Dr. Thomas Weinhart

Thomas Weinhart ontwikkelt software om machines te ontwerpen en optimaliseren

Thomas Weinhart is assistent-professor bij de vakgroep Thermal and Fluid Engineering aan de Universiteit Twente. Hij ontwikkelt software voor het ontwerpen en optimaliseren van machines op de computer, waarbij hij tijdrovende en dure experimentele methoden vervangt door virtuele prototyping. "Ik heb momenteel 8 PhD/EngD studenten die werken aan verschillende granulaire processen, zoals 3D printen, sinteren, tabletten, granuleren of poedermixen, en computerthema's zoals het ontwerpen van een gebruikersinterface en parallelle computerverwerking. Mijn visie is een algemeen framework te ontwikkelen voor het simuleren van multi-scale, multi-physics processen.”

Dr. Thomas Weinhart

Mijn visie is een algemeen framework te ontwikkelen voor het simuleren van multi-scale, multi-physics processen.

Dr. Thomas Weinhart

Naast onderzoek en onderwijs heeft Weinhart samen met Anthony Thornton MercuryDPM opgericht. "Ik leid ook de ontwikkeling van deze baanbrekende open-source software voor particle simulaties. De code heeft een aantal unieke eigenschappen die het bijzonder geschikt maken om complexe industriële systemen te simuleren. Al mijn onderzoekscodes zijn publiekelijk beschikbaar in de software." 

De Assistant Professor is ook Chief Technology Officer en mede-oprichter van MercuryLab, een spin-off bedrijf dat op maat gemaakte software, training en advies geeft aan bedrijven over het ontwerp van apparatuur voor bulk-processen. "Dit is een geweldige manier om in contact te komen met industriële leiders en te leren over de uitdagingen waar de industrie voor staat", zegt Weinhart.

Onderzoek en onderwijs

"Onderzoek en onderwijs gaan vaak hand in hand. Met name het postdoctorale onderwijs richt zich vaak op onderwerpen die de basis vormen van het huidige onderzoek van de docent", legt Weinhart uit. "In mijn geval geef ik les over onderwerpen als ondiepe modellering, mengtheorie of het koppelen van micro- en macroscopische modellen in specialistische cursussen zoals Granular Matter en Particle Technology. Ik begeleid ook BSc- en MSc-onderzoeksprojecten die direct betrekking hebben op mijn werk en die waardevolle experimentele gegevens of voorstudies in topsectoren opleveren. Dit is ook voordelig voor de studenten, omdat ze moderne praktische vaardigheden leren die relevant zijn voor hun toekomstige onderzoekscarrière."

Op bachelorniveau heeft de assistent-professor verschillende cursussen gegeven in wiskunde (wiskunde en vector geometrie, theorie van ODE's), programmeren (programmeren in engineering), numerieke methoden (geavanceerde programmering in engineering, numerieke methoden voor transportverschijnselen) en engineering (man-machine). "Hoewel dit meer basiscursussen zijn, hebben ze vaak toepassingen in het dagelijkse onderzoek, en het aanwijzen van de verbanden tussen deze cursussen is een grote motivatie voor studenten". Weinhart neemt ook deel aan outreach-projecten zoals het CuriousU zomerfestival, dat leerlingen probeert te stimuleren om een Bachelorstudie in wetenschap en techniek te volgen.

Over Thomas Weinhart

Thomas Weinhart werd geboren in Duitsland en studeerde wiskunde aan de Technische Universiteit van München. Hij promoveerde vervolgens in 2009 in de wiskunde aan Virginia Tech. In datzelfde jaar trad Weinhart in dienst van de Universiteit Twente als PostDoc en werd hij stafmedewerker. Zijn vroege werk richtte zich op het ontwikkelen van continuüm oplossers voor het modelleren van golfverschijnselen. Hij begon te werken aan granulaire systemen aan de UT, eerst aan het modelleren van lawines en glijbanen en later aan meer multi-fysische en industriële processen. 

In 2009 stond hij samen met Anthony Thornton aan de wieg van de de open-source code MercuryDPM, en later richtte hij samen met Thornton ook het spin-off bedrijf MercuryLab op (in 2015). Weinhart geeft leiding aan een team van 12 MercuryDPM-ontwikkelaars en organiseert jaarlijks een workshop voor het ontwikkelen van open-source software. Hij is ook betrokken bij verschillende buitenschoolse activiteiten, zoals de organisatie van conferenties, gastredactie bij tijdschriften en het runnen van een seminarreeks, om in contact te komen met de andere onderzoekers in zijn vakgebied.

Persfoto's

Deze persfoto's kunnen zonder copyright restricties worden gebruikt.