Studeren aan de UT

Studieopbouw

Je bacheloropleiding duurt drie jaar. Een jaar bestaat uit vier kwartielen van tien weken. In totaal rond je tijdens je opleiding twaalf modules af.  In het derde jaar heb je 30 ECTS (een half jaar, twee modules) aan keuzeruimte om je te verdiepen of verbreden (m.u.v. de opleiding Technische Geneeskunde). De laatste module besteed je aan de afronding van de bacheloropleiding, in de vorm van een afstudeeropdracht.

Binnen een module draait alles om een thematisch project (kader). Alle theorievakken en practica hebben met dat project te maken. Daardoor kun jij je grondig in het thema verdiepen. Je móet ook wel, want je hebt kennis van het ene vak nodig om het andere vak te kunnen begrijpen. Dat maakt je opleiding wel zo uitdagend en interessant. De ervaring leert dat je zo sneller en beter studeert. De meeste studenten vinden deze vorm van onderwijs aantrekkelijk. Je ziet namelijk meteen waarom je iets leert en wat je ermee kunt.

Daarnaast biedt de Universiteit Twente diverse excellentieprogramma's aan voor studenten die op zoek zijn naar een extra uitdaging. Studeren in het buitenland is ook een mogelijkheid.

Eindopdracht in kleine groepen

Een projectperiode sluit je af met een eindopdracht, vaak in groepen van maximaal acht personen. Je verdeelt het werk en iedereen levert zijn aandeel. Natuurlijk zorg je ervoor dat jouw individuele bijdrage staat; je medestudenten zijn immers afhankelijk van jouw resultaten. En je begrijpt wat de anderen uit jouw projectgroep hebben gedaan, daar word je ook op getoetst. Daarnaast zijn er individuele tentamens binnen een module.

Neem een voorproef op je carrière

Werken in projecten maakt het makkelijker om je eigen kracht te ontdekken. De ene keer ben je vooral onderzoeker, de andere keer ontwerper of organisator. Gaandeweg merk je welke rol jou het beste ligt. Dit helpt je bij het kiezen van je eindopdracht, masteropleiding en eerste baan. Projectonderwijs is een goede voorproef op je latere carrière, wanneer je in een team van professionals werkt. Ook dan staat of valt het succes van de groep met ieders individuele bijdrage.

Activiteiten naast je studie

Studeren is een fulltimebaan. Natuurlijk kun je naast je studie een bijbaantje, sport of hobby hebben, maar dat mag niet ten koste gaan van je studieresultaten. Met ons projectonderwijs zorgen wij voor een intensieve opleiding. Je gaat diep, maar juist door die inspanning wordt je studententijd onvergetelijk.

Chat offline (info)