Opdracht tot inklaring

Als goederen en diensten van buiten de Europese Unie aangevoerd worden, dan spreken wij van T1-goed oftewel 'douanegoed' d.w.z. nog niet in het vrije verkeer der Europese Unie. Dit betekent, dat deze goederen door een expediteur in de haven of op de luchthaven bij de douane vrijgemaakt (ingeklaard) moeten worden. Als dit gebeurd is, zijn de goederen in het vrije verkeer. Het "opdracht geven tot inklaring" geschiedt door de afdeling Inkoop.

Vrijstellingsvergunning

Daarnaast kan het voorkomen dat specifieke goederen niet in de E.U. vervaardigd worden, maar uitsluitend b.v. in de USA. Als wij kunnen aantonen dat dit zo is en bovendien verklaren dat de aan te schaffen goederen alleen voor wetenschappelijke, niet-commerciële doeleinden zullen worden aangewend, dan wordt bij de inklaring gebruik gemaakt van onze vrijstellingsvergunning van invoerrechten en worden deze kosten niet in rekening gebracht.

Inklaringsagent Rhenus Air

Rhenus Air verzorgt een groot deel van deze zendingen welke van buiten de E.U. toegestuurd worden aan de Universiteit; waaronder alle pakketten die via DHL en FedEx vervoerd worden. Rhenus Air zorgt voor het opmaken van het T1 document en de inklaring. Vervolgens factureren zij de gemaakte kosten onder vermelding van een referentienummer (bestel-, OTA-, of OFI nummer). De factuur is onderverdeeld in een aantal posten, de grootste hiervan zijn: inklaren- en afleveren op bestemming, BTW bij invoer, loodshuur en transitkosten. In onderstaande tabel zijn de prijzen voor 2017 opgenomen.

21% BTW over de aanschafwaarde van het product wordt berekend door middel van de commercial invoice die de leverancier bij de zending meestuurt.

Basisafhandeling (inklaren + afleveren op bestemming)

70 euro

Toeslag per kg  -100kg

0,70 euro

Toeslag per kg +100kg

0,55 euro

Toeslag per kg +250kg

0,45 euro

Toeslag per kg +500kg

0,41 euro

Dieseltoeslag basis (op dit moment)
Toeslag per kg (op dit moment)

3,00 euro
0,01 euro

Transitkosten FedEx naar Rhenus

45 euro

Transitkosten DHL naar Rhenus

48 euro

ATA Carnet

Ook kan het voorkomen, dat mensen van de Universiteit met spullen van de Universiteit naar het buitenland gaan (buiten de E.U. wel te verstaan). In zo'n geval dient een zogenaamd ATA-carnet opgemaakt te worden, waarmede de UT  aan de douane te kennen geeft, dat een medewerker tijdelijk met spullen naar het buitenland gaat en dat die medewerker met diezelfde spullen over enige tijd weer terugkeert. In een dergelijk geval hoef je als Universiteit geen belasting te betalen. Het opmaken van zo'n carnet - dat nog geviseerd dient te worden door de Kamer van Koophandel - behoort tot de taken van de afdeling Inkoop.

Contact met expediteurs

Vrijwel dagelijks vindt contact plaats tussen ons als Inkoop en een aantal expediteurs. Deze ontvangen namelijk allemaal regelmatig zendingen van door Inkoop geplaatste buitenlandse inkooporders.

Voor nadere informatie kunt u terecht bij Daniëlle Hendriks.

Plaatsingsdatum

21-03-2012

Gewijzigd

Januari 2017