Water sector

Koers houden en wendbaar blijven in de Nederlandse wateropgave

Presentaties & Webinar

Rapportage

Verslaglegging door studenten van de Master Risicomanagement.

Koers houden en wendbaar blijven in de Nederlandse wateropgave

De wereld heeft zich laten verrassen door de huidige Corona-crisis en de verleiding is groot om hier volledig in op te gaan. Daarmee bestaat ook de neiging om langzaam ontwikkelende crises te vergeten, die in hoog tempo urgent worden of eigenlijk al zíjn.

Zo is de beheersing van ons water een dagelijkse opgave die cruciaal is voor ieders bestaan. Waterschappen staan aan de lat voor veilig, schoon en voldoende water. En toch heeft ieder individu en elke organisatie hier óók een verantwoordelijkheid in. Het gevoel van urgentie voor deze opgave verschilt echter, evenals de zienswijzen op ‘beste aanpak’. Hetzelfde geldt in de actuele Corona-crisis, waarin een eindeloos aantal perspectieven leidt tot evenveel meningen en uitspraken. Bovendien ervaren we, hoe ingewikkeld het is om, als burgers, gezamenlijk verantwoordelijkheid te dragen voor een doel dat zo eenduidig líjkt.

De sessie ‘Water’ was opgebouwd uit een drieluik van presentaties, die inzicht gaf in de Nederlandse wateropgave t.a.v. hoogwaterbescherming, droogteproblematiek èn de menselijke factor in het slagen hiervan. In het interactieve deel werden ideeën, uitdagingen en acties hierover samengebracht.

Opzet programma

De opgave van de waterschappen ‘water buiten het land houden’, versus ‘water in het land vasthouden’, en de invloed van de ‘human factor’ in het gezamenlijk slagen hierin zijn toegelicht middels presentaties:

Interactieve sessie met deelnemers middels een canvasmodel MURAL in 3 onderdelen:

  1. in welk gebied van Nederland woont men en wat is het overstromingsniveau in dat gebied;
  2. verantwoordelijkheid waterschap versus verantwoordelijkheid organisatie/individu (oplossing wateropgave - bijdrage door jezelf-jouw organisatie – wat vind je moeilijk t.a.v. jouw bijdrage);
  3. wat ga jij doen om dit/deze boodschap verder te brengen? 

Resultaat

De deelnemers en teamleden hebben in het interactieve onderdeel over de besproken kwesties enthousiast meegedacht. Er werd gediscussieerd, voorstellen en acties aandragen. De onderdelen waren:

  1. In 1 oogopslag het problematiek in je woon/werkgebied op de kaart van Nederland met NAP-niveaus zichtbaar.
  2. Oplossingen aandragen op persoonlijk, organisatie tot landelijk niveau. Geïdentificeerde knelpunten: de hoge mate van bewustzijn en verantwoordelijkheid, samenwerking, kosten, ruimte e.o.
  3. Concrete oplossingen: bewustzijn, samenwerkingen, informatie delen, communicatie, betrekken jongeren e.o.

Waterschap Vechtstromen heeft samenwerking gezocht met de Risk Factory. Kinderen van groep 8 krijgen voorlichting in een nagebouwde omgeving met een woonkamer, tuinen, straat, etc. Doel is om bewustwording te creëren op het gebied van veiligheid en gezondheid. Een van die thema’s is ‘omgaan met water’.

Door twee tuinen naast elkaar te laten zien, wordt het verschil tussen een verharde en groene (watervriendelijke) tuin en de effecten daarvan duidelijk. De leerlingen leren:

Conclusie

Er moet nog veel gebeuren. Dat kan met eenvoudige acties, maar belangrijk is het besef van de gehele maatschappij en de rol van de overheid bij het betrekken van de stakeholders. De mens blijkt in staat te zijn met risico’s om te gaan, maatregelen te treffen en heeft een sterke veerkracht om de gevolgen van de onzekere gebeurtenis - die dan toch plaatsvindt - weer te boven te komen. Men leert hiervan en neemt weer maatregelen om hiermee steeds beter om te gaan.

Acties korte termijn

Acties middellange - lange termijn

De overheid heeft een belangrijke rol om de maatschappij hier meer bewust van te maken door meer informatie hierover te verstrekken, echter ook stakeholders (projectontwikkelaars, ruimtelijke dienst, waterschappen e.o.) hierin mee te nemen. Wetenschappelijk onderzoek is zeker van belang bij deze kwesties. Dit kan zeer uiteenlopend van aard zijn. Grondonderzoeken, modellen, beoogde resultaten, mens, ontwikkelen van alternatieven, bebouwing.

Teamleden & Sprekers

Spreker
Daniela Mayan

Daniela Mayan is sr. adviseur en expertise-/teamleider risicomanagement bij Cratos Consulting. Vanuit deze rol begeleidt Daniela organisaties, teams en individuele teamleden in het realiseren van ambities & doelstellingen op alle niveaus. Met haar inzet verbindt Daniela de aspecten ‘resultaat, proces en mens’ in een vaak complexe omgeving die volop in beweging is. Zij zet hierbij de ruime ervaring in die Daniela heeft opgebouwd vanuit haar verantwoordelijkheid binnen diverse organisatieniveaus (organisatie, afdeling, programma, project), organisaties (opdrachtgever en opdrachtnemer, publiek en privaat, internationaal en nationaal), fases (van verkenning tot besluitvorming Tweede Kamer en realisatie) en sectoren (w.o. water, wegen, rail, nucleair).

  • Daniela Mayan

    Daniela Mayan is sr. adviseur en expertise-/teamleider risicomanagement bij Cratos Consulting. Vanuit deze rol begeleidt Daniela organisaties, teams en individuele teamleden in het realiseren van ambities & doelstellingen op alle niveaus. Met haar inzet verbindt Daniela de aspecten ‘resultaat, proces en mens’ in een vaak complexe omgeving die volop in beweging is. Zij zet hierbij de ruime ervaring in die Daniela heeft opgebouwd vanuit haar verantwoordelijkheid binnen diverse organisatieniveaus (organisatie, afdeling, programma, project), organisaties (opdrachtgever en opdrachtnemer, publiek en privaat, internationaal en nationaal), fases (van verkenning tot besluitvorming Tweede Kamer en realisatie) en sectoren (w.o. water, wegen, rail, nucleair).

  • Asha Mangre - Veiligheidsadviseur, Aboma

    De leiders van onze organisatie zijn in korte tijd de confrontatie aangegaan en lopen nog steeds risico's die de normale bedrijfsvoering snel en sterk beïnvloeden. Met een intern crisisteam worden beheersmaatregelen vastgesteld - al dan niet in samenwerking met (branche) partners - zodat de bedrijfsvoering kan worden voortgezet.

    Door duidelijke, transparante en tijdige communicatie worden alle betrokkenen geïnformeerd en kunnen zij zichzelf handhaven in deze turbulente tijden. Ook worden er kansen gezien in deze crisistijd. Dit geeft aan dat wij ondanks deze onvoorziene omstandigheden een hoge mate van veerkracht vertonen. Zowel zakelijk als privé zie je dit ook om je heen. Natuurlijk komen er altijd geluiden uit een andere hoek, maar dat houdt iedereen scherp en kritisch, maar toch heerst er in Nederland een 'WIJ'-gevoel.

    Bio: 
    Mijn naam is Asha Mangre en ik volg de MRM-10. Ik werk bij het adviesbureau Aboma. Ik adviseer en assisteer in de bouwsector. Maar ook gerelateerde klanten op het gebied van veiligheid (VCA), kwaliteit (ISO9001) en milieu (ISO14001).

  • Mariska Achtereekte-Smit - Sectorhoofd Brandveiligheid, Brandweer Twente

    Mijn naam is Mariska Achtereekte-Smit en ik werk als sectorhoofd Brandveiligheid bij brandweer Twente, onderdeel van Veiligheidsregio Twente. Met mijn sector ben ik verantwoordelijk om risico’s op brandveiligheid te beoordelen en maatregelen te adviseren en te toetsen of voorlichting erover te geven die leiden tot het voorkomen van brand.

    Mijn organisatie ervaart al sinds 15 maart de impact van de COVID-19 crisis. We leveren de operationele leider die samen met de voorzitter van de Veiligheidsregio, de politie en de GHOR de crisis leidt voor de 14 Twentse gemeenten. Het betekent keuzes maken, vooruitkijken, noodverordeningen uitgeven, handhaven, het verloop van het aantal besmettingen in de gaten houden, de beschikbaarheid op de IC afdelingen peilen, kortom het managen op risico’s en de benodigde veerkracht hebben ten top.

    Nu sinds eind september de maatregelen weer zijn aangescherpt, moet ik ook die veerkracht tonen en risico’s managen als deelnemer aan het brandweer actiecentrum. Waar het crisisteam zich inzet voor de hele regio Twente, managet het BAC de risico’s voor de interne brandweerorganisatie om de juiste maatregelen te nemen die ervoor zorgen dat de medewerkers niet besmet worden en de vitale organisatie pararaat blijft.

Waterbeheer

Bekijk de video van Tech Files. Dit is een reportage over de techweg naar de toekomst. Presentator Harry Piekema bespreekt het verleden, heden en de toekomst van technologische innovaties. In deze aflevering wordt het 'waterbeheer' behandeld.

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies