensen het gevoel te geven dichtbij elkaar te zijn?

Tijdens de master Interaction Technology leer je creatieve, out-of-the-box oplossingen te bedenken voor maatschappelijke uitdagingen, door technische mogelijkheden te linken aan de behoeften van mensen. Het gaat dan niet alleen om het ontwikkelen en verbeteren van zulke interactieve technologieën, maar ook om het begrijpen van de waarde ervan in onze huidige maatschappij. Hoe beïnvloedt een technologie de interactie tussen mensen? Of de interactie tussen de mens en de technologie zelf?

Stel je eigen master samen

Als student Interaction Technology heb je de mogelijkheid je master zelf samen te stellen op basis van jouw interesses en ambities. Met een brede keuze uit vakken binnen domeinen als technologie, sociale wetenschappen, design, onderzoek, ondernemerschap en meer, kun je jouw eigen unieke profiel creëren!

Je kunt ook een deel van je studie in het buitenland volgen. Zo kun je vakken volgen aan een buitenlandse partneruniversiteit of daar je afstudeeronderzoek uitvoeren. Je kunt ook kiezen voor het double degree programma Human Computer Interaction and Design van de EIT Digital Master School, met een speciale focus op business en innovatie. Kies je voor deze double degree-opleiding, dan studeer je aan twee verschillende universiteiten. Je kunt dan bijvoorbeeld je eerste of tweede jaar aan de Universiteit Twente volgen, en het andere jaar aan een partneruniversiteit in Helsinki, Stockholm, Parijs, Madrid, Milaan of Trento.

Banen in interaction technology

Met de opkomst van nieuwe technologieën, apparaten en andere connectiemogelijkheden, zien we steeds meer intelligente, interactieve systemen die mens en maatschappij kunnen ondersteunen en verrijken. En aangezien deze slimme innovaties elkaar in een steeds hoger tempo opvolgen, groeit ook de vraag naar experts op het gebied van interaction technology die in kunnen spelen op trends op het gebied van mens-computer interactie met out-of-the-box ideeën en oplossingen. Met een masterdiploma in Interaction Technology heb je dus een uitstekende positie op de arbeidsmarkt!

In grote lijnen kun je een carrière beginnen als ontwerper, onderzoeker of ondernemer, of een combinatie ervan. Na je afstuderen kun je bijvoorbeeld aan de slag als software developer of UX designer bij een techbedrijf, of je start een carrière als onderzoeker om bij te dragen aan nieuwe ontwikkelingen op het gebied van mens-machine interactie. Of wat dacht je van het beginnen van je eigen startup, zoals studenten van deze master al eens eerder hebben gedaan? Welk carrièrepad je ook kiest, jouw kennis en vaardigheden op het gebied van zowel technologie als menselijke interacties en gedrag maken van jou een veelgevraagde expert in allerlei organisaties en sectoren.

NederlandOverijssel
Top 5 werkgevers met de meeste beschikbare banen
  1. Philips
  2. ABN AMRO
  3. ASML
  4. ING
  5. Rabobank
8141
Aantal vacatures op het gebied van deze master
Gebaseerd op gegevens in de periode van 1/1/2020 tot 13/7/2024
Top 5 werkgevers met de meeste beschikbare banen
  1. Topicus
  2. Thales Group
  3. ENGIE Energie
  4. Ilionx Consulting
  5. Zonneplan
496
Aantal vacatures op het gebied van deze master
Gebaseerd op gegevens in de periode van 1/1/2020 tot 13/7/2024
Benieuwd naar je startsalaris, top 5 banen of trends op dit carrièregebied? Download de masterbrochure.
We hebben de brochure opgestuurd. Check je inbox!

[naam], klik op download om de brochure te downloaden.
Beste [naam], wilt u ook deze brochure downloaden?

Brochure verstuurd

We hebben je een e-mail gestuurd met een link naar de brochure. Check je inbox!

Opleidingsoverzicht

Diploma
Master’s degree in Interaction Technology
Certificatie: MSc
CROHO-code
60030
Faculteit
Electrical Engineering Mathematics and Computer Science
Duur
2 jaar
Voltijd/deeltijd
Voltijd (geen deeltijd programma mogelijk)
Taal
Engelstalig
Instroommoment
1 september 2024
1 februari 2025
1 september 2025
Locatie
Drienerlolaan 5
7522 NB Enschede
The Netherlands
Numerus fixus
Niet bij deze opleiding
Accreditatie
NVAO

Quicklinks

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies