Prof.Dr.Ir. Wilfred van der Wiel

Het onderzoek van Wilfred van der Wiel richt zich op het gebruik van onconventionele elektronische chips voor computers en sensoren

Wilfred van der Wiel is hoogleraar nano-elektronica bij onderzoeksinstituut MESA+ van de Universiteit Twente en directeur van het BRAINS Center for Brain-Inspired Nano Systems. Het onderzoek van Wilfred van der Wiel richt zich op het gebruik van onconventionele elektronische chips voor computers en sensoren. Hij haalt grote onderzoeksprojecten binnen voor de UT, was recent één van de grondleggers voor een intensievere samenwerking met de universiteit van Münster, publiceert in gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften en stond mede aan de wieg van de succesvolle UT spin-off ECsens. Zijn recente artikel in Nature kreeg wereldwijd veel belangstelling en zette BRAINS op de kaart als één van de hotspots voor de ontwikkeling van een nieuwe generatie elektronica.

Prof.Dr.Ir. van der Wiel

We willen computerhardware ontwikkelen die slimmer, krachtiger en vooral energiezuinig is

Prof.Dr.Ir. van der Wiel

BRAINS is opgezet met als doel het ontwikkelen van krachtige, energiezuinige en op de hersenen geïnspireerde elektronica. Het centrum brengt vooraanstaande experts uit vele disciplines samen, waaronder nanotechnologie, natuurkunde, elektrotechniek, informatica, toegepaste wiskunde, kunstmatige intelligentie en neurowetenschappen. Al deze vakkennis is nodig om de basis te leggen voor een volledig nieuw type elektronica geïnspireerd op het menselijk brein. “We willen een nieuwe weg inslaan en af van traditionele digitale computerarchitectuur. We willen kunstmatige neurale netwerken rechtstreeks in materialen ontwikkelen, zodat we gebruik kunnen maken van hun intrinsieke, rijke fysische eigenschappen. Daarvoor moeten we volledig nieuwe bouwstenen ontwikkelen, van adaptieve materialen tot kunstmatige neuronen en synapsen, neuromorfische architectuur, enzovoort. Daarom is het noodzakelijk om te begrijpen hoe de hersenen werken, maar ook om de basisbeginselen van computertechnologie en nanomaterialen onder de knie te krijgen.”

Onderzoek en onderwijs

Wilfred van der Wiel opereert met zijn vakgroep en BRAINS op het snijvlak van disciplines en dat geldt ook voor zijn bijdrage aan het UT-onderwijs. “In het verleden was ik vooral betrokken bij het curriculum van de master Nanotechnology, tegenwoordig is het veel breder. Bij mastervakken als Nano-electronics, Nano-optics en Technology kom ik ook veel studenten van Applied Physics en Electrical Engineering tegen. Natuurkunde, wiskunde en zelfs informatica komen binnen mijn onderwijs samen. Dat onderwijs is voor mij een geweldige manier om ons werk aan de man of vrouw te brengen. Ik probeer zelf altijd een theoretisch verhaal te koppelen aan experimenten binnen de vakgroep. Sommige concepten zijn mooi intuïtief over te brengen, zoals de kunstmatige evolutie van materialen. Het enthousiasmeren van studenten met verschillende achtergronden is erg leuk.”
Over de toekomst van het onderwijs heeft Van der Wiel een heldere visie. “Meer maatwerk dat beter aansluit bij de interesses van studenten én de wensen van de vakgroepen. Je ziet steeds vaker dat studenten zich echt willen onderscheiden. Dat kan met buitenlandervaring of meer verdieping, maar ook door te werken op het snijvlak van disciplines.”

Over Wilfred van der Wiel

Wilfred van der Wiel behaalde in 1997 zijn master in Technische Natuurkunde (cum laude) aan de TU Delft. Zijn promotieonderzoek aan zowel de TU Delft als NTT Basic Research Laboratories in Japan ging over elektronentransport in kwantumdots en elektron-interferometers. Hij promoveerde cum laude in 2002. Daarna is hij als postdoc aan de slag gegaan bij de Universiteit van Tokio en in datzelfde jaar werd hij benoemd tot Pioneer (Sakigake) Fellow aan het Japan Science and Technology Agency (JST). In 2005 kwam hij terug naar Nederland om aan de slag te gaan bij het MESA+ Instituut voor Nanotechnologie van de Universiteit Twente, als trekker van het interdisciplinaire nano-elektronicaprogramma. Hij is momenteel hoogleraar en bekleedt de leerstoel Nano-elektronica. Daarnaast is hij directeur van het BRAINS Center for Brain-Inspired Nano Systems en gasthoogleraar aan de Universiteit van Münster. Ook is hij extern adviseur voor verschillende instellingen in binnen- en buitenland. Hij was van 2006 tot 2012 lid van de Jonge Akademie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en van 2012 tot 2017 lid van de Global Young Academy, waar hij twee jaar werkzaam was in het dagelijks bestuur. Hij gaf leiding aan het Bottom-Up Nanoelectronics programma van het Nederlandse nanotechnologienetwerk NanoNed. Hij ontving diverse beurzen van de Europese Onderzoeksraad (ERC). Hij heeft meer dan 120 peer-reviewed artikelen op zijn naam staan en werd al ruim 7300 keer geciteerd.

Persfoto's

Deze persfoto's kunnen zonder copyright restricties worden gebruikt.