Doorstuderen & arbeidsmarkt

Studiekeuze gemaakt?

Na je bacheloropleiding Communication Science heb je diverse mogelijkheden. Je kunt direct de arbeidsmarkt op of je kennis verder verdiepen via onze perfect aansluitende masteropleiding Communication Science of een andere masteropleiding. Welke route je ook kiest, je kunt er zeker van zijn dat je met jouw brede communicatie-expertise een zinvolle bijdrage levert aan de samenleving. 

Doorstuderen

De masteropleiding Communication Science is een eenjarige, Engelstalige opleiding. Je kunt in deze internationaal georiënteerde studie kiezen uit drie bijzondere en toekomstgerichte focusgebieden:

 • Communication Science

  Met deze 1-jarige, Engelstalige master word je een hooggewaardeerde communicatiespecialist, die mensen en organisaties door complexe technologische en maatschappelijke verschuivingen heen kan loodsen.
  MSc1 jaarVoltijdEngelstalig

ANDERE MASTERS

Je kunt natuurlijk ook een andere vervolgopleiding kiezen, bijvoorbeeld een master in Psychology of Educational Science and Technology. De bachelor Communication Science kun je ook combineren met een master van de (Nederlandstalige) UT-lerarenopleiding Educatie in de Mens- en Maatschappijwetenschappen. Na afronding beschik je over een eerstegraads lesbevoegdheid maatschappijleer en maatschappijwetenschappen, waarmee je als leraar mag lesgeven in het hele voortgezet onderwijs en unieke ervaringen in het onderwijs kunt opdoen! Bij enkele vervolgopleidingen zal je eerst een pre-master van een half jaar moeten volgen. 

Carriereperspectieven

Als jij je bachelordiploma Communication Science aan de UT behaalt, ben je een communicatieprofessional die goed is voorbereid op de arbeidsmarkt. Je kunt aan de slag met communicatievraagstukken in de brede context van technologie, design en organisaties. Met jouw kennis en expertise kun je gaan werken in de mediasector, het bedrijfsleven, bij de overheid of in de wereld van wetenschap en onderzoek. 

ARBEIDSMARKT

Tijdens de bacheloropleiding Communication Science word je grondig voorbereid op het vinden van een goede baan. De combinatie van academische kennis, een brede communicatiekundige designaanpak en praktische toepassing is een goede opstap naar de arbeidsmarkt – of je nu een rol ambieert in de marketing en reclame, de PR en communicatie, de consultancy, de (ICT-)dienstverlening of als onderzoeker. Als afgestudeerde communicatiewetenschapper kun je in veel sectoren aan de slag: 

 • Bedrijfsleven

  Bedrijven zijn voortdurend bezig met de vraag hoe ze hun producten, services en innovaties zo aantrekkelijk mogelijk kunnen maken voor klanten. Communicatie speelt hierbij een cruciale rol. Je kunt je bijvoorbeeld bezig houden met in- en externe betrekkingen, public relations, reclame, marketingcommunicatie, sponsoring, perscontacten en voorlichting.

 • Adviesbureaus

  Overheid, bedrijven en non-profitinstellingen schakelen steeds vaker adviesbureaus in voor het ontwikkelen en uitvoeren van hun communicatiestrategie. Als communicatiewetenschapper in deze bedrijfstak houd je je bezig met het ontwerpen van communicatiestrategieën en het oplossen van complexe communicatieproblemen. 

 • Mediasector

  Als communicatiewetenschapper kun je hier aan de slag in de voorlichting, public relations, marketing of onderzoek. Zo kun je bijvoorbeeld marktonderzoek uitvoeren. Op basis daarvan beslis je bijvoorbeeld via welke offline- en onlinekanalen bedrijven met hun stakeholders in contact treden.

 • Overheid

  Bij de rijksoverheid, provincies en gemeenten adviseer je als communicatiewetenschapper over de beste manier om verschillende doelgroepen te benaderen. Daarnaast draag je zorg voor de ontwikkeling en de uitvoering van communicatiebeleidsplannen.

 • Onderzoeksinstellingen

  Je kunt ook solliciteren naar een plaats als promovendus bij een onderzoeksinstelling of universiteit. In Twente afgestudeerde communicatiewetenschappers doen bijvoorbeeld (promotie)onderzoek naar technologieën op de werkvloer; design en gedragsbeïnvloeding; of user support en wetenschapscommunicatie. Ook heel andere onderzoeksrichtingen zijn denkbaar, bijvoorbeeld het alcoholbeleid in Nederland of de invloed van muziek op het eetgedrag van mensen. 

Oud-studenten over communicatiewetenschap

In deze video vertellen vier afgestudeerde communicatieprofessionals tijdens Pauw Academy over hun baan en de toekomst van het communicatie vakgebied. De video is geheel – van script tot en met presentatie – geproduceerd door studenten van onze opleiding Communication Science. Een mooi voorbeeld van het toegepaste karakter van de opleiding! 

Waar werken afgestudeerden?

Onderzoek onder alumni van Communicatiewetenschap 

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies