Prof.Dr.Ir. Stefano Stramigioli

Stefano Stramigioli leidt de ontwikkeling van nieuwe systemen op het gebied van Robotica en AI

Stefano Stramigioli is professor in Advanced Robotics en voorzitter van het Robotics & Mechatronics (RAM) Lab, een groot laboratorium waar ruim vijftig mensen werken aan allerlei aspecten op het gebied van beeldvorming, mechatronica en robotica. Dankzij haar brede opzet en multidisciplinaire samenstelling kan de groep zich in haar vakgebied op internationaal niveau meten met andere onderzoeksgroepen van vergelijkbare of grotere omvang.

Stramigioli bekleedt daarnaast een aantal externe functies: hij heeft in 2008 het eerste roboticacentrum in Nederland opgericht: het LEO Center of Service Robotics (voorheen Romech). Hij was tevens oprichter van RoboNED (2010), dat inmiddels opgegaan is in Holland Robotics. Verder is hij bezig aan zijn tweede termijn als vicevoorzitter Research bij euRobotics, een non-profitorganisatie die het private deel vertegenwoordigt van SPARC (een contractuele PPS met de Europese Commissie) en het grootste civiele roboticaprogramma ter wereld van de afgelopen jaren uitvoert. Hij is tevens medevoorzitter van het Biomechatronics and Energy-Efficient Robotics Lab aan de ITMO Universiteit van St. Petersburg in Rusland.

We duiken echt diep in de theorie van de wis- en natuurkunde en gebruiken onze technische intuïtie om nieuwe dingen te creëren en ontdekken.

Prof. Stefano Stramigioli

Hij heeft een ERC Advanced Grant (van 2,8 miljoen euro) ontvangen voor het PortWings-project en heeft met succes leiding gegeven aan het binnenhalen van DIH-HERO (Digital Innovation Hub on Robotics for Healthcare), een project in het kader van het H2020-programma waar de Europese Commissie 16 miljoen euro in heeft geïnvesteerd. 

Onderzoek en hoogleraarschap

Het RAM Lab is groot opgezet, zodat het lab internationaal kan uitblinken op het gebied van robotica en AI. En dat is met recht een prestatie, gezien het feit dat alle internationaal relevante groepen vanwege de intrinsieke multidisciplinaire aard van dit vakgebied vaak veel groter zijn. De voornaamste toepassingsgebieden zijn gezondheidszorg en inspectie en onderhoud, maar ook activiteiten van de landelijke politie en fundamenteel onderzoek zoals het ERC PortWings-project. Het doel is om diepgaand inzicht te krijgen in het vliegen van vogels en vogelvluchten vervolgens met een unieke nieuwe robotvogel te reproduceren. 

Een kenmerkende eigenschap van Stramigoli’s manier van werken is dat hij systemen tracht te doorgronden vanuit een wiskundig en systeemtheoretisch perspectief. Hij gebruikt deze kennis vervolgens om nieuwe systemen te ontwikkelen. Hij benadert de dynamica van systemen aan de hand van het paradigma over “port-based thinking”, een concept dat oorspronkelijk afstamt van bond graphs en later ook in port-Hamiltonian systemen is gebruikt. In de context van het ERC-project zorgt deze manier van denken er momenteel voor dat nieuwe fysieke inzichten tot stand komen die verder reiken dan het PortWings-project. Stramigioli: “Ik ben ontzettend blij dat ik dankzij de ERC-subsidie weer echt tijd kan investeren in datgene waar mijn hart ligt en waarvoor ik in de eerste plaats in de academische wereld ben gebleven. Namelijk om heel diep in de wis- en natuurkunde te duiken, zodat ik vervolgens mijn technische intuïtie kan gebruiken om met de opgedane kennis nieuwe dingen te creëren.”

Het Lab heeft een behoorlijk unieke infrastructuur met veel 3D printers, lasersnijders voor rapid prototyping, een groot aantal robots en veel beeldvormingsapparatuur. Hiermee kunnen onderzoekers compleet nieuwe geïntegreerde systemen conceptualiseren en testen. Een voorbeeld van dergelijke systemen is de meermaals bekroonde SunRAM, een MRI-compatibele robot voor naaldinjectie. Dit is waarschijnlijk de meest geavanceerde en tegelijkertijd eenvoudigste MRI-compatibele robot die er bestaat voor naaldbediening.

Wat betreft zijn rol als docent: hij geeft het vak Control Engineering op bachelorniveau en het vak Modern Robotics op masterniveau. Op postdoctoraal niveau is hij als hoogleraar verbonden aan DISC, het Dutch Institute of Systems and Control. Daarnaast wordt hij regelmatig uitgenodigd om gastcolleges te geven.

Over Stefano Stramigioli

Stefano Stramigioli behaalde zijn masterdiploma cum laude en promoveerde in 1998, eveneens cum laude. Hij is een IEEE Fellow, een ERC Advanced Grant Recipient en is onlangs genomineerd als lid van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KNHW).

Hij heeft jarenlang diverse functies bekleed binnen IEEE RAS. Zo was hij hoofdredacteur van het IEEE Robotics and Automation Magazine en is hij AdCom-lid geweest van de IEEE Robotics and Automation Society. Daarnaast was hij oprichter en voorzitter van Electronic Products and Services van de IEEE-RAS en heeft hij twee opeenvolgende termijnen gediend als VP-MAB.

Hij is bezig aan zijn tweede termijn als vicevoorzitter Research bij euRobotics. Hij heeft verschillende onderscheidingen gekregen, waaronder de IEEE-RAS Distinguished Service Award en de euRobotics 2016 Tech Transfer Award. 

Zijn interesses liggen in de conceptuele en praktische aspecten van robotica en de interactie van fysieke systemen. Deze aanpak heeft geleid tot de introductie van concepten als Energy Tanks, Passive Sampling en Dual Layer Tele-manipulation Architecture en Energy Aware Robotics.

Persfoto's

Deze persfoto's kunnen zonder copyright restricties worden gebruikt.