Dr. Erik Groot Jebbink

Inzicht in bloedstroom voor betere zorg 

Erik Groot Jebbink bestudeert hoe de stroming van bloed van invloed is op vaatziekten en de behandeling ervan. Hij ontwikkelde nieuwe methoden om bloedstroommetingen in het lab én in het lichaam te doen. "Met deze kennis kunnen we de ontwikkeling van ziekten volgen en optimale behandelingen ontwerpen voor patiënten."

"Mijn onderzoek gaat helemaal over de doorbloeding van de menselijke bloedsomloop", zegt Erik Groot Jebbink, universitair docent bij de Multi-Modality Medical Imaging (M3i) groep. De focus van zijn werk ligt op het ontwikkelen van methoden om te kwantificeren hoe het bloed stroomt. Een uitdagend onderwerp, omdat het erg moeilijk is om de bloedstroom direct in een menselijk lichaam te observeren. "Stroomsnelheden bereiken gemakkelijk 1 m/s en variëren behoorlijk tijdens de hartcyclus. En we kunnen natuurlijk geen fotocamera in de bloedbaan installeren om het te observeren", legt Groot Jebbink uit.

De UT-wetenschapper werkte aan nieuwe technieken om bloedstroommetingen in vivo - in het lichaam – te verrichten. Het doel daarvan is de interactie tussen de bloedstroom, de vaatwand en medische behandelingen bij patiënten met vaatziekten nauwkeurig te bestuderen. Als basismethode past hij een speciaal type high frame echografie toe dat tot 10.000 frames per seconde kan vastleggen. "Het is in feite alsof je een slow-motion video maakt van de bloedstroom", zegt Groot Jebbink. "We injecteren ook microbelletjes in de bloedbaan van de patiënt om extra contrast in de beelden te krijgen waardoor we de stroom nog beter kunnen volgen. Dit helpt ons om de stroming en dynamiek te onderzoeken door het hele bloedvat en in de loop van de tijd."

De onderzoeker is al druk bezig met klinisch onderzoeken waarbij hij de nieuw ontwikkelde methoden test op patiënten op de afdeling vaatchirurgie van het Rijnstate Ziekenhuis Arnhem, waar hij parttime werkt. "Deze patiënten ondergaan al een echo, waardoor het relatief eenvoudig is om onze nieuwe techniek te implementeren", zegt Groot Jebbink. "Het gebruik van echografie is zeer kosteneffectief omdat het al in de klinische routine wordt gebruikt. En het is een veel goedkopere en gemakkelijkere methode dan MRI, die vaak duur is en meestal volgeboekt is."

Het onderzoek van Erik Groot Jebbink, zoals hij zelf zegt, is nauw verbonden met de praktijk. Zijn achtergrond in technische geneeskunde en zijn ziekenhuisbaan helpen om nieuwe technieken die aan de UT zijn ontwikkeld naar de praktijk te brengen. "In de kliniek gebruiken we de methoden, we identificeren problemen en brengen de technieken vervolgens terug naar de academische wereld  om te finetunen. Dit is echt een waardevolle manier van werken die de ontwikkeling van nieuwe technologieën versnelt."

En dat heeft impact op het leven van patiënten. Een verschil kan gemaakt worden voor mensen met atherosclerose, wereldwijd een belangrijke oorzaak van vaatziekten. De aandoening verwijst naar de ophoping van vetten, cholesterol en andere stoffen in en op de slagaderwanden en treft veel mensen in de westerse wereld als gevolg van slechte voeding en levensstijl. "De doorbloeding heeft een grote impact op deze ziekte, maar we hebben er nog geen volledig begrip van", zegt Groot Jebbink. "We willen begrijpen hoe atherosclerose en vaatziekten ontstaan en welke impact medische behandelingen hebben op de doorbloeding. Er valt zoveel te leren over hoe bloed door het menselijk lichaam stroomt en de impact ervan op ziekten en behandelingen."

Uiteindelijk hoopt Erik Groot Jebbink dat de metingen die hij ontwikkelt een standaard onderdeel van de behandeling worden. "In mijn werk combineer ik in vitro modellen, computersimulaties en in vivo technieken – een unieke combinatie. Ik hoop dat dit ons helpt om een goed overzicht te krijgen van de bloedstroom voor, tijdens en na de behandeling. Uiteindelijk gaat het om het leveren van betere zorg aan patiënten."

Onderwijs

Erik Groot Jebbink doceert verschillende vakken in de opleiding technische geneeskunde, waaronder cursussen over Beeldvormende Technieken en Chirurgische Vaardigheden. "We willen ervoor zorgen dat studenten niet alleen de praktische vaardigheden verwerven om operaties uit te voeren, maar ook het klinische redeneren voordat ze handelen", zegt de wetenschapper. "Het hebben van deze redenering is belangrijk, omdat je moet bepalen wanneer en waarom je een patiënt opereert, wat je moet doen in geval van complicaties en ook hoe je vaststelt dat er überhaupt complicaties kunnen optreden." Groot Jebbink vindt het belangrijk dat studenten begrijpen dat alles wat ze op de UT leren, een praktisch doel heeft in de kliniek. "Wat we ze leren is niet zomaar een willekeurig stukje informatie. Het is nuttig en belangrijk voor de patiëntenzorg."

Over Erik Groot Jebbink

Erik Groot Jebbink is Tenure Track Universitair Docent bij de Multi-Modality Medical Imaging (M3i) groep van de FaculteitTtechnische Natuurwetenschappen (TNW) van de Universiteit Twente. Hij studeerde technische geneeskunde aan de Universiteit Twente, waar hij ook promoveerde (2017) op het onderwerp van de interactie tussen stents en bloedstroom bij stenotische vasculaire pathologieën.

Zijn PhD is opgezet als een zesjarig project met een 50/50 balans tussen onderzoek en onderwijs, omdat hij betrokken was bij verschillende vakken binnen de opleiding technische geneeskunde. Tijdens zijn postdoconderzoek breidde hij zijn promotieonderzoek uit naar een nieuwe onderzoekslijn binnen de M3i-groep, waar hij in 2019 werd benoemd tot universitair docent. Daarnaast heeft Groot Jebbink een parttime functie op de afdeling vaatchirurgie van het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem. Erik Groot Jebbink ontving in 2020 de prestigieuze VENI-beurs en in 2023 werd hij geselecteerd als lid van het leiderschapsprogramma van de Dutch CardioVascular Alliance (DCVA). 

Pers foto's

Deze persfoto’s mogen gebruikt worden onder vermelding van fotograaf Fokke Eenhoorn.