Dr.Ir. Jeroen Rouwkema

Jeroen Rouwkema ontwikkelt alternatief voor donorweefsel

Jeroen Rouwkema is associate professor en hoofdonderzoeker van het Vascularization Lab bij de Universiteit Twente. Deze onderzoeksgroep is onderdeel van het in 2019 geopende Technical Medical Centre van de universiteit. Rouwkema ontving in 2016 een ERC Advanced Grant van twee miljoen euro voor zijn project ‘VascArbor’, waarin hij de ontwikkeling en organisatie van bloedvaten in gekweekte weefsels wil sturen.

Met zijn onderzoek wil de wetenschapper bijdragen aan een succesvolle aansluiting van bloedvaten van in het lab gekweekt weefsel op de bloedvaten van de patiënt. “Gekweekte weefsels hebben de potentie in de toekomst donorweefsel te vervangen, maar de klinische toepassing is momenteel nog beperkt”, zegt Rouwkema. “Gekweekte weefsels bevatten vaak geen bloedvatnetwerk en zijn daardoor lastig te integreren in het lichaam. Daar willen wij verandering in brengen. Met het bloedvatnetwerk kunnen we de integratie van het gekweekte weefsel en de overlevingskansen na implantatie bevorderen. Als de bloedvaten succesvol aansluiten wordt het gekweekte weefsel voorzien van doorbloeding en daarmee een betere voorraad van voedingsstoffen en zuurstof.”

Dr. Jeroen Rouwkema

Gekweekte weefsels bevatten vaak geen bloedvatnetwerk en zijn daardoor lastig te integreren in het lichaam. Daar willen wij verandering in brengen

Dr. Jeroen Rouwkema

Binnen het project van Rouwkema worden zowel weefselbouwstenen als bio-printing gebruikt om complexe 3D hartspierweefsels, met daarin een georganiseerd bloedvatnetwerk, te maken. De organisatie van de bloedvaten wordt gecontroleerd door vloeistofstromen in het gekweekte weefsel. Daarnaast worden verschillende groeifactoren in specifieke locaties in het weefsel opgenomen, om zo een nog betere controle over de organisatie van bloedvaten te krijgen.

Onderzoek en onderwijs

Binnen de onderzoeksgroep van Rouwkema nemen zowel master- als bachelor-studenten actief deel aan projecten. ”Ik hoor van hen dat ze dit vooral waardevol vinden vanwege grote diversiteit van gebruikte technologieën binnen ons onderzoeksgebied. Studenten voegen daarnaast ook zelf nieuwe kennis toe, dat zien we bijvoorbeeld terug in een recente samenwerking met de Universiteit van Wageningen. Daar beschikken ze over specifieke kennis in Computational Modelling, wat voor ons onderzoek van grote waarde kan zijn.”

De associate professor vindt het daarnaast belangrijk dat studenten leren dat vaardigheden belangrijker zijn dan kennis. “Ons vakgebied is te breed om alles te kunnen leren. Daarom is het belangrijker dat de studenten de vaardigheden hebben om verbanden te leggen, kennis toe te passen en multi-disciplinair te kunnen werken. Ze moeten dus zowel specialist als generalist kunnen zijn en in staat zijn op die manier samen te werken binnen een project.”

Nieuwsgierigheid en graag willen leren zijn de belangrijkste eigenschappen voor zijn studenten, aldus Rouwkema. “We proberen hen te stimuleren om originele oplossingen te zoeken. Er zijn binnen ons onderzoeksgebied zoveel verschillende manieren om vraagstukken op te lossen. De frisse blikken van studenten kunnen van onschatbare waarde zijn.”     

Over Jeroen Rouwkema

Jeroen Rouwkema is momenteel Associate Professor aan de afdeling Biomechanical Engineering van de Universiteit Twente. Jeroen is gepromoveerd aan de Universiteit Twente onder leiding van prof. dr. Clemens van Blitterswijk. Daarvoor werkte hij 6 maanden in het labo van prof. dr. Robert (Bob) Langer bij MIT, USA. Tussen 2014 en 2015 werd hij ook aangesteld als gastonderzoeker aan de Harvard Medical School, USA, in de groep van Prof. Ali Khademhosseini.

Zijn expertise en interesses zijn tissue engineering, vascularisatie en de rol die biomechanische signalen spelen in deze processen. Hij publiceerde in verschillende tijdschriften, waaronder Nature Biotechnology (IF 41.5), Advanced Materials (IF 19.0), TRENDS in Biotechnology (4x, IF 12.0) en PNAS (2x, IF 9.7). Hij heeft beurzen ter waarde van ongeveer € 3 miljoen ontvangen voor de financiering van onderzoek.

Jeroen heeft een VENI-beurs van NWO ontvangen, evenals een International Outgoing Fellowship, dat deel uitmaakt van de Marie Skłodowska-Curie-acties van de Europese Commissie. In 2017 ontving hij een European Research Council (ERC) Advanced grant en in 2019 een ERC Proof of Concept grant. In 2017 ontving hij ook de TERMIS EU Robert Brown Early Career Principal Investigator Award.

Persfoto's

Deze persfoto's kunnen zonder copyright restricties worden gebruikt.