Veelgestelde vragen

Studiekeuze gemaakt?
  • Hoeveel eerstejaarsstudenten heeft deze opleiding?

    Jaarlijks starten tussen de 40 tot 50 studenten aan onze opleiding.

  • Hoe groot is de slagingskans bij deze opleiding?

    53 procent haalt het eerste jaar. Haal je het eerste jaar, dan ben je in staat ook de rest van de opleiding binnen de reguliere tijd af te ronden.

  • Wat is het verschil tussen deze opleiding hier en elders?

    Je volgt de opleiding Business & IT in Twente aan een technische universiteit, en dat merk je. De Universiteit Twente beschikt zowel over een volwaardige IT-faculteit als over een volwaardige faculteit op het gebied van gedragswetenshappen en management. Samen voeren deze faculteiten gericht onderzoek uit op het snijvlak van business en IT.

    Een duidelijk verschil tussen de opleiding Business & IT en informatiekundeopleidingen elders in het land is dat Business & IT in een uitgebalanceerd onderwijsprogramma aandacht besteedt aan zowel IT als management. Je krijgt een gedegen basis in het programmeren en de werking van IT-systemen, zodat je de taal van de IT-er leert begrijpen. Andere opleidingen in de informatiekunde richten zich vooral op de zachte kant.

    Ook besteden we in Twente uitgebreid aandacht aan de koppeling van de IT & Business. Het projectonderwijs laat je uitgebreid oefenen in het maken van de vertaalslag tussen beide gebieden. In andere informatiekundeopleidingen belichten de vakken vaak maar een van beide kanten en ontbreekt integratie van beide vakgebieden.

    Anders dan andere opleidingen biedt Business & IT je in het eerste jaar bovendien een gedegen basis in de wiskunde. Hierdoor ontwikkel jij je abstracte denken en ben je goed in staat complexe bedrijfsprocessen en de bijbehorende IT-uitdagingen te analyseren en te verbeteren.

  • Wat is het verschil tussen deze opleiding bij de Universiteit Twente en een informatiekundige opleiding op hbo-niveau?

    Over verschillen tussen een universitaire opleiding en hbo-opleiding in het algemeen vind je op deze website een heldere uitleg.

    Opleidingen in het hbo die een beetje in de buurt komt van onze opleiding Business & IT, zijn Bedrijfskundige Informatica en Business IT & Management

    Naast de algemene verschillen tussen een hbo- en wo-opleiding zijn er ook andere. Bij Business & IT ga je veel dieper in op de werking van IT-systemen en krijg je een flinke portie wiskunde. Hoewel het leren programmeren niet het hoofddoel van onze opleiding is, moet je wel weten wat een programmeur doet om hem duidelijk te maken wat een bedrijf van hem verwacht en visa versa. Je gaat dan ook echt programmeren. Daarnaast is de wiskunde die je krijgt een belangrijk onderdeel in de academische vorming van jou als wetenschapper: je leert abstract te denken. Dat komt je later zeer goed van pas bij het analyseren van complexe bedrijfsprocessen en de bijbehorende IT-uitdagingen.

  • Wat is de man-vrouwverhouding bij deze opleiding?

    Van onze studenten is 85 procent man en 15 procent vrouw.

  • Waar vind ik informatie over vakken die ik straks krijg?

    Informatie over vakken die je straks krijgt, vind je hier.

    En in onze onderwijscatalogus vind je korte beschrijvingen per vak. 

  • Hoe veel wiskunde krijg ik in het eerst jaar?

    Het eerste jaar krijg je zo’n 15 EC aan wiskunde, van de 60 EC in totaal. In jaar 2 volgt nog zo’n 3 EC aan wiskunde.

  • In welke taal zijn de boeken geschreven?

    De meeste boeken en ander studiemateriaal zijn in het Engels geschreven.

  • Hoeveel kosten de studieboeken in het eerste jaar?

    400-500 euro

  • Zijn er nog andere kosten aan de opleiding naast collegegeld en studieboeken?

    Naast collegegeld en studieboeken zijn er andere kosten die je moet maken om te gaan studeren. Je hebt bijvoorbeeld een laptop nodig. Verder heb je misschien reiskosten, en als je op kamers gaat moet je ook denken aan onkosten als huur en boodschappen. Op deze website kun je een financieel studieplan maken. En hier lees je meer over wonen en leven op onze campus.

  • Heb ik een laptop nodig?

    Ja, we gaan ervan uit dat je een laptop aanschaft. Het Notebook Service Center van de Universiteit Twente biedt je hiervoor een erg aantrekkelijke regeling. 

  • In welke taal worden de colleges gegeven?

    Business & IT is een Engelstalige opleiding. Dat betekent dat de colleges ook in het Engels worden gegeven.

  • Is er studiebegeleiding?

    Ja, als je vragen of problemen hebt, kun je altijd bij je bachelorcoördinator of studieadviseur terecht.

  • Kan ik tijdens mijn studie naar het buitenland?

    De Universiteit Twente biedt een breed scala aan mogelijkheden om in het buitenland te studeren. Je kunt in de vrije keuzeruimte in het derde jaar zelfs stage lopen bij een internationaal bedrijf.

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies