Zie Opleidingen

Master Risicomanagement

MSC titel in deeltijd

Heeft u voldoende inzicht en overzicht in risico's in een innovatieve en dynamische omgeving?

De parttime Master Risicomanagement (MRM) biedt u een complete, analytische en actuele benadering van risicomanagement.

Opleidingsoverzicht

Diploma
Master’s degree in Risicomanagement
Graad: MSc
Duur
30 maanden
Voltijd/deeltijd
Deeltijd
Taal
90% Nederlandstalig
10% Engelstalig
Numerus fixus
Er is een numerus fixus van 20 plaatsen
Accreditatie
NVAO

Risicomanagement is als vakgebied sterk in ontwikkeling

Voor professionals en managers is het essentieel om het brede domein van risicomanagement te kennen. Deze Risicomanagement opleiding stelt u in staat op strategisch niveau een succesvolle visie te ontwikkelen en te implementeren. Deze master biedt een actueel integraal inzicht hoe om te gaan met bedrijfsmatige en maatschappelijke risico’s. 

Meerwaarde voor uw organisatie

U krijgt kennis op het gebied van risicoanalyse, innovatie, communicatie, finance, ict, organisatie, imago en ethiek. U kunt de opdrachten binnen uw praktijk uitvoeren, waardoor direct meerwaarde voor uw organisatie ontstaat. De opleiding is geaccrediteerd en leidt op naar de academische titel Master of Science (MSc).

Basis Risicomanagement: 6 stappen

De risicomanagementcyclus bestaat uit zes primaire stappen. Afhankelijk van de context en de doelstellingen van een project, product of dienst, de relevante risico’s verminderen, accepteren, of juist bewust opzoeken.

Het helpt managers om realistisch én effectief om te gaan met hun actuele risico’s, om zo hun organisatiedoelstellingen te behalen.Martin van Staveren, docent Masterclass Risicomanagementcyclus

DE 6 STAPPEN VAN DE RISICOMANAGEMENTCYCLUS

Deze stappen komen uitgebreid aan bod in de Masterclass Risicomanagementcyclus:

1. Doelen bepalen
Beleidsdoelen, risico’s, principes en cyclus.

2. Identificatie
Risicotypen, koppeling aan (beleids- en) afdelingsdoelen, indicatoren, typen onzekerheid en risico, methoden en subjectiviteit, aanpak, praktijkcases en oefeningen.

3. Classificatie
Classificatie en instrumentarium, kwantitatieve risicoanalyse

4. Beheersing
Conflicthantering, regulering en juridische aspecten, omgaan met systeemrisico’s, risicofinanciering, ICT.

5. Evaluatie
Leren van risico’s, leiderschap en cultuur

6. Rapportage en communicatie
Interne en externe risicocommunicatie, risicorapportage, governance, risk en compliance

VOORBEELD 6 STAPPEN

In onderstaande video neemt kerndocent Martin van Staveren u mee in de essentiele 6 stappen van de risico cyclus aan de hand van het incident in Alphen aan de Rijn. Na het bekijken van dit korte filmpje weet u exact waar het mis ging in de risico analyse van dit project.

Combineren met drukke baan

De Master Risicomanagement is zo ingericht dat het goed te combineren is met uw drukke baan. De colleges vinden eens per maand plaats op twee aaneengesloten dagen op de campus van de universiteit in Enschede.

Meer weten?

Meer informatie over de Master Risicomanagement? Bekijk de leerdoelen en het deelnemersprofiel van deze opleiding. Praktische informatie vindt u bij het programma overzicht en de data, kosten en locatie. Of bent u benieuwd naar de docenten van de opleiding? Deze pagina's vindt u tevens links in de menubalk. Voor aanvullende vragen kunt u uiteraard contact met ons opnemen.

Risk & Resilience Festival

Tijdens het Risk & Resilience Festival wordt vanuit verschillende perspectieven (thema’s) gekeken naar de uitdagingen die er zijn om een duurzame samenleving te bouwen. De thema’s zijn: strategy, technology, finance, data, human, operations & safety en legal & compliance. De (combinatie van) benaderingen op het gebied van resilience en riskmanagement vormen hiervoor het vertrekpunt en de kijkvensters om met sprekers, studenten en deelnemers uit het publieke en private domein in gesprek te gaan.  

Kom 7 november naar het Risk & Resilience Festival
Meer informatie

Brochure aanvragen?

Wilt u een brochure over de Master Risicomanagement of de verschillende masterclasses ontvangen? Zodat u alle informatie thuis of op uw werk kunt nalezen, of de informatie kunt gebruiken om het gesprek aan te gaan met uw leidinggevende of HR collega. Vul onderstaand aanvraagformulier in en ontvang de brochure digitaal.