Veelgestelde vragen

Studiekeuze gemaakt?
  • Hoe is de opleiding opgebouwd?

    De bachelor opleiding is opgebouwd uit 11 modules, twee korte stages en de bachelor afstudeer opdracht. In iedere module komen drie domeinen terug: het technische domein, het medische domein en professioneel gedrag. De kern van elke module is een project waarin een patiëntcasus centraal staat waarin je de opgedane kennis toepast, integreert en verder uitbreidt.

    In het eerste jaar bestaan de modules vooral uit basale kennis en vaardigheden: anatomie, celbiologie, pathofysiologie, wiskunde, principes van beeldvorming, meten van menselijke signalen en communicatie. In het tweede en derde jaar bestudeer je per module een subsysteem van het menselijk lichaam, de technologie die voor dat subsysteem relevant is en werk je aan de ontwikkeling van je professionele vaardigheden. 

  • Is de opleiding een mix van technologie en geneeskunde?

    De opleiding bestaat uit drie domeinen die in iedere module geïntegreerd terugkomen: technologie, geneeskunde en professioneel gedrag.

    Je verwerft kennis over anatomie (hoe is het menselijk lichaam opgebouwd?), fysiologie (hoe werkt een gezond menselijk lichaam?) en pathofysiologie (wat gebeurt er met het lichaam bij ziekte?). Hierdoor leer je de gezonde situatie kennen en begrijp je wat een ziekte of aandoening is en wat het doet in een lichaam. 

    Tegelijkertijd verdiep je je in de technologie en het gebruik ervan. Welke technologie wordt gebruikt om het lichaam te begrijpen, ziektes op te sporen en te beïnvloeden? Hoe werkt deze technologie, welke (algemene) principes liggen eraan ten grondslag? Wat kun je hiermee vanuit technisch geneeskundig perspectief? Welke nieuwe technologieën zijn bruikbaar en hoe zijn bestaande technologieën op nieuwe manieren inzetbaar voor diagnose en therapie? 

    Medisch en technologisch goed geschoold zijn maakt je echter nog geen professional. Tijdens de opleiding leer je daarom kennis, vaardigheden en bovenal de juiste attitude om daadwerkelijk een professional te worden die een eigen, technisch-geneeskundige manier van denken en werken heeft ontwikkeld. Een professional die een consult kan voeren, die uitstekend kan samenwerken in een team, die op professionele wijze met patiënten kan omgaan, die op wetenschappelijke wijze kan werken, die kan onderzoeken en ontwerpen als een ingenieur en die zich bewust is van zijn eigen kunnen, de context waarin hij werkt en wat wenselijk is en wat niet. In al die dingen word je tijdens de opleiding opgeleid.  

  • Zijn er veel colleges en boeken in het Engels?

    Tijdens de bacheloropleiding is het grootste deel van de colleges in het Nederlands. Er zijn zowel Nederlands als Engelstalige boeken

  • Hoe lang duurt Technische Geneeskunde?

    De opleiding tot technisch geneeskundige duurt in totaal 6 jaar en bestaat uit een bachelor- en een masteropleiding van ieder drie jaar.

  • Moet ik een laptop aanschaffen?

    Ja. Iedere student Technisch Geneeskunde is gewend om met een laptop te werken. De Universiteit Twente heeft uitstekende voorzieningen voor laptops. Zo beschikt de hele campus over een (gratis) wireless netwerk. Verder biedt de universiteit een laptopregeling aan via het Notebook Service Center.

  • Hoe groot is de opleiding?

    De instroom in het eerste jaar ligt voor 2019 vast op 150 studenten.

  • Kan ik tijdens mijn studie ook naar het buitenland?

    Ja, steeds meer studenten volgen één van de masterstages in het buitenland. Daarnaast organiseert studievereniging Paradoks elke twee jaar een internationale studiereis voor de opleidingen Technische Geneeskunde en Biomedische Technologie. Je kunt hiermee ziekenhuizen, bedrijven en instellingen bezoeken, iets van de cultuur van het land leren en uiteraard een supergave tijd hebben. Exotische bestemmingen van de afgelopen studiereizen: India, Canada/USA, Singapore/Hong Kong, Brazilië en Japan.

  • Kan ik met iemand praten over mijn studiekeuze?

    Ja, dat kan. Neem contact op met het Studie Informatiecentrum. Bellen kan ook: 053 489 5489.

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies