Master's: Applied Physics / Technische Natuurkunde

Hulp nodig bij het kiezen van je studie?

Verdiep je in de wetten van de natuurkunde om technische oplossingen te vinden in gebieden zoals IT, duurzaamheid, gezondheidszorg, digitalisering, hightech productie, ruimtevaart, financiën en nog veel meer.

Is het mogelijk om elektronische apparatuur te bouwen die bijna net zo energiezuinig is als de neuronen in onze hersenen? Of creditcards zo te versleutelen dat het onmogelijk is om ze te kraken? Hoe maak je zonnepanelen aanzienlijk efficiënter, en medische beeldvormingstechnieken zoals MRI of echografie sneller en nauwkeuriger? Welke mogelijkheden biedt een quantumcomputer? Hoe snel smelten de ijskappen op de Noordpool, en wat heeft turbulentie daarmee te maken? Al deze vragen zijn niet te beantwoorden zonder natuurkundige kennis. Wil jij je verder verdiepen in de wetenschappelijke wetten van de natuurkunde, en dit gebruiken om technische oplossingen te vinden in allerlei gebieden? En wil je deel uitmaken van toonaangevend onderzoek op internationaal niveau? Dan is de master Applied Physics (Technische Natuurkunde) aan de Universiteit Twente (UT) de juiste keuze voor jou!

Veel van het werk dat door natuurkundigen wordt uitgevoerd, is niet direct zichtbaar. Maar zonder doorbraken in de natuurkunde zouden de mobiele telefoon en de laptop zware energieslurpers zijn en waren quantumcomputers of zelfrijdende auto’s nog altijd sciencefiction. Tijdens deze tweejarige, Engelstalige masteropleiding combineer je fundamentele natuurkunde met ‘engineering’: je gebruikt wetenschappelijke principes om apparaten en systemen te maken of te verbeteren, van zonnecellen tot microchips. Jouw kennis zal waardevol zijn in een breed scala van toepassingsgebieden, waaronder digitalisering, hightech productie, energie, gezondheidszorg, klimaatverandering, lucht- en ruimtevaart, financiën en nog veel meer.

Ontvang digitale brochure
We hebben de brochure opgestuurd. Check je inbox!

[naam], klik op download om de brochure te downloaden.
Beste [naam], wilt u ook deze brochure downloaden?

Brochure verstuurd

We hebben je een e-mail gestuurd met een link naar de brochure. Check je inbox!

Start master Applied Physics

De masteropleiding Applied Physics start in september en februari. Als je eerst een pre-master moet volgen, kun je alleen in september beginnen en aansluitend deze master volgen.

Lees verder op de Engelstalige website

Je volgt deze opleiding geheel in het Engels. Op deze pagina wordt de master kort samengevat in het Nederlands. Wil je uitgebreide informatie? Ga dan naar de Engelstalige website.

Kies een specialisatie

Binnen de master Applied Physics heb je de vrijheid om je eigen master samen te stellen op basis van jouw interesses en ambities. Daarbij kun je rekenen op veel persoonlijke aandacht vanuit de opleiding – en is er veel maatwerk mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld zelf je richting kiezen binnen één van de specialisaties. Wil je je focussen op de mogelijkheden van licht binnen optica en fotonica, of je verdiepen in de wereld van vloeistofdynamica? Of misschien wil je wel expert worden op het gebied van materiaalkunde of quantumfysica?

Jouw keuze voor een specialisatie bepaalt voor een deel welke vakken je volgt en het type onderzoek dat je gaat doen tijdens je masterscriptie. Je hebt de keuze uit vier (Engelstalige) specialisaties:

Lerarenopleiding

Overweeg je om natuurkundeleraar te worden in het middelbaar onderwijs? Je hebt de mogelijkheid een eerstegraads lesbevoegdheid te behalen als je deze master combineert met de master Educatie en Communicatie in de Bètawetenschappen.

Leer van topprofessoren

De faculteit Technische Natuurwetenschappen aan de Universiteit Twente, waar de opleiding Applied Physics deel van uitmaakt, is een van de beste ter wereld op het gebied van natuurkundig onderzoek. Als student krijg je de kans om samen te werken met vooraanstaande wetenschappers en zelf deel te nemen aan baanbrekend onderzoek in high-tech laboratoria zoals het zoals het wereldberoemde MESA+ Institute, het Technical Medical Centre en het Max Planck Center for Complex Fluid Dynamics.

Carrièremogelijkheden

Het is moeilijk om een industrie te bedenken die niet op de een of andere manier afhankelijk is van de kennis van natuurkundigen. Na de master Applied Physics kun je dus een carrière opbouwen in veel verschillende, uitdagende sectoren. Van elektronica en hightechproductie, gezondheidszorg, IT, duurzame energietechnologie, auto-industrie, ruimtevaart en landbouw tot de financiële sector: veel organisaties staan te springen om experts zoals jij die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe materialen, technologieën of producten. Dankzij de connecties van de UT en de nauwe samenwerkingsverbanden met gerenommeerde bedrijven kun je na je afstuderen snel een baan vinden.

Baankansen voor natuurkundigen

Veel afgestudeerden van deze master werken momenteel op R&D-afdelingen bij allerlei organisaties, waaronder hightechbedrijven als ASML, Philips of Demcon, maar ook universiteiten of onderzoeksinstituten (bijv. TNO, ECN, CERN) of succesvolle startups die voortgekomen zijn uit de UT, zoals QuiX Quantum of LioniX International. Veel anderen - bijna een derde van onze afgestudeerden – kiezen voor een PhD en zijn na hun afstuderen gepromoveerd aan de Universiteit Twente of een andere universiteit in Nederland of in het buitenland. Anderen werken op managementniveau, bijvoorbeeld als productieleider, of als hoofd van R&D-afdelingen van bedrijven, of bij adviesbureaus als Witteveen+Bos of McKinsey & Company. Of misschien word jij wel ondernemer, en gebruik je je onderzoek of uitvinding om je eigen innovatieve bedrijf te starten, zoals andere afgestudeerden hebben gedaan!

Quicklinks

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies