Tools ter ondersteuning van de opstartfase

De opstartfase staat in het teken van het voorbereiden van de LC. Het bedrijf bepaalt hierbij het vraagstuk, de deelnemers, en de planning, evt. in samenwerking met de facilitator.  Vervolgens komt de kennismaking aan bod, waarna er door het bedrijf en de facilitator nog een laatste check plaatsvindt voor de start van de uitvoeringsfase.

  • 1. Vraagomschrijving

    Zoals beschreven in de eerste GasErop! handleiding, is het van groot belang dat het gestelde vraagstuk aan een aantal voorwaarden voldoet. Door in eerste instantie de strategische speerpunten uit te vragen, de huidige situatie in kaart te brengen en van daaruit een concreet doel te stellen, is gebleken dat er een zinvol maar concreet vraagstuk uitkomt wat voldoet aan de randvoorwaarden om een Challenge-Based Learning Community te starten. 

    Gedurende de onderzoeksperiode hebben de onderzoekers dit werkblad vaak samen ingevuld met de opdrachtgevers van de bedrijven om tot kaders en voorwaarden te komen van de LC die past bij de strategische visie van het bedrijf.

    Voor aanvang van de LCs is het nodig om een vraagomschrijving op te stellen. Hierin worden de aanleiding, doelen en deelnemers van de LC vastgelegd; afgestemd met de organisatie. We hebben ervaren dat opdrachtgevers, facilitators en deelnemers regelmatig teruggrijpen op een vraagomschrijving. Bijgevoegd het template, zoals deze is gebruikt voor de GasErop! LCs.

    In het GasErop! project hebben de onderzoekers de taak op zich genomen om deze vraagomschrijvingen op te stellen. In de toekomst zien we hier een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het bedrijf en de facilitator. 
    Kunnen alle vinkjes gezet worden? Dan zijn, in theorie, alle bouwstenen aanwezig om er een succesvolle LC van te maken.  
  • 2. Informatiebrief deelnemers

    Deelnemers worden vaak tussen alle werkzaamheden door benaderd door de opdrachtgever met de vraag of zij willen aansluiten bij een LC, waarop er achteraf nogal wat vragen ontstaan. Wat houdt een LC precies in en hoe zien die komende tien weken er dan uit? Om die eerste vragen te beantwoorden, hebben wij tijdens het onderzoek gebruik gemaakt van een informatiebrief om deelnemers in te lichten over het concept en het vraagstuk. 

    Tijdens het onderzoek hebben we ervaren dat het zin heeft om deze informatiebrief voor aanvang van de kick-off te versturen (evt. samen met de vraagomschrijving), zodat deelnemers een eerste idee hebben van wat een LC inhoudt, en tijdens de kick-off verdere vragen kunnen stellen. 
  • 3. Kick-off bijeenkomst

    In een kick-off bijeenkomst zitten alle deelnemers voor het eerst bij elkaar om kennis te maken met het concept van de LC, het vraagstuk dat ten grondslag ligt de komende weken, de facilitator, en evt. met elkaar. In dit voorbeeld wordt toegelicht hoe de GasErop! facilitators deze kennismaking over het algemeen vormgaven.

    Deze bijeenkomst is puur bedoeld ter kennismaking. Er wordt hier nog niet (te veel) ingegaan op de inhoud. Alhoewel de meeste LCs gebruik maakten van zo'n kick-off bijeenkomst, is het niet noodzakelijk. Er zal dan in de eerste bijeenkomst gedurende de uitvoeringsfase wat meer tijd nodig zijn om de deelnemers kennis te laten maken met het concept en het vraagstuk.
  • 4. Intake interview

    Voor aanvang van de LC (maar na de kick-off) vonden er tijdens de onderzoeksperiode 'intake' interviews plaats. In de eerste plaats ten behoeve van het onderzoek, maar in de tweede plaats ook om inzicht te krijgen in de deelnemers' ervaringen met het vraagstuk, verwachtingen en vragen bij de LC, etc. Voor de facilitator zijn deze gesprekken erg waardevol om een compleet beeld te krijgen van het centrale vraagstuk en hoe de deelnemers zich daartoe verhouden. 

    Tijdens de onderzoeksperiode hebben we onderscheid gemaakt tussen de intake interviews voor deelnemers vanuit het installatiebedrijf en deelnemers vanuit een kennisinstelling, om duidelijk te krijgen hoe deze verschillende soorten deelnemers de opbrengsten mee terug brengen naar hun dagelijkse praktijk. 

    Dit is een voorbeeld o.b.v. de vragen die gesteld werden aan de deelnemers tijdens het onderzoek. Natuurlijk is het mogelijk vragen aan te passen of weg te laten, naar eigen voorkeur en inzicht van de facilitator. 
    Tool 4b. Voorbeeld intake interview
    Intake docent
    Dit is een voorbeeld o.b.v. de vragen die gesteld werden aan de docenten tijdens het onderzoek. Natuurlijk is het mogelijk vragen aan te passen of weg te laten, naar eigen voorkeur en inzicht van de facilitator.