HomeNewsNominatie alumni voor Topvrouw 2015

Nominatie alumni voor Topvrouw 2015

UT-alumna Annemieke Nijhof, CEO van Tauw, is genomineerd voor de verkiezing Topvrouw van het jaar. Miriam de Graaff, PhD aan de UT, is in dezelfde verkiezing voorgedragen voor de aanmoedigingsprijs Young Talent Award.

In totaal zijn drie ‘topvrouwen’ genomineerd: Manon van Beek (country managing director Accenture Nederland), Frederieke Leeflang, (bestuursvoorzitter van Boeke) en Annemieke Nijhof. Nijhof studeerde in de jaren tachtig chemische technologie aan de UT en deed daarna haar MBA aan de TSM Businessschool. Ze werkte voor verschillende ministeries en was raadsadviseur van minister-president Balkenende. Sinds 2012 is Nijhof bestuursvoorzitter van Tauw, een Europees advies - en ingenieursbureau met vestigingen in verschillende landen en ruim 1000 medewerkers.

Gemengde gevoelens

Voor Nijhof is het de eerste keer dat ze genomineerd is voor een dergelijke verkiezing. Over haar nominatie: ‘Ik heb er gemengde gevoelens over. Aan de ene kant ben ik heel gemotiveerd om te laten zien en te vertellen over mijn loopbaan en leven. Zodat andere vrouwen daar wellicht inspiratie uit halen. Zolang er nog weinig vrouwen doorgroeien in hun werk, door belemmeringen in hun hoofd of in hun omgeving, is aandacht voor vrouwen hard nodig.' 'Aan de andere kant heb ik niet zo'n behoefte aan het predikaat 'topvrouw': ik doe mijn werk met hart en ziel en huid en haar, ik ben vrouw, moeder, dochter en vriendin. Ik hoop een goed mens te zijn. Eigenlijk net als andere vrouwen om mij heen. ‘ Desalniettemin vindt Nijhof het thema (dat Nederland over voldoende vrouwelijk toptalent beschikt) belangrijk. ‘Daar ga ik dan wellicht wel meer tijd aan besteden. Ik hoop dat het bij andere vrouwen verandering brengt.’

Miriam de Graaff

Miriam de Graaff  is samen met 16 andere jonge vrouwen genomineerd. Zij studeerde in 2008 af voor de studies toegepaste communicatie en psychologie.  De Graaff deed haar afstudeeropdracht bij de KMA en ging vervolgens vrij snel aan de slag bij het ministerie van Defensie, waar ze nu als ‘senior integrity adviseur’ werkt. Daarnaast doet De Graaff een promotie aan de UT, bij de vakgroep Psychologie van Conflict, Risico & Veiligheid van hoogleraar Ellen Giebels. ‘Ik vind het hartstikke leuk dat ik ben genomineerd als Young Talent. Tegelijk is het ook spannend’, vertelt ze. ‘Ik ben ambitieus en zit ook in een managementdevelopmenttraject bij het ministerie. Daar ben ik de jongste vrouw met mijn 30 jaar.’ De militaire hoek waar ze werkzaam is noemt De Graaff ‘een heel leuke omgeving’. ‘Ik krijg hier ontzettend veel kansen, maar ik vind het daarnaast ook mooi om te zien dat de mensen die voor Defensie werken zich echt ergens voor willen inzetten. Daar haal ik veel inspiratie uit.’ Promotie Voor haar werk bij het ministerie adviseert De Graaff leidinggevenden en commandanten over vraagstukken met betrekking tot integriteit. Haar promotieonderzoek gaat over het oordeelsvermogen van militairen in stressvolle situaties. Het einde van dat onderzoek is in zicht, De Graaff hoopt in het voorjaar van 2016 te promoveren. De winnares van de prestigieuze titel Topvrouw van het jaar wordt op 24 september bekend gemaakt in de Kromhout Hal in Amsterdam-Noord. Naast Pamela Boumeester (commissaris bij Ordina en Heijmans) bestaat de jury uit Nienke Meijer (Topvrouw van het jaar 2014), Thessa Menssen (Topvrouw van het jaar 2013), Onno Verstegen (Lid van de Raad van Bestuur van Delta Lloyd) en Gerrit Zalm (voorzitter Raad van Bestuur ABN AMRO).