Health Sciences / Gezondheidswetenschappen

Uitgebreide info vind je op de Engelstalige website

Leer kwaliteit, organisatie en beleid in de gezondheidszorg te verbeteren met een innovatieve aanpak.

Personeelstekorten, stijgende zorgkosten, technologische innovaties en de vergrijzing die de zorgvraag doet toenemen: de gezondheidszorg staat voor veel uitdagingen tegelijkertijd. Wil jij de kwaliteit van gezondheidszorg, en uiteindelijk ook de volksgezondheid verbeteren? En denk jij graag na over hoe de gezondheidszorg in de toekomst georganiseerd zou moeten worden? Dan is de master Health Sciences aan de Universiteit Twente de juiste keuze voor jou! Deze master leidt je op tot een gezondheidswetenschapper met verstand van technologie en een scherpe, datagedreven aanpak – een veel gezochte eigenschap in het huidige zorglandschap.  

In deze eenjarige, Engelstalige master richt je je op beleid en organisatie in de gezondheidszorg, met aandacht voor de rol van technologie en innovatie. Met een analytische benadering leer je vraagstukken in de zorg vanuit meerdere perspectieven te bekijken. Hoe kun je bijvoorbeeld zorgen voor een betere samenwerking tussen verschillende partijen in de gezondheidszorg? Kun je data gebruiken om zorgbehoeften te voorspellen en het beleid daarop afstemmen? Hoe betrek je burgers en/of patiënten bij besluitvormingsprocessen? Hoe houd je de gezondheidszorg betaalbaar? En wat is ervoor nodig om de zorg duurzamer te maken? Dit zijn slechts een paar van de vele vragen waar je je in deze master mee bezig kunt houden.   

Ontvang digitale brochure
We hebben de brochure opgestuurd. Check je inbox!

[naam], klik op download om de brochure te downloaden.
Beste [naam], wilt u ook deze brochure downloaden?

Brochure verstuurd

We hebben je een e-mail gestuurd met een link naar de brochure. Check je inbox!

start master health sciences

De masteropleiding Health Sciences start in september. Als je eerst een pre-master moet volgen, kun je in september of februari beginnen en aansluitend deze master volgen.

lees verder op de engelstalige website

Je volgt deze opleiding geheel in het Engels. Op deze pagina wordt de master kort samengevat in het Nederlands. Wil je uitgebreide informatie? Ga dan naar de Engelstalige website.

Health Sciences aan de Universiteit Twente

Wat Health Sciences aan de Universiteit Twente onderscheidt van vergelijkbare opleidingen aan andere universiteiten, is het innovatieve karakter en de focus op technologie in de gezondheidszorg. Voor alle duidelijkheid: je hoeft echt geen techneut te zijn om deze master te volgen. Maar als je de meerwaarde ziet van bijvoorbeeld data gedreven besluitvorming of gepersonaliseerde eHealth technologieën om de gezondheidszorg te verbeteren, en als je de noodzaak van innovatie – in de breedste zin van het woord – binnen de gezondheidszorg inziet, dan ben je bij de Universiteit Twente aan het juiste adres.

kies een specialisatie

Binnen de master Health Sciences heb je de vrijheid om je eigen master samen te stellen op basis van jouw interesses en ambities. Wil jij je richten op procesoptimalisatie en kwaliteitsverbetering binnen en tussen zorgorganisaties? Of focus je je liever op het maatschappelijke niveau van de publieke gezondheidszorg? Of wat dacht je van het verkennen van de rol van eHealth technologieën in de zorg? Je bouwt je eigen expertise binnen één van de specialisaties.

Jouw keuze voor een specialisatie bepaalt voor een deel welke vakken je volgt en het type onderzoek dat je gaat doen tijdens je masterscriptie. Je hebt de keuze uit drie (Engelstalige) specialisaties:

werk aan real-life projecten in het techmed centre

De master Health Sciences is nauw verbonden aan UT’s TechMed Centre, een gerenommeerd onderzoeksinstituut dat is gericht op het verbeteren van de gezondheidszorg met gepersonaliseerde technologie, en UT’s Centre for eHealth and Wellbeing Research, een toonaangevend onderzoekscentrum voor gepersonaliseerde gezondheidszorg. Als Health Sciences student krijg je de kans om samen te werken met vooraanstaande wetenschappers en andere experts uit de gezondheidszorg. Bovendien houd je je altijd bezig met vraagstukken uit de praktijk. Met andere woorden: je werkt aan oplossingen die daadwerkelijk kunnen worden toegepast in ziekenhuizen, gezondheidscentra of andere contexten. De perfecte omgeving om een netwerk op te bouwen en hands-on ervaring op te doen voor je toekomstige carrière!

carriéremogelijkheden

Door de toenemende zorgvraag en daarmee ook de groeiende complexiteit van de vraagstukken binnen de gezondheidssector, is er aan werkgelegenheid geen gebrek voor jou als gezondheidswetenschapper. Daarbij maakt jouw innovatieve, analytische en datagedreven aanpak je een veel gezochte expert in veel verschillende organisaties. Of je je nu wilt richten op procesoptimalisatie, beleidsvorming of eHealth-implementatie: je kunt jouw expertise in veel uiteenlopende gebieden toepassen. Afgestudeerden vinden al snel een baan, gemiddeld binnen twee maanden na het behalen van hun diploma.

baankansen voor gezondheidswetenschappen

Als gezondheidswetenschapper heb je veel verschillende carrièremogelijkheden binnen de volle breedte van de gezondheidssector: van ziekenhuizen, gezondheidscentra of thuiszorginstellingen tot verzekeringsmaatschappijen, overheidsinstellingen, consultancybureaus of eHealth-start-ups. Veel studenten zijn een carrière gestart als consultant, waar anderen bijvoorbeeld een rol vervullen als beleidsadviseur bij een gemeente, projectmanager bij een zorg-gerelateerd IT-bedrijf, of een kwaliteitsmedewerker, operationeel manager of tactisch inkoper binnen een ziekenhuis. Je kunt ook een carrière nastreven als onderzoeker, bijvoorbeeld door eerst een PhD te behalen aan de Universiteit Twente.

quicklinks

-        Moet je eerst een pre-master volgen?
-        Structuur van de master en specialisaties
-        Extracurriculaire mogelijkheden
-        Hoeveel collegegeld moet je betalen?
-        Start je aanmelding

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies