Zie FAQ ICT-services

FAQ Microsoft Office 365 voor studenten

Waar vind ik Office 365?

Ga naar portal.office.com

Er verschijnt een inlogscherm, vul hier het s-nummer@utwente.nl in (dus s1234567@utwente.nl) (dus niet s-nummer@student.utwente.nl!). S-nummer is s-studentnummer.

Je wordt doorgeleid naar het inlogscherm van de Universiteit Twente omgeving.

Vul je bijbehorende wachtwoord in.

Je kunt nadat je ingelogd bent gebruik maken van de verschillende Microsoft Office 365 diensten. Office 365 ProPlus kun je lokaal downloaden door op de button rechts in het scherm te klikken en de stappen te volgen.

Let op: nadat je Office lokaal hebt geïnstalleerd moet je opnieuw inloggen. 

Dit beantwoordt mijn vraag
JaNee
Bedankt voor je vraag

Al Office 365 geïnstalleerd?

Studenten die al Office 365 geïnstalleerd hebben (bijv. via SURFspot) geldt het volgende: 

Start MS Word en navigeer naar File --> Account --> Sign in. Vul hier het s-nummer@utwente.nl in (dus niet s-nummer@student.utwente.nl!) met bijbehorend wachtwoord.

Dit beantwoordt mijn vraag
JaNee
Bedankt voor je vraag

Toepassingen binnen Office 365

Hieronder een lijst van toepassingen die binnen Office 365 te gebruiken zijn:


OneDrive for Business


OneDrive is de online opslagdienst van Microsoft. Het is te vergelijken met diensten als Google Drive en Dropbox. Microsoft levert 1TB opslag per gebruiker voor OneDrive for Business.
In tegenstelling tot OneDrive (voor privé gebruik) wordt OneDrive for Business niet door Microsoft gescand voor commerciële doeleinden.

Houd er bij het opslaan van je gegevens in OneDrive wel rekening mee dat dit een Clouddienst is van een Amerikaans bedrijf, zie verderop voor meer uitleg.

Meer informatie/ handleidingen:

https://onedrive.live.com/about/nl-nl/support/

https://onedrive.live.com/about/en-en/support/

 

Office 365 ProPlus

Microsoft Office 365 ProPlus biedt je lokaal alle programma's die je gewend bent van Microsoft Office. Denk aan Word, Excel en PowerPoint in één pakket. Met Office 365 ProPlus maak je gebruik van de nieuwste versies van de Office-programma’s die beschikbaar zijn voor jouw type apparaat. Office 365 ProPlus kun je op 5 computers installeren, zowel op Mac als Windows-computers. Daarnaast kun je de apps voor Word, Excel en PowerPoint op 5 verschillende mobiele apparaten gebruiken. Zo kun je vanaf je tablet, laptop en smartphone overal en altijd bij je bestanden, of je nu online of offline bent.

Meer informatie/ handleidingen:

https://support.office.com


Sway

Sway is een nieuwe app van Microsoft Office waarmee je gemakkelijk interactieve rapporten, persoonlijke verhalen, presentaties en meer kunt maken en delen.

Meer informatie/ handleidingen:

https://support.office.com/en-us/sway


Microsoft Forms

Met Microsoft Forms kunt je enquêtes, toetsen en peilingen houden en snel de resultaten bekijken die binnenkomen. Wanneer je een toets of formulier maakt, kun je anderen uitnodigen om dit in te vullen via een webbrowser, zelfs op mobiele apparaten. Zodra de resultaten zijn ingediend, kun je de ingebouwde analyse gebruiken om de antwoorden te evalueren. Formuliergegevens, zoals toetsresultaten, kunnen eenvoudig worden geëxporteerd naar Excel voor aanvullende analyse of beoordeling.

Meer informatie/ handleidingen:

https://support.office.com/en-US/forms

Dit beantwoordt mijn vraag
JaNee
Bedankt voor je vraag

 Waar moet je rekening mee houden bij de opslag in OneDrive for Business?

Zoals gezegd, een belangrijke dienst die vanaf nu uit de Microsoft Cloud wordt aangeboden is OneDrive for Business. Hiermee kun je je gegevens in de Microsoft cloud opslaan. Microsoft levert 1TB opslag per gebruiker voor OneDrive for Business.

Dit beantwoordt mijn vraag
JaNee
Bedankt voor je vraag

Welke voor- en nadelen kent het gebruik van OneDrive?

Voordelen:

Je kunt altijd en overal bij je data, vanaf ieder apparaat met ieder besturingssysteem (Windows, Mac, Linux).

Data is gemakkelijk te delen met anderen. Jij bepaalt zelf wie bij jouw data kan.

Hoge betrouwbaarheid en beschikbaarheid.

Geen kosten tot 1Tb opslag

Van data waarmee je bezig bent wordt op je computer een kopie opgeslagen (gecached), zodat je aan het bestand verder kunt werken als je geen internet verbinding hebt. Zodra je weer verbinding hebt worden de nieuwe versies gesynchroniseerd.

 

Nadelen:

De gegevens staan op een omgeving van een Amerikaans bedrijf en hier mogen we geen persoonsgegevens van Europese burger opslaan. Zie hieronder (bij ‘wat betekent dit voor mijn gegevens?’) voor meer informatie.

1TB is de maximale opslag, dat geldt voor iedereen zonder uitzonderingen.

Om bij de actuele data op OneDrive te kunnen is een netwerk verbinding nodig.

Als je geen student meer bent verdwijnen de samenwerkingsomgevingen die je zelf hebt aangemaakt, waarna andere studenten hier ook niet meer in kunnen. Een tijdige overdracht is dus raadzaam.

Dit beantwoordt mijn vraag
JaNee
Bedankt voor je vraag

Wat betekent het opslaan in OneDrive voor mijn gegevens?

De gegevens die je in OneDrive opslaat, staan in de cloud. Dat betekent dat ze in een omgeving staan die niet fysiek op de UT. Dat wil echter niet zeggen dat de dataopslag niet veilig is. Voor veel gegevens is dit geen enkel probleem en kan de cloud als opslag worden gebruikt.

Het is wel zo dat gegevens, opgeslagen in de Microsoft cloud, onder de Patriot Act vallen en in dat kader op te vragen zijn door de Amerikaanse overheid, in het kader van terrorismebestrijding.

Dit beantwoordt mijn vraag
JaNee
Bedankt voor je vraag

Welke gegevens kan ik beter wel/niet in OneDrive/in de cloud zetten?

LISA ICT adviseert je zelf goed na te gaan of gegevens geschikt zijn voor opslag in de cloud. Voor persoonsgegevens is het advies om de gegevens lokaal op te slaan.

Dit beantwoordt mijn vraag
JaNee
Bedankt voor je vraag

Hoe zie ik het verschil tussen de UT OneDrive en mijn privé OneDrive?

Klik in OneDrive op het wolkjes icoon. Hier staat ‘Universiteit Twente’ vermeld, als je via je s-nummer bent ingelogd. Je kunt door met de rechter muisknop ook nog op het tandwiel icoon te klikken zien hoe je bent ingelogd.

Dit beantwoordt mijn vraag
JaNee
Bedankt voor je vraag

Werkt Office365 onder Wine?

Nee. Office365 werkt niet onder Wine.

Dit beantwoordt mijn vraag
JaNee
Bedankt voor je vraag