Jurnan Schilder, docent Structurele Dynamica

Als je van het vwo naar de universiteit gaat, verandert er van alles. Ook veel namen van dingen die nu heel vertrouwd voor je zijn. Een klaslokaal is een collegezaal en een les heet straks een college, je leraar of lerares is een docent of professor. Eén van de docenten bij de bacheloropleiding Werktuigbouwkunde is Jurnan Schilder, docent Structurele Dynamica. Hij werd in 2014 door studenten verkozen tot docent van het jaar.

Ik ben Jurnan Schilder. Ik ben geboren in Almere en opgegroeid in Ens (Noordoostpolder). In de zomer van 2007 ben ik verhuisd naar de campus van Universiteit Twente, omdat ik daar Werktuigbouwkunde ging studeren. In november 2012 studeerde ik af met een specialisatie in Technische Mechanica. Direct daarna ben ik begonnen als docent Structurele Dynamica.

Welk vak geef je?

Ik geef het vak Dynamica 2 in module 8 van de bacheloropleiding. In dit vak bestuderen we de bewegingen van allerlei complexe mechanische systemen en de daarbij optredende krachten. In het bijzonder besteden we aandacht aan trillingen in systemen en hoe die kunnen worden voorkomen. Hierbij kun je denken aan het flappen van helikopterbladen of het schommelen van hijslast bij hijsoperaties op zee.

HOE ZIEN JOUW COLLEGES ER UIT?

In al mijn colleges probeer ik een afgerond verhaal te vertellen: er is een bepaald probleem en in duidelijke stappen gaan we dat oplossen. Ik vind het geweldig om te zien dat studenten in de loop van mijn vak met een echte ingenieursblik naar alledaagse dingen kijken. Zo is er eens een student bij mij langsgekomen met een uit elkaar gehaalde elektrische tandenborstel, omdat hij zich afvroeg waarom het borsteltje wel trilt, maar het handvat niet. Ook heb ik een filmpje toegestuurd gekregen van een student die bij het maken van een cappuccino erachter kwam dat de melkopschuimer instabiel gedrag vertoonde. Dat vind ik echt fantastisch!

Studiekeuze

In de laatste jaren van de middelbare school raakte ik gefascineerd door achtbanen. Hierdoor besloot ik te zoeken naar een studie waarmee ik achtbaanontwerper zou kunnen worden. Al vrij snel was duidelijk dat Werktuigbouwkunde hiervoor perfect was. Ik heb toen open dagen bezocht om een vergelijking te maken tussen verschillende universiteiten waar dat kon. Bij mijn eerste bezoek aan de UT werd ik direct enthousiast van de groene omgeving en inspirerende opzet van de campus. De keuze was voor mij toen vrij eenvoudig.

Advies aan studiezoekers

Bij het maken van een studiekeuze is het lastig om je hele studie te overzien en te beoordelen wat daarbij belangrijk is. Mijn keuze voor de UT was vooral gebaseerd op de positieve uitstraling van de campus. In de loop van mijn studie kwam ik erachter dat de relatieve kleinschaligheid van de opleiding aan de UT van niet te onderschatten waarde is. Ook buiten colleges om is contact met docenten zeer laagdrempelig, omdat wij oprecht geïnteresseerd zijn in wat studenten zich afvragen. Het is fijn studeren als je weet dat er altijd iemand is die je verder kan helpen wanneer je ergens vastloopt. Ten slotte zou ik iedereen willen adviseren om Werktuigbouwkunde aan de UT te studeren, omdat je dan mijn colleges kunt volgen – en die wil je niet missen!

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies