Master Applied Physics / Natuurkunde

Kom naar onze Master Open Dag op 21 maart

De tweejarige master Applied Physics / natuurkunde wordt in het Engels gegeven en start in september en februari.

Het pre-masterprogramma voor Applied Physics start uitsluitend in september! Wij bieden ook de bacheloropleiding (BSc.) Technische Natuurkunde aan. 

Masteropleiding Natuurkunde

Lees meer over de opbouw van de opleiding of het pre-masterprogramma. Bekijk ook de carrièreperspectieven en de toelatingseisen.

Opleidingsoverzicht

Diploma
Master’s degree in Applied Physics
Certificatie: MSc
CROHO-code
60436
Faculteit
Technische Natuurwetenschappen
Duur
2 jaar
Voltijd/deeltijd
Voltijd (geen deeltijd programma mogelijk)
Taal
Engelstalig
Instroommoment
1 september 2024
1 februari 2025
1 september 2025
Locatie
Drienerlolaan 5
7522 NB Enschede
The Netherlands
Numerus fixus
Niet bij deze opleiding
Accreditatie
NVAO

Het vakgebied

Verdiep je in een van de oudste wetenschappen: de natuurkunde. Doe fundamentele inzichten op in je eigen vakgebied, terwijl je jouw onderzoeksvaardigheden aanscherpt. Bij Applied Physics draait het om de fundamentele waarheden en natuurwetten die onze wereld beschrijven.

» Ga door naar de Engelstalige website van Applied Physics 

Praktische toepassingen

Veel van het werk dat door natuurkundigen wordt uitgevoerd, is niet direct zichtbaar. Maar zonder recente natuurkundige doorbraken zouden de mobiele telefoon en de laptop zware energieslurpers zijn en was Lab-on-a-Chip-technologie nog steeds ver weg. Daarom richt je je tijdens de masteropleiding Applied Physics op praktische toepassingen van natuurkunde, zoals het gebruiken van wetenschappelijke principes in concrete apparaten en systemen.

Waarom Applied Physics aan de UT?

Tijdens onze masteropleiding Applied Physics breid je je kennis over natuurkunde uit en kies je een onderzoeksgebied om je in te verdiepen. Je kunt je opleiding op basis van je persoonlijke interesses op maat samenstellen. Onze faculteit Technische Natuurwetenschappen, waar de opleiding Applied Physics deel van uitmaakt, is een van de beste ter wereld; je profiteert van hypermoderne high-tech laboratoria en excellente faciliteiten, zoals het gerenommeerde MESA+ Institute for Nanotechnology, het Technica Medical Centre en het Max Planck Center for Complex Fluid Dynamics. Mede dankzij de aanwezigheid van dit soort toonaangevende onderzoekscentra zijn onderwijs en onderzoek in deze opleiding sterk aan elkaar gekoppeld.

Vijf onderzoeksclusters

Bij Applied Physics streven we naar de ideale balans tussen ‘hardcore’ natuurkunde en engineering. Het onderzoek is verdeeld over vijf clusters, die samen weerspiegelen waaraan de wereld van nu behoefte heeft:

De thema’s die binnen de opleiding worden behandeld, sluiten goed aan op deze vijf onderzoeksclusters.

Het eerste jaar

In het eerste jaar van deze masteropleiding volg je vier algemene natuurkundige basisvakken die betrekking hebben op natuurkundetheorie, wiskundige technieken, toegepaste natuurkunde en experimentele natuurkunde. Samen beslaan deze verplichte vakken de hele scope van de opleiding. De vier vakken zijn verdeeld over de vier kwartielen. Dat heeft als voordeel dat jij en je medestudenten elkaar gedurende het hele eerste jaar regelmatig zien. Een derde deel van het jaar bestaat uit die vier vakken die verplicht zijn voor iedereen, een derde is specialisatie met keuzeruimte (elke leerstoel heeft één verplicht vak en een aantal aanbevolen vakken), en een derde is vrije keuze.

Het tweede jaar

Het tweede jaar is het praktijkjaar. Je kunt het invullen met fundamentele wetenschap, bijvoorbeeld onderzoek doen in een onderzoeksgroep en stage lopen bij een gerenommeerd onderzoeksinstituut. Maar je kunt ook juist kiezen voor veel meer engineering-gericht onderzoek en een stage bij een bedrijf. Daarbij bieden we de mogelijkheid om je stage wat groter van omvang te maken dan de 20 EC (drie maanden) die er normaal voor staan. De praktijk leert namelijk dat vooral grote bedrijven een stage van een half jaar het minimum vinden. Bij zo’n langere stage moeten we uiteraard wel goede afspraken met je maken over de planning.

Voor een compleet overzicht van de vakken en het curriculum, kijk op de opleidingssite van Applied Physics.

Persoonlijke aandacht

Net als tijdens de bacheloropleiding kun je ook als masterstudent bij Applied Physics rekenen op veel persoonlijke aandacht vanuit de opleiding. Wij luisteren graag naar jouw wensen.

Begeleiding voor ‘topsportstudenten’

Wij juichen het zeer toe wanneer jij als masterstudent zelf uitdagingen zoekt buiten het programma. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen extra vakken te volgen, of een dubbelstudie te doen. Als jij een ambitieuze ‘topsportstudent’ bent, bieden wij je begeleiding en werken we graag mee om het nodige maatwerk te creëren. Zo kun je Applied Physics uitstekend combineren met bijvoorbeeld Nanotechnology, Biomedical Engineering, Applied Mathematics, Mechanical Engineering of Computer Science. Door op deze manier je horizon te verbreden, kun je jezelf op een nog hoger plan brengen.

Aansluiting bij het bedrijfsleven

Naast wetenschappelijk onderwijs en onderzoek binnen de vijf clusters zoeken we voor elk cluster ook nadrukkelijk aansluiting bij de vele high-techbedrijven in de regio, zoals LioniX, DEMCON Focal, Thalys en TSST. Hier kun je direct praktisch aan de slag met wat je leert tijdens de opleiding. Het feit dat al deze bedrijven in de regio gevestigd zijn, brengt voor jou natuurlijk ook veel kansen op uitdagend werk met zich mee.

Carrièreperspectieven

Als technisch natuurkundige kun je alle kanten op. Je kunt je bijvoorbeeld richten op een carrière in onderzoek, management of productie. 

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies