Dr. Annika Betken

onderzoek naar afwijkingen in tijdsreeksen

Je hartslag, jaarlijkse temperatuurgemiddelden, beurskoersen; tijdreeksen vind je overal. Een belangrijk en onbegrepen probleem is de vraag of afwijkingen in deze tijdreeksen veroorzaakt worden door structurele veranderingen of door lange correlaties over de tijd? Annika Betken doet er onderzoek naar en ontving hiervoor een Veni-subsidie van 280.000 euro.

‘Het maakt me heel blij en op een bepaalde manier ook trots dat ik het vertrouwen krijg om hier de komende drie jaar aan te werken’, vertelt ze. ‘Maar het brengt daarentegen ook een bepaald verantwoordelijkheidsgevoel met zich mee.’ Omdat ze lange tijd worstelde met de vraag: wat wil ik?, had Betken niet helemaal verwacht dat ze de kant van wiskundig wetenschapper op zou gaan. Haar focus lag vroeger vooral op filosofie. ‘Maar vaak kom je dan qua baan alsnog in een heel ander vakgebied terecht’, legt ze uit. Ze besloot wiskunde te gaan studeren aan de Ruhr-University in het Duitse Bochum. Een schot in de roos.

Annika Betken

Omdat ik het zó ontzettend interessant vond, besteedde ik veel meer tijd aan mijn thesis dan nodig was.

Annika Betken

Over haar thesis ‘Analyse van veranderingspunten voor lange-afstandsafhankelijke tijdreeksen’ deed ze meer dan een half jaar. ‘Omdat ik het zó ontzettend interessant vond, besteedde ik er veel meer tijd aan dan nodig was.’ Het was ook de periode in haar leven waarin ze een omslagpunt bereikte. ‘De optie om na mijn studie nog een PhD te volgen, kwam helemaal niet in me op. Het was uiteindelijk de professor die mijn bachelor thesis begeleidde, die me aanmoedigde om een stapje verder te gaan.’

De vraag of afwijkingen in tijdreeksen veroorzaakt worden door structurele veranderingen of door lange correlaties over de tijd, zal uiteindelijk worden beantwoord met een wiskundige oplossing.  ‘Wat vervolgens zal leiden tot een beter begrip van fysiologische tijdreeksen’, legt Betken uit. ‘Het kan bijvoorbeeld helpen bij het identificeren van fysiologische stoornissen, zoals bijvoorbeeld epileptische aanvallen, wat de weg vrijmaakt voor een tijdige medische behandeling.’ Haar onderzoek loopt door tot 2025.

Onderwijs

Betken geeft les in wiskunde, waarbij ze zich voor verschillende opleidingen specifiek richt op statistiek. ‘Lesgeven vind ik geweldig’, zegt ze. ‘Ik denk veel na over hoe ik studenten het beste kan ondersteunen. Hebben ze in een van mijn lessen dan ineens zo’n ‘aha-moment’, dan werkt dat heel belonend.’ Ze ziet zichzelf niet als een docent die puur kennis overbrengt, maar meer als iemand die studenten helpt om zichzelf te ontdekken. ‘En die bij hen een bepaalde intrinsieke motivatie stimuleert. Iets wat iedereen naar mijn mening in zich heeft.’ Wat ze het belangrijkste vindt tijdens haar lessen? Dat studenten zich op hun gemak voelen bij haar. ‘Ik wil dat ze het gevoel hebben dat ze mij elke wiskundige vraag kunnen stellen die hen bezighoudt.’

Over

Annika Betken (33) studeerde wiskunde aan de Ruhr-University in het Duitse Bochum en is nu assistent-hoogleraar en onderzoeker aan de afdeling Mathematics of Operations Research (MOR) aan de faculteit Electrical Engineering Mathematics and Computing Science (EEMCS) van de Universiteit Twente. In 2021 ontving ze van onderzoeksfinancier NWO een Veni-subsidie van 280.000 euro. Dit bedrag besteedt ze aan haar onderzoek ‘Lange correlaties of structurele veranderingen?’ Daarin richt Betken zich op de vraag of afwijkingen in tijdreeksen worden veroorzaakt door structurele veranderingen of door lange correlaties over de tijd. De beurs is bedoeld voor pas gepromoveerde onderzoekers en geeft hen de kans om gedurende drie jaar hun ideeën verder te ontwikkelen.

Persfoto's

Deze persfoto's kunnen zonder copyright restricties worden gebruikt.