Erwin Luesink

Studiekeuze gemaakt?

Maak kennis met alumnus Erwin die nu promovendus is na afronding van zijn bachelor in Advanced Technology en master in applied mathematics.

Alumnus Erwin koos voor de master Applied Mathematics na de studie Advanced Technology. Lees hieronder zijn verhaal: wat hij momenteel in het dagelijks leven doet, over z'n studentenleven bij de UT en hoe hij tot z'n studiekeuze gekomen is. 

Hoe ziet de weersvoorspelling er uit?

Een vervolgopleiding na je vwo kiezen is gemakkelijker gezegd dan gedaan, zo ook voor Erwin. Zijn interesse in de vakken natuurkunde, wiskunde en scheikunde was erg groot. Wat moet je dan kiezen? De keuze voor de brede bacheloropleiding Advanced Technology was dus niet zo vreemd. De mogelijkheid om na zijn bachelor wiskunde te gaan studeren greep hij met beide handen aan. Op dit moment is Erwin promovendus en houdt hij zich bezig met het voorspellen van het weer waarbij hij nog steeds gebruik maakt van natuurkundige en wiskundige methoden die hij tijdens zijn UT-opleidingen eigen maakte. Eigenlijk heeft hij nog steeds niet gekozen en daar is hij ontzettend tevreden mee.

In de bacheloropleiding Advanced Technology komen uiteenlopende science & engineering disciplines samen. Lees meer over de opbouw van de studie.

Promotieonderzoek aan het Imperial College, UK

Het is herfst en het weer slaat om naar grillige dagen. Iedereen houdt nauwgezet het weerbericht in de gaten om te zien of er de volgende dag een paraplu meegenomen moet worden of dat een jas voldoende bescherming tegen het weer biedt. Erwin heeft daar minder mee, hij weet hoe het in elkaar zit. Hij doet op dit moment promotieonderzoek op het gebied van weersvoorspelling, alsmede klimaat- en oceaanvoorspellingen aan het Imperial College in het Verenigd Koninkrijk.

Hoe kun je het weer efficiënter voorspellen?

Het weer wordt geobserveerd, de data wordt verzameld en vervolgens omgezet in algoritmes waarmee supercomputers gaan rekenen en het weer proberen te voorspellen. Dit vergt helaas veel rekenkracht. Kan dat goedkoper door willekeur te gebruiken? Maar hoe zet je die willekeur (of stochasticiteit) om in een goed model? Dat gebeurt met natuurkundige kennis en de wiskunde die Erwin opgedaan heeft in zijn bachelor Advanced Technology. Te denken valt aan Hamiltoniaanse mechanica, groepentheorie, differentiaalmeetkunde of de werking van vloeistoffen.

Erwin Luesink

In mijn onderzoek maak ik gebruik van de natuurkundige kennis die ik heb opgedaan en de wiskundige modellen die ik heb geleerd tijdens mijn bachelor.

Erwin Luesink

Het fenomeen willekeur toepassen

Om de ‘fouten’ in het systeem op te kunnen vangen wordt er gewerkt met filmpjes gemaakt door satellieten of vliegtuigen die boven oceanen vliegen. Door het fenomeen willekeur toe te passen kun je er voor zorgen dat je een goedkoper model kunt inzetten op de supercomputers die minder tijd verbruiken en dus goedkoper en sneller zijn met het verkrijgen van de juiste resultaten. En hoe je bepaalt of dit nieuwe model de waarheid (zeg goede voorspelling) benadert bereik je met wiskunde. Uiteindelijk kom je zo tot een betere voorspelling van het weerbericht, wat de oceaan zal doen of welke werking het zal hebben op het klimaat. Dit onderzoek met behulp van willekeur via supercomputers kun je dus op verschillende thema’s inzetten.

Erwin: "Tijdens dit promotieonderzoek werk ik niet alleen samen met 80 collega’s, maar ook met professor Bernard Geurts van UT- Applied Mathematics."

Hoe kies je de juiste opleiding die bij je past?

Erwin koos ervoor om de bachelor Advanced Technology aan de UT te gaan studeren omdat hij nog niet echt kon kiezen tussen wiskunde, scheikunde en natuurkunde. Erwin: "Tijdens de AT-opleiding komen al deze aspecten aan bod en kun je er achter komen waar jouw passie ligt. Voordelen van een AT-opleiding is dat deze brede opleiding perspectieven opent. Verdiepen in problemen is heel natuurlijk en je kunt de link met andere disciplines heel goed maken."

In het tweede jaar richtte hij zich op zijn wiskundepakket omdat hij zich ging oriënteren op de masteropleiding Applied Mathematics (AM). Tijdens de AT-opleiding kun je alvast voorbereidingen treffen om een master goed in te gaan met de benodigde kennis.

"Ik vond het interessant dat je met wiskundige modellen kunt bepalen of iets klopt: past het bij de waarheid? De leukste vakken vond ik Partiële Differentaalvergelijkingen waarin vloeistoffen worden opgeschreven. Ook Elektriciteit & Magnetisme boeide me. Voor mij was de verbindingsfactor tussen AT en AM het project Engineering of complex systems. Op een uitdagende manier kreeg je te maken met manipulaties, modelleerplaatjes en je kon er vrij snel iets bijzonders mee doen. Denk aan abstracte formuleringen bij praktische of pragmatische toepassingen. Wiskunde en natuurkunde kwamen volop aan bod. Mijn keuze voor een masteropleiding was gemaakt."

Wist je dat?

Tijdens de opleiding Advanced Technology kun je je bacheloropdracht al uitvoeren bij de masteropleiding die je na de bachelor wilt gaan doen.

Een AT-bacheloropdracht uitvoeren bij AM

Tijdens de opleiding Advanced Technology kunnen studenten hun bacheloropdracht al uitvoeren bij de opleiding die ze na hun bachelor van plan zijn te volgen. Dat deed Erwin ook en koos ervoor om een opdracht uit te voeren bij de heren Van Gils en Meijer van de afdeling Toegepaste Wiskunde (Applied Mathematics). "Ik heb een pittige opdracht bij Applied Mathematics gedaan waarbij ik epilepsie ging modelleren. Een superleuk, maar zeker moeilijk probleem. Het ingewikkelde is om er achter te komen hoe een brein werkt. Je krijgt naast de wiskunde en natuurkunde ook te maken met biologie en het menselijke lichaam. Ik ging op zoek hoe epilepsie ontstaat en hoe het voor de patiënt  beter te handhaven is. Zeer interessant natuurlijk en ik heb er enorm veel van geleerd!" vertelt Erwin.

Studentenleven

"Ik heb een prachtig studentenleven gehad", vertelt Erwin. "Ik woonde in de stad, 15 minuten fietsen van de campus. Ik was lid van de studieverenigingen van Astatine (AT) en Abacus (AM) en was lid van de borrelcommissie. Hier heb ik de kunst van biertappen onder de knie gekregen. Tijdens mijn tijd bij bij Audentis, een van de studentenverenigingen op de UT, heb ik een almanak samengesteld met medeleden. Naast deze ‘gezelligheidsactiviteiten’ ben ik ook actief geweest voor mijn opleiding Advanced Technology. Zo heb ik meegeholpen tijdens de Open Dagen, was ik meeloopbegeleider van de meeloopdagen voor vwo-leerlingen die een dagje met je meelopen om te kijken hoe het is om student te zijn en of AT hen zou bevallen én ik heb een aantal keren meegewerkt aan de introductieperiode, de KickIn. En tussendoor probeerde ik met mijn teamleden voetbalwedstrijden te winnen. Een mooie tijd, met goede herinneringen."

Wat gaat de toekomst brengen?

Erwin: "Ik ben nog 1,5 jaar druk met mijn promotieonderzoek aan het Imperial College in Londen. Ik vind het doen van wetenschappelijk onderzoek erg leuk, maar een plaats als PostDoc lijkt me niet echt iets voor mij. Je bent dan elke keer kort ergens aan het werk, en dat trekt me niet echt. Ik zet graag mijn tanden in een groot project waar ik een langere periode zoet mee ben. Het bedrijfsleven is natuurlijk ook een optie, te denken valt wellicht aan een bedrijf zoals ASML in Nederland. Maar wie weet wat er in de komende 1,5 jaar nog zal gebeuren, wellicht verandert mijn mening nog en sla ik een hele andere weg in."

Kom meer te weten

Geïnspireerd geraakt door het verhaal van Erwin en wil je meer weten? Lees een ander ervaringsverhaal of doe mee aan één van onze voorlichtingsactiviteiten. 

Meer weten over Advanced Technology of de Universiteit Twente?
Neem contact op!
Wil je ervaren welke opleiding het beste bij je past? Meld je dan aan voor een open dag of meeloopdag.
Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies