Alumni

Alumnuservaring

Alumniervaring

Onderzoeker bij Paperfoam

Mirjam Bosman is afgestudeerd in 2012 en werkt als onderzoeker bij het bedrijf Paperfoam in Barneveld op de Research & Technology-afdeling.

Mijn keuze voor chemical engineering aan de Universiteit Twente

Ik heb Scheikunde altijd een geweldig vak gevonden op de middelbare school en ik zag mezelf wel werken in een laboratorium. Chemical Engineering is een vrij brede opleiding waarin scheikunde op verschillende manieren naar voren komt. Je begint dus met een goede basis en van daaruit kun je later kiezen welke richting je precies wil gaan doen. Ik had een goed gevoel bij de Universiteit Twente, omdat de universiteit relatief klein is en je daardoor echt als persoon wordt gezien en niet als student nummer zoveel.

Mijn dagelijkse werkzaamheden bij Paperfoam

Nadat ik in 2012 was afgestudeerd, kon ik bij Paperfoam aan de slag. Paperfoam is een bedrijf in Barneveld, dat verpakkingsmateriaal op basis van zetmeel produceert. We maken verpakkingen voor onder andere electronica, games, cosmetica en medische toepassingen.

Ik werk op de afdeling Research & Technology, waar we ons voornamelijk bezighouden met de recepten: het verbeteren van de huidige recepten of het ontwikkelen van nieuwe recepten, met als doel ons verpakkingsmateriaal bijvoorbeeld sterker of mooier te maken. Verder ondersteunen we andere afdelingen of de productie wanneer zich problemen voordoen.

Mijn werkzaamheden bestaan vooral uit het mengen en testen van nieuwe recepten, meestal om bepaalde toevoegingen te testen. Op onze afdeling staan enkele machines waarop we zelf proefproducten kunnen maken, en hiervan kunnen we bijvoorbeeld de sterkte testen.

Hoewel ik weinig echte scheikundige dingen doe, gebruik ik toch zeker wel kennis uit mijn studie, vooral organische chemie, polymeerchemie en materiaalkunde. Verder heb ik tijdens mijn studie geleerd hoe je een experiment het best aanpakt, en om hier systematisch mee om te gaan. Een heldere verslaglegging hiervan is uiteraard ook belangrijk, zoals dat tijdens mijn studie ook moest.

Mijn gouden tip voor toekomstige studenten

Belangrijk is dat je gemotiveerd begint aan je studie, en verdiep je eerst goed in de studie die je gaat doen. Ik heb in mijn eerste jaar bij (te) veel mensen gezien dat ze eigenlijk niet goed wisten wat Chemical Engineering precies inhoudt, en dan blijkt het moeilijk er te zijn dan gedacht. Maar ik vond het een geweldige studie, als ik terugkijk heb ik zeker genoten en dat raad ik toekomstige studenten ook aan om te doen.

Chat offline (info)