Ervaringen

Carolin in Frankrijk

De ervaring van Carolin Steffens

Studeerde in: Lille, Frankrijk

Twee maanden geleden begon ik aan mijn semester in het buitenland op Sciences Po Lille, in het uiterste noorden van Frankrijk, slechts enkele kilometers van de grens met België. “Le Nord” verschilt van andere delen van Frankrijk; je kunt er niet alleen genieten van heerlijke macarons en crêpes, maar ook van bier, Belgische wafels en moules frites (frietjes met mosselen). Lille heeft een gezellig oud centrum en een bruisend studentenleven met veel feestjes, events en trips.

Het begin van mijn verblijf was verre van perfect. Het vinden van een kamer – een goede kamer – is heel lastig doordat er ongeveer 110.000 studenten in Lille wonen. Ik raad je aan vroeg te beginnen met zoeken en als het kan zelfs al voor je buitenlandsemester naar Lille te gaan zodat je de kamer of het appartement zelf kunt bekijken. Je kunt ook lid worden van Facebook-groepen voor woningzoekenden in Lille.

De universiteit Sciences Po Lille is een van de Franse ‘elite’-universiteiten voor politicologie. Het heeft vakkenpakket over politicologie, sociologie en economie. Je kunt kiezen uit een groot aantal Engelstalige vakken voor als je geen Frans spreekt. Het helpt echter wel als je de taal spreekt – de universiteit biedt een groot aantal taalcursussen op verschillende niveaus aan.

Ik was verrast door de manier van studeren in Frankrijk. In tegenstelling tot in Nederland, praat de professor vaak urenlang zonder hulpmiddelen terwijl de Franse studenten ongeveer alles opschrijven wat hij of zij zegt. Ik vind het nog steeds vreemd, maar het maakt zeker onderdeel uit van de ‘Franse ervaring’.

Op Sciences Po zijn veel Erasmusstudenten, dus je maakt al snel onderdeel uit van het sociale leven, wat je verblijf tot een fantastische ervaring zal maken! Buiten de vele sociale events georganiseerd voor studenten en uitwisselingsstudenten, is Lille ook een fantastisch startpunt voor reizen; met de TGV of Eurostar ben je in een half uur in Brussel, binnen een uur in Parijs en in anderhalf uur in Londen! Het idee dat je in het hart van Europa zit, heeft er zeker aan bijgedragen dat mijn tijd in Lille zo heerlijk was.

Meer informatie over de opleiding European Public Administration.

Chat offline (info)