Ben jij erbij? Risk & Resilience Festival- 4 november 2021 

Een onverwoestbaar aanpassingsvermogen en weerbaarheid zijn cruciaal in deze onvoorspelbare wereld en onzekere tijd. Risk- en resiliencemanagement is – juist nu – van onschatbare waarde.

One step ahead with big data

Dit jaar heeft het Risk & Resilience Festival als thema: ‘One step ahead with big data’. Mariëlle Stoelinga, hoogleraar Risicomanagement van high-tech systemen, legt uit: “Data-analyse, kunstmatige intelligentie en algoritmen bieden ontzettend veel mogelijkheden, deze technieken helpen enorm bij het signaleren van en het omgaan met risico’s. We krijgen bijvoorbeeld inzicht in het gedrag van mensen. Met dit inzicht kunnen we gedrag beter voorspellen en zorgen dat de techniek die we ontwerpen en het beleid dat we maken passen bij dit gedrag. Maar hoe gebruiken we die technieken nu echt efficiënt? Hoe zorgen we ervoor dat we hiermee risico’s optimaal kunnen managen en onze weerbaarheid – en die van onze organisatie – kunnen vergroten?”

Mariëlle Stoelinga, - Professor of Risk Management for High-tech systems
“We verzamelen duizelingwekkende hoeveelheden gegevens. Elke dag wel zo’n slordige 2 quintillion bytes..”
Mariëlle Stoelinga, - Professor of Risk Management for High-tech systems

Mariëlle: “We verzamelen duizelingwekkende hoeveelheden gegevens. Elke dag wel zo’n slordige 2 quintillion bytes – dat is een 2 met 18 nullen erachter. Dat is bijna niet voor te stellen – vooral niet als je je bedenkt dat in 2019 meer data verzameld zijn dan in alle jaren daarvoor. Dit roept onherroepelijk de vraag op wat we eigenlijk moeten met al deze gegevens. Hoe gebruiken we de data verantwoord en doelgericht? En hoe gaan we om met alle ethische en morele kwesties, hoe zit het met de privacy en veiligheid?”

Predictive maintenance op basis van data

Mariëlle vertelt verder over haar keynote: “Mijn keynote gaat over predictive maintenance, ofwel, in goed Nederlands, ‘voorspellend onderhoud’. Bij ‘voorspellend onderhoud’ gebruiken we sensordata en historische storingsgegevens om – met hulp van big data en artificial intelligence – te voorspellen wanneer storingen in apparaten op kunnen treden en hoe deze dan zullen verlopen. Dit helpt bij het plannen van onderhoud – want als je weet wat er komt, dan kun je daarop inspelen en ervoor zorgen dat je, bijvoorbeeld een machineonderdeel vervangt, nét voordat het stukgaat. Dit bespaart kosten, het zorgt voor minder onderbrekingen én minder overlast. Een win-winsituatie dus.”

Werken aan vertrouwen in data

Maar wat is er nodig voor dit ‘voorspellend onderhoud’? Nog best wel wat, vertelt Mariëlle: “Er zijn al allerlei (technologische) slimmigheden waarmee we gegevens kunnen verzamelen over het tijdstip en de manier waarop we het beste onderhoud kunnen uitvoeren, zoals sensoren en optimalisatietechnieken. Maar hoe zorgen we dat alle informatie die we krijgen goed op elkaar aansluit? En welke sensoren hebben we precies nodig en waar moeten die dan zitten? Wat we ook nog niet goed weten is: hoe gaan bijvoorbeeld onderhoudsmedewerkers om met de (voorspellende) informatie die beschikbaar is? Wat kunnen en durven zij ermee?

Stap voor stap naar data-driven maintenance

Gedrag vervult dus een sleutelrol.  Vertrouwen in de oplossing neemt hierbij een belangrijke plaats in, dat is er in onze traditionele – mensgedreven cultuur – nog lang niet altijd. Het op grote schaal invoeren van ‘voorspellend onderhoud’ kan alleen als bedrijven transformeren van een traditionele cultuur naar een data-gedreven cultuur – naar een bedrijfscultuur waarin data en artificial intelligence geïntegreerd en verankerd zijn in de organisatie- en werkprocessen. Hoe dat kan, welke oplossingen er zijn en welke principes bedrijven hierbij kunnen helpen, vertel ik je in mijn keynote. Ik vertel je hoe ook jouw organisatie – stap voor stap – de vruchten plukken van data-driven maintenance.”

Praktische informatie

 • Schriftelijk verslag van Risk & Resilience Online

  Op de websites van de UT, Genootschap van Risicomanagement en PRIMO publiceren we verslagen van Risk & Resilience Onlline.  

 • Wil jouw organisatie ons steunen?

  Partner up!

  Dit jaar bieden wij de volgende sponsorpakketten:

  • Bronzen partner

   Bij afname van 10 deelname tickets:  € 750,- (€ 75 per ticket)

  • Zilveren partner

   Bij afname van 25 deelname tickets: € 1.750,- (€ 70,- per ticket)

  • Gouden partner

   Bij afname van 50 deelname tickets: € 3.000,- (€ 60,- per ticket)

  Als tegenprestatie bieden wij:

  • Jouw logo op onze website, onder de rubriek partners, met een link naar de website;  
  • Een gepersonifieerde banner van het Risk & Resilience Online event + logo van de organisatie. Deze banner kan worden ingezet voor interne/externe communicatie binnen je bedrijf;
  • Het logo komt voorbij in onze communicatie berichten: social media, e-mail en in het totaaloverzicht;
  • Tickets voor jullie eigen medewerkers en relaties tegen een gereduceerd deelname tarief van maximaal € 75,- per ticket (normaal € 125,-).

  Wij hopen dat jij een bijdrage wil leveren aan een succesvol event.

  Voor meer informatie of aanmelding als partner, kun je mailen naar professional-learning@utwente.nl.

Risk & Resilience Online in het kort

 • Thema

  One step ahead with big data

 • Wanneer

  Donderdag 4 november 2021

 • Doel

  Onderzoeksresultaten, onderzoeksmethoden, kennis, ideeën en ervaringen bij elkaar brengen en met elkaar vaststellen  wat de impact is op ons vakgebied: het managen van risk en resilience. Wat kunnen we ervan leren en wat gaan we doen? Wat moeten we nu doen?

 • Organisatie

  Universiteit Twente, Genootschap voor Risicomanagement, & PRIMO

 • Waar

  Hybride, zowel online als fysiek op de campus van de Universiteit Twente (gebouw: Waaier)