Studieprogramma

Studiekeuze gemaakt?

Onze bacheloropleiding Psychology duurt drie jaar. Als je afstudeert, mag je jezelf Bachelor of Science noemen. Met dit diploma kun je meteen doorstromen naar de masteropleiding Psychology aan de UT. Deze master sluit naadloos op de bachelor aan. Beide opleidingen zijn volledig Engelstalig. Je kunt ook kiezen voor een andere masteropleiding aan de UT of elders, of de arbeidsmarkt op gaan.

Ontvang digitale brochure
We hebben de brochure opgestuurd. Check je inbox!

[naam], klik op download om de brochure te downloaden.
Beste [naam], wil je ook deze brochure downloaden?

Brochure verstuurd

We hebben je een e-mail gestuurd met een link naar de brochure. Check je inbox!

  • Jaar 1EC
  • Jaar 2EC
  • Jaar 3EC

Voor het eerst naar de universiteit

Als je eerstejaars student bent, komen er veel nieuwe dingen op je af. We leggen alvast het één en ander uit.

  • Je volgt modules

    Het onderwijs aan de UT is opgebouwd uit modules. Ieder jaar volg je vier modules van tien weken: je rondt tijdens de opleiding dus twaalf modules af. In elke module ga je in op een psychologisch thema, bijvoorbeeld: het individu. Rondom dat thema verdiep je je in verschillende vakgebieden, zoals persoonlijkheidspsychologie of klinische psychologie. Daarbij komen alle onderdelen van je studie samen: theorievakken en practica, onderzoek en het ontwerpen van oplossingen, zelfstudie én teamwerk. Een vast onderdeel is het teamproject, waarin je de opgedane psychologische en academische kennis en vaardigheden toepast op een actuele maatschappelijke uitdaging en met medestudenten een werkbare oplossing ontwerpt. De thema’s draaien altijd om vraagstukken waarop wetenschappers nog geen antwoord hebben gevonden. Deze leermethode hoort bij het Twents Onderwijsmodel (TOM), een vernieuwende en zeer effectieve manier van studeren die je alleen tegenkomt op de Universiteit Twente. 

  • Studiepunten, hoe werkt het?

    Op de universiteit krijg je te maken met studiepunten. Ook wel EC(s) genoemd. De afkorting EC is afgeleid van het European Credit Transfer System (ECTS), waarmee je opleidingen internationaal kunt vergelijken. Eén studiepunt staat voor 28 uur werk; elk jaar moet je 60 punten behalen. Voor elke opdracht waarvoor je een voldoende haalt, krijg je studiepunten. Het aantal punten dat je voor een opdracht, projectverslag of tentamen kunt krijgen varieert en hangt samen met de omvang of intensiteit ervan.

  • Bindend studieadvies

    In het eerste jaar moet je minimaal 45 EC halen om de opleiding te kunnen voortzetten. Bij Psychology mag je bovendien niet meer dan één onvoldoende hebben voor de modulecomponenten in onze vier leerlijnen (Psychologische theorie, Onderzoeksmethoden, Professionele academische Vaardigheden en Ontwerp & onderzoek). Scoor je lager, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je moet stoppen met je opleiding. Dit noemen we het bindend studieadvies (BSA). In sommige situaties – bijvoorbeeld als je met bemoeilijkende persoonlijke omstandigheden te maken hebt – kunnen we je ondanks een te lage score een positief BSA geven, als we voldoende vertrouwen hebben dat je op de juiste plek zit. 

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies