Op donderdag 9 november vindt het Risk & Resilience Festival 2023 plaats. In deze zevende editie draait het om innovatieve denkkracht van de deelnemers. In een interactieve setting ga je met anderen aan de slag met een van de grote maatschappelijke opgaven van Nederland. Geen geluid is te gek, laat het horen!
Iedereen wil duurzame energie, maar niemand wil ’s winters in de kou komen te zitten omdat er te weinig productie van wind of zon is. Ziehier het dilemma van vele van onze maatschappelijke opgaven. Ze zijn urgent, maar moeten ook zorgvuldig gerealiseerd worden. Of het nu om energie gaat, wonen of klimaatbestendigheid: de juiste technologieën ontwikkelen is één, ervoor zorgen dat dat het proces maatschappelijk verantwoord verloopt is iets anders. Een van de grote uitdagingen van transities is om iedereen binnenboord te houden en de transitie vooral niet alleen van de rijksoverheid en grote organisaties te laten zijn.
Aan de slag met een transitievraagstuk
Tijdens het Risk en Resilience Festival gaan we aan de slag met maatschappelijk verantwoorde oplossingen voor een aantal belangrijke transitievraagstukken. Je kunt kiezen uit vier maatschappelijke thema’s waarmee je aan de slag gaat:
Aan de hand van concrete casuïstiek ga je in een team aan het werk. Daarbij is ieder geluid welkom: hoe meer meningen, des te levendiger de dialoog en des te interessanter het leerproces. Alles vindt plaats onder de deskundige begeleiding van een facilitator. Meer informatie over de casus volgt. Houd de website en de LinkedIn pagina in de gaten! Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Tijdens de dag wordt gewerkt volgens de Challenge-Based Learning methodiek, waarbij je in een diverse groep een uitdaging gaat formuleren voor een van de scenario’s. Naast het formuleren van de uitdaging ga je in de groep ook nadenken over mogelijke oplossingsrichtingen en een voorzet maken voor een door jullie gekozen oplossingsrichting. De poster die jullie ontwikkelen tijdens de dag, leggen jullie voor aan een jury, die vervolgens per thema 1 winnaar uit zal kiezen.
Dit proces wordt begeleid door ervaren facilitators en zal in 6 fases opgedeeld zijn:
Fase 0: Kennismaken |
Fase 1: Definieren van challenge |
Fase 2: Oplossingsrichtingen |
Fase 3: Selecteren oplossing |
Fase 4: Ontwikkelen poster |
Fase 5: Presentatie |
Naast dat deze dag een unieke kans biedt om met gelijkgestemden na te denken over de toekomst, is het ook een mogelijkheid om je mee te laten nemen in de methodiek van Challenge-Based Learning en dit zelf te ervaren.
Transdisciplinair werken
Natuurlijk hangen veel transities sterk met elkaar samen. Dat is de reden dat we transdisciplinair samenwerken en de dag beginnen met een plenaire sessie. Daardoor krijg je als deelnemer een helder beeld van hoe jouw thema zich tot de andere verhoudt en kun je beter tot een sluitend scenario komen. Aan het einde van het festival kiest een jury per thema het beste scenario.
Keynotes
Naast de teamsessies per thema zijn er ook diverse keynote sprekers in de plenaire zaal. De keynotes zijn experts op het gebied van scenario-ontwikkeling en risicoanalyse. Laat je dus op vele manieren inspireren!
En de inspiratie blijft niet beperkt tot het Risk & Resilience Festival. De dag is de opmaat tot een – steeds verder groeiende – community. Daarbinnen kun je samen ideeën uitwisselen over de transitie op jouw thema en mensen uitnodigen om mee te doen.
Tickets
De prijs van een ticket bedraagt slechts €35,- (ook voor UT studenten en medewerkers). Met slechts 50 beschikbare plekken per thema is de vraag groot en de beschikbaarheid beperkt. Schrijf je snel in!
Contact
Heb jij vragen over het programma, tickets of andere zaken? Neem dan contact op met Marcia Clifford.