Prof.Dr.Ir. Hans Hilgenkamp

Hans Hilgenkamp onderzoekt nieuwe (nano-) materialen met bijzondere elektronische eigenschappen, zoals supergeleiders

Hans Hilgenkamp is hoogleraar Toegepaste Natuurkunde en Nanotechnologie aan de Universiteit Twente. Zijn onderzoek richt zich op materialen met onconventionele elektronische en/of magnetische eigenschappen. Voorbeelden zijn supergeleiders of elektrisch geleidende contacten tussen niet-geleidende materialen. Zijn onderzoek is vooral experimenteel van aard, waarbij gebruik wordt gemaakt van dunne films en nanostructuren. Een specialiteit in zijn lab is de supergeleidende scanning SQUID-microscopie, die zeer gevoelige beeldvorming van magnetische velden in verschillende materialen mogelijk maakt.

Het ondersteunen en voeden van de intrinsieke interesse en het enthousiasme van de studenten is een belangrijke verantwoordelijkheid

Prof. Hans Hilgenkamp

In zijn groep gaan fundamentele studies over de aard en oorzaken van ongewone elektromagnetische eigenschappen hand in hand met ontwikkelingen in de richting van hun toepassingen. Een prominent voorbeeld is zijn onderzoek naar korrelgrenzen en gerelateerde interfaces in hoge-temperatuur supergeleiders. Met zijn team realiseerde hij een methode voor het verbeteren van geleidende eigenschappen van de korrelgrenzen, relevant voor toepassingen, en bestudeerde hij de fundamentele symmetrie-eigenschappen van de supergeleidende toestand, die van belang zijn voor het begrip van het opmerkelijke kwantumfenomeen van de supergeleiding. Zijn huidige onderzoeksinteresses omvatten daarnaast nieuwe materialen en ontwerpconcepten voor energie-efficiënte elektronica, mede geïnspireerd door de energie-efficiëntie van de hersenen.

Onderzoek en onderwijs

Hilgenkamp memoreert dat studenten hun studie primair kiezen op basis van interesse en enthousiasme. "Dat is een goed uitgangspunt, als universiteit moeten we die intrinsieke motivatie ondersteunen en voeden. Daarom streef ik er altijd naar om mijn colleges te verbinden met actuele ontwikkelingen, zodat de fundamentele kennis die ze leren, gecombineerd wordt met actuele gebeurtenissen en recent onderzoek". De hoogleraar vindt dat de universiteiten zich zeer bewust moeten zijn van de belangrijke rol die zij spelen in de transformatie van scholieren naar jonge professionals. "Ze maken eerste stappen in een bepaald vakgebied en wij moeten hen coachen en bewust maken van het feit dat ze een opleiding tot professional volgen. Bijvoorbeeld door bij rapportages en presentaties niet alleen maar te kijken of het inhoudelijk in orde is, maar door ook aandacht te besteden aan taalgebruik en helderheid. We vinden het daarbij ook belangrijk dat de studenten tijdens hun opleiding de kans krijgen om volwaardig lid te zijn van een professioneel onderzoeksteam, dat bestaat uit leden met verschillende niveaus van ervaring en kennis, zodat ze praktijkervaring opdoen en de initiële interesse en het enthousiasme behouden die hen motiveerden om in Twente te gaan studeren".

Over Hans Hilgenkamp

Na het voltooien van zijn MSc. (1991) en PhD (1995) aan de Universiteit Twente, werkte Hans Hilgenkamp als Postdoc aan het IBM Zürich Research Lab, Zwitserland, en aan de Universiteit van Augsburg in Duitsland voordat hij in 2000 terugkeerde naar Twente. Via assistent- en associate-professoraten werd hij in 2005 hoogleraar. In 2007 werd hij bekroond met de Centrale Onderwijsprijs Universiteit Twente (Beste Docentprijs) en in 2012 werd hij erelid van de Studievereniging Technische Natuurkunde Arago. 

Hij was gastprofessor aan het CSIRO-Lindfield Lab in Sydney, de National University of Singapore en aan de Universiteit Leiden. Hij ontving onder andere een KNAW Research fellowship (1997) en de NWO VIDI (2002) en VICI (2008) beurzen. Hij was inaugureel lid van de KNAW Jonge Akademie en is medeoprichter van de Global Young Academy. In 2018 werd hij gekozen in de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW). Hij is bestuurslid van diverse (inter)nationale organisaties en was van 2014 tot 2019 decaan van de Faculteit der Wetenschappen en Technologie. Hans Hilgenkamp woont samen met zijn partner Joyce en hun drie kinderen. 

Persfoto's

 

Deze persfoto's kunnen zonder copyright restricties worden gebruikt.