Prof.Dr.Ir. Floris Zwanenburg

Floris Zwanenburg wil alle dots verbinden in silicon quantum elektronica

Als hoogleraar aan het MESA+ Instituut voor Nanotechnologie van de Universiteit Twente geeft Floris Zwanenburg leiding aan een onafhankelijke onderzoekslijn binnen de NanoElectronics groep. In de afgelopen tien jaar is hij een expert geworden op het gebied van silicium quantum elektronica: het quantummechanische gedrag van enkele-elektronen- of gaten-spins opgesloten in(kunstmatige) atomen in silicium. Naast diverse onderzoekspublicaties over dit onderwerp heeft zijn erkende expertise geleid tot een overzichtsartikel voor Reviews of Modern Physics (2013, 5-jaar Impact Factor 47, 800 citaties), geschreven in samenwerking met 8 topdeskundigen op dit gebied.

Prof. Floris Zwanenburg

Tastbaar quantumonderzoek is een fantastische motivator

Prof. Floris Zwanenburg

Onderzoek en onderwijs

Zwanenburg doceert het vak Quantum Matter in de Bachelor Advanced Technology, en het vak NanoElectronics in de Master Nanotechnology. Hij is Modulecoördinator van de BSc scriptie voor Elektrotechniek en lid van de Examencommissie Elektrotechniek. "Onderzoek is het natuurlijke verlengstuk van het onderwijs: toen ik als student in Delft mijn eerste colleges quantummechanica volgde, was ik (aangenaam) verrast dat quantum niet alleen in leerboeken bestaat: in hun colleges maakten mijn docenten tijd vrij voor het 'quantumexperiment van de week'. Daarom besloot ik te gaan afstuderen in de groep Quantum Transport. 15 jaar later aan de UT integreer ik ook voorbeelden uit de bestaande literatuur en uit ons eigen lab in de vakken Quantum Matter en NanoElectronics. Quantum onderzoek tastbaar maken tijdens colleges is een sterke motivator voor studenten om eerst het materiaal te bestuderen, en later de eerste stappen in de wetenschap te zetten, bijvoorbeeld tijdens een BSc-project. Mijn eerste kennismaking met quantumexperimenten tijdens colleges heeft me over de hele wereld gebracht voor de quantumwetenschap."

Over Floris Zwanenburg

Floris Zwanenburg (1976) studeerde technische natuurkunde aan de TU Delft. In 2008 promoveerde hij bij Leo Kouwenhoven op onderzoek naar halfgeleidernanodraden. Als post-doc bij UNSW in Sydney werkte hij met silicium quantum dots. Dit systeem heeft een uniek fabricageproces, dat ongekende controle biedt over alle relevante parameters, zoals hij aantoonde door het bereiken van het enkel-elektron regime in een zeer goed in te stellen Si quantum dot. Met zijn team bij UNSW heeft hij dit systeem ook gebruikt om de spin van een enkel elektron uit te lezen (Nature, 2010) en een nucleaire spin qubit te creëren (Nature, 2013).

In 2011 keerde hij terug naar Nederland voor een vaste aanstelling aan de Universiteit Twente. Als universitair docent begon zijn onderzoek met silicon quantumdots. Na een eerste samenwerking met het Dzurak-team van UNSW op het gebied van quantum-dot technologie heeft zijn team dit ontwerp uitgebreid naar een ambipolair circuit, waarmee hij in één apparaat elektronen- en gaten quantumdots heeft gedefinieerd. In 2013 startte hij een nieuw project over quantum dots in Ge/Si core/shell nanodraden . Momenteel leidt hij als universitair hoofddocent onderzoek in silicium quantumelektronica.

Zijn werk wordt internationaal erkend: hij wordt regelmatig uitgenodigd om zijn onderzoek te presenteren aan de wetenschappelijke gemeenschap en ook in outreach-activiteiten, zoals lezingen voor 'Studium Generale' en de 'Zwarte Cross' en Manana festivals (100.000 en 28.000 deelnemers). Hij publiceert in prestigieuze tijdschriften, zoals Nature, Nature Nanotechnology, Scientific Reports, Reviews of Modern Physics, Advanced Materials en Nano Letters. Hij heeft subsidies ter waarde van 8 miljoen euro verworven, waaronder een VENI in 2011, een VIDI in 2015, en de prestigieuze VIDI-beurs in 2022.

Persfoto's

 

Deze persfoto's kunnen zonder copyright restricties worden gebruikt.