Studieprogramma

Studiejaar 1

Module 1: De maakbare mens – construeren met moleculen

In module 1, ‘de maakbare mens’, onderzoek je aan welke eisen kunstmatig (bio)materiaal moet voldoen om goed in het lichaam te functioneren. Samen met je projectgroep presenteer je jullie criteria voor dit materiaal. Vervolgens word je uitgedaagd om voor een bepaald ziektebeeld een oplossing te bedenken met behulp van de inzet van (bio)materialen. In een 3D printer maak je een eigen ontwerp dat je vervolgens echt kunt printen in het DesignLab van de Universiteit Twente.

Module 2: Microscopische detectie van tumoren

Zelf een microscoop bouwen en met biomarkers de verschillen tussen normaal en tumorweefsel proberen aan te tonen? Dat is de essentie van het module 2, het tweede project dit jaar. En daarbij heb je weer een andere combinatie van kennis en vaardigheden nodig. Bij dit project bestudeer je geometrische optica, celbiologie en wiskunde.

Module 3: Meten met medische sensoren

Door te meten aan het menselijk lichaam kunnen we meer te weten komen over de toestand van het lichaam en het functioneren van onderdelen. Maar wat wil je meten en waarom? Hoe zorg je voor betrouwbare meetresultaten? Deze derde module gaat over medische sensoren en meetsystemen. Het onderwerp van het project wisselt ieder jaar. Een voorbeeld uit voorgaande jaren is een project bij het Roessingh revalidatiecentrum. Aan de studenten de vraag om een apparaat te ontwikkelen dat op afstand zuurstof kan meten. Op deze manier hoeven patiënten niet bang te zijn om in ademnood te komen en kunnen ze gewoon thuis oefenen. De vakken die bij deze module horen zijn: anatomie en fysiologie, biomedische sensoren en meetsystemen, fysische optica en wiskunde.

Module 4: Implantaten en adapterende botten

Wanneer een bot is gebroken of beschadigd, is ondersteuning met gips niet altijd voldoende om het bot weer aan elkaar te laten groeien. Het kan dan een oplossing zijn om een botplaat te implanteren. Jouw uitdaging in de vierde module: ontwerp en maak een implantaat. Bij de start van het project ontvang je samen met je projectgroep een 3D-geprint bot waarvoor jullie een implantaat gaan maken. Tijdens het project kijken jullie onder andere naar de belasting van het bot en besluiten uit welk materiaal jullie implantaat gaat bestaan. Na de ontwerpfase, testen jullie de sterkte van jullie implantaat op het 3d geprinte bot. Je theoretische achtergrond bestaat uit mechanica, harde materialen, beeldvorming, anatomie/fysiologie en wederom wiskunde.

Lees meer over de opbouw van het tweede jaar.

Chat offline (info)