Rob Berentsen is Senior Consultant bij Deloitte Consulting. 

Hoe ziet in vogelvlucht jouw loopbaan eruit, na het behalen van de opleiding?

Na mijn afstuderen bij de Justitiële Informatiedienst (via Deloitte) ben ik gaan werken bij Deloitte in Amstelveen. Ik had op vrijdag mijn afstuderen en verhuisde op zaterdag naar Soest om alvast wat dichterbij te wonen. Op maandag was mijn eerste dag op kantoor en nam ik een auto in ontvangst.

Bij Deloitte starten starters als Business Analist, en zo ik ook. Na twee jaar ben ik consultant geworden en vervolgens drie jaar later senior consultant. Mijn eerste opdracht van er een voor een shared services center voor enkele Friese gemeenten; dit was vooral op infrastructuur gericht, niet bepaald iets dat je in je opleiding krijgt. Mijn ervaringen bij Studenten Net Twente hebben hierbij echter wel het nodige geholpen, want je komt er toch wel meer dan elders in aanraking met techniek. Vervolgens heb ik geholpen als junior architect bij de integratie waaruit Ziggo is ontstaan. Daarvoor heb ik onder meer tal van applicatie architectuur A3 overzichten getekend vanuit interviews door de gehele organisatie heen. Daarnaast heb ik hen begeleidt bij de inrichting van een architectuur modeleer tool.

Na een kleine twee jaar bij Ziggo ging ik aan de slag voor de Rechtspraak. Zij hebben een behoorlijke digitalisering uitdagen en dat sloot goed aan bij mijn expertises. Momenteel ben ik nog steeds werkzaam voor hen, en heb ik diverse rollen doorlopen van technical lead, project architect en momenteel solution architect van enkele architectuur gebieden. Deze laatste functie vind ik tot nu toe veruit het leukste, omdat je als solution architect breder bezig bent dan als project architect; je kijkt over verschillende projecten heen en plant voor de toekomst. De projecten geef je architectuur plateau’s mee die zij moeten realiseren en die bijdragen aan de referentie (doel) architectuur.

Waar ben je trots op, kijkend naar je carrière tot nu toe?

Het meest trots ben ik op dat ik in korte tijd verschillende rollen heb mogen uitvoeren en op deze manier veel leer. Ook heeft het mij geholpen te bepalen wat ik wel en niet leuk vind aan een rol, waardoor ik beter weet waar ik naartoe wil groeien en wat ik wil doen.

Ben je geworden wat je dacht dat je zou worden?

Vanuit mijn studie Technische Bedrijfskunde (TBK) wist ik dat deze studie je op ging leiden voor een spil tussen professionals, dus dat je echt de taal leert begrijpen van technische specialisten en het management en/of de business. Dit is ook daadwerkelijk het geval, in mijn werk doe ik niet anders dan de schakel vormen tussen programmeurs, andere (IT) professionals, management en business vertegenwoordigers zoals rechters en griffiemedewerkers.

Hoe heb je je studietijd aan de UT ervaren?

Ik was na een klein jaar gaan wonen op de campus, op Matenweg 30-klein, en dat beviel mij uitstekend. De relaxte zomers, gezellige sfeer en het super snelle internet! Ik heb er echt goede herinneringen aan. Met name het gemak van de campus beviel mij, met alle faciliteiten bij de hand. Ik deed bijvoorbeeld aan taekwondo (Arashi) en ben enkele jaren actief geweest in het bestuur van SNT: allemaal zo dicht bij. Mijn studie heb ik zonder al te veel moeite doorlopen, met een week voor de tentamens even flink buffelen dan ging het meestal wel goed. Op deze manier heb ik altijd genoeg tijd over gehouden om bijbanen te hebben, te sporten, te relaxen en te kunnen nerden.

Hoe komt de kennis die je hebt opgedaan tijdens de studie terug in je werk?

De eerste paar jaar toen ik aan het werk was heb ik mij geregeld afgevraagd wat ik nou echt aan mijn studie heb gehad: ik ben geen expert die iets heel concreets kan maken, zodat een programmeur code kan schrijven, een ontwerper uitgewerkte ontwerpen kan schrijven of bijvoorbeeld zoals een Rechter een rode draad kan vormen voor op zitting en tot uitspraak kan komen. Ik ben echter wel gaan inzien dat ik een ieders taal spreek en onderling kan vertalen wat de essentie is van dingen. Daarnaast krijg je een gedegen manier van redeneren en technische (management) achtergrond mee. Ik ben van mening dat mijn met name mijn studie en mijn tijd bij SNT mij dit hebben gebracht.

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies