Financiële sector

COVID-19 veranderde de wereld, 2020 werd niet wat we ervan verwacht of gehoopt hadden. Het virus verspreidde zich over de wereld.

Presentatie

Dankzij copyright is er geen webinar-opname beschikbaar. Hierdoor zijn niet alle presentaties vrijgegeven.

Rapportage 

Verslaglegging door studenten van de Master Risicomanagement.

Het thema van het Risk & Resilience festival was ‘After the crisis?! Implications for managing Risk & Resilience’. Vanuit de sector Financieel hebben we 2 mini-lectures georganiseerd die als overkoepelend thema hadden ‘Financiële veerkracht in barre tijden’.

De centrale vraag was ‘Hoe zorg je er voor dat in een markt met beperkte financiële middelen en een pandemie de kwaliteit en efficiency overeind blijft.’ Dit is uitgewerkt in twee mini-lectures. Waarbij de eerste mini-lecture als titel had ‘scenario analysis to determine future financing problems’, met als vraag: Wat zijn de gevolgen van COVID-19 op de sturing en de financiering  van het onderwijs?

De tweede mini-lecture ging over ‘Managing credit risk with machine learning? Kun je machine learning inzetten om als bank inzicht te krijgen in welke bedrijven de bank het best kan investeren tijdens een pandemie‘.

Opzet

Henk Kroon presenteerde aan de hand van een case de aanpak van de Hogeschool van Amsterdam cluster Finance & Accounting (HvA). Het uitvoeren van een scenario analyse en discussie over de uitgewerkte scenario’s heeft focus gegeven in de richting die HvA voor de aankomende periode wil gaan volgen.

De tweede mini-lecture ging over ‘Managing credit risk with machine learning? Kun je machine learning inzetten om als bank inzicht te krijgen in welke bedrijven de bank het best kan investeren‘. Hierin presenteerden Rez Kabir en Vijaya Marisetty dat Machine learning een belangrijke tool kan zijn om het beperkte kapitaal zo efficiënt mogelijk in te zetten bij credit management, waarbij de machine learning een krachtige bondgenoot is in besluitvorming, maar de mens de beslisser is en moet blijven.

Resultaten 1e mini-lecture door Henk Kroon: ‘Scenario analysis to determine future financing problems’  

Belangrijkste conclusies:

  1. Scenario analyse (gevolgen) helpt bij het inzichtelijk maken van de keuzes zowel op middellange als lange termijn.
  2. De verdieping van de scenario’s heeft geleid tot een roadmap.
  3. De roadmap geeft zowel docenten als studenten houvast in onzekere tijden.
  4. Inzetbaarheid scenario analyse bij COVID-19 bij andere organisaties.

Vragen
Wat zijn de gevolgen van COVID-19 voor de budgettering van het onderwijs op de lange termijn? Hoe blijft het onderwijs ook op de lange termijn kwalitatief goed en financieel beheersbaar?

Resultaten 2e mini-lecture door Prof. dr. Kabir en Prof. Marisetty: ‘Managing credit risk with machine learning?’

Belangrijkste conclusies:

  1. Machine learning is een belangrijk hulpmiddel in de toekomst o.a. bij Credit risk management. Gebruik van Machine learning voor credit riskmanagement kan helpen bij het accuraat inzetten van de investeringen.
  2. Doel van de machine learning modellen is voorspellen. Het is van belang dat de gebruikte modellen steeds gevalideerd worden en aanpast worden aan veranderende situaties.
  3. Men kan machine learning gebruiken om te voorspellen, maar de beslissingsbevoegdheden moet bij de mens blijven liggen.

Vragen

  1. Op welke wijze kun je ervoor zorgen dat de uitkomst van de modellen niet leidt tot ethische issues?
  2. Kun je modellen ontwikkelen die internationaal bruikbaar zijn (denk aan bv (Internationale) regelgeving toepassen op de modellen)?

(voorgestelde) Acties

1. Hoe zorg je voor kwalitatief hoogwaardig onderwijs, dat financieel haalbaar is, bij veranderende regelgeving en in crisissituaties.

2. Ethische normen in relatie tot machine learning. Modellen moeten rekening kunnen houden met wijzigingen in de omstandigheden, zoals COVID-19, die de wereld veranderde, maar machine learning was hier niet op voorbereid, met mogelijke desastreuze gevolgen als deze systemen autonoom opereren.

3. (Internationale) regelgeving toepassen op modellen.

Teamleden & Sprekers

Spreker
Prof. dr. Rezaul Kabir

Professor Rezaul Kabir bekleedt de leerstoel Corporate Finance en Risk Management aan de Universiteit Twente. Zijn onderzoek is multidisciplinair, empirisch en beleidsgericht en omvat een verscheidenheid aan onderwerpen op het gebied van financiën en corporate governance. Door hem geschreven artikelen zijn verschenen in vele internationale peer-reviewed tijdschriften op het gebied van financiën, management en economie.

Prof. Vijaya Marisetty

Prof. Marisetty werkt momenteel als hoogleraar financiën aan de Universiteit van Hyderabad in India. Eerder bracht hij ongeveer 20 jaar door in Australië aan de Monash University en RMIT University. Hij doet onderzoek en geeft les in financiële analyse en fintech. Hij heeft verschillende internationale onderzoeksbeurzen ontvangen en heeft uitgebreid gepubliceerd in internationale tijdschriften.

Erik van Duijnen

Ik ben een business analist op het randje tussen Finance en IT. Ik ben in staat om de vertaling van de zakelijke behoefte te maken aan de onderliggende bits en bites. Ik heb een scherp oog voor het ontbrekende stukje van de puzzel. Verbonden aan Risk Management door mijn rol als penningmeester bij Genootschap voor Risico Management. Persoonlijk hou ik van buitensporten zoals voetbal, skiën, zwemmen en mountainbiken.

Martin Moree

Martin Moree is inmiddels ruim 30 jaar werkzaam in de financiële sector in diverse functies die altijd gerelateerd waren aan risicomanagement. Het grootste deel van de tijd was dit het kredietrisicomanagement, één van de core-functies van banken. De afgelopen jaren lag de focus op het operationele risicomanagement. Juist de kredietcrisis heeft geleerd dat het operationele risicomanagement een belangrijke functie heeft binnen de bancaire beheersing.

Naast de dagelijkse risicomanagementprocessen heeft hierbij vooral de focus gelegen op het ontwikkelen en implementeren van een goed werkend risico- en controlframework binnen de organisatie. Vooral binnen complexere  matrixorganisaties die banken doorgaans zijn is dat geen eenvoudige opgave, zeker als we hierbij rekening houden met de voortdurende veranderingen en uitdagingen waar de financiële sector voor staat. Een boeiend vak!

Henk Kroon

Opleidingsmanager Finance & Accounting met de portefeuille Bedrijfsvoering. Overige werkzaamheden:

  • uitvoeren van advisering op het gebied van waardebepaling van ondernemingen en organisaties.
  • recente opdrachten: overdracht industriële spuitgieterij
  • waardering van een fysiotherapie ten behoeve van een toetredende vennoot
  • waardering van een verkeersadviesbureau ten behoeve van de verkoop van de aandelen
  • cash flow bepaling van een onderneming ten behoeve van de vaststelling van een alimentatie
  • Rezaul Kabir - Hoogleraar Corporate Finance and Risk Management, Universiteit Twente

    Risico's beheersen met machinaal leren?

    De crisis veroorzaakt door Covid-19 heeft zowel kansen als verwoestingen met zich meegebracht. Bedrijven die actief zijn in de detailhandel, de farmaceutische industrie en de technische sector floreren, terwijl de bedrijven in de luchtvaart- en reissector het meest te lijden hebben onder de crisis. Met de stimulans van de overheid en de centrale bank proberen bedrijven een hogere schuld op te bouwen. Aan de andere kant zijn de banken terughoudend om extra krediet aan te bieden, vooral aan veel kleine bedrijven. Het beoordelen van hun kredietrisico is van het grootste belang. Door de goedkope opslag van enorme hoeveelheden data en de gemakkelijke toegang tot rekenkracht, kunnen miljoenen data items direct worden geanalyseerd. Kan machinaal leren een aantrekkelijk instrument zijn voor bankiers en institutionele beleggers om hun leningen en investeringen te evalueren? Wat is het potentieel van digitale technologie voor financieel risicobeheer?

    Bio:
    Professor Rezaul Kabir bekleedt de leerstoel Corporate Finance en Risk Management aan de Universiteit Twente. Zijn onderzoek is multidisciplinair, empirisch en beleidsgericht en omvat een verscheidenheid aan onderwerpen op het gebied van financiën en corporate governance. Door hem geschreven artikelen zijn verschenen in vele internationale peer-reviewed tijdschriften op het gebied van financiën, management en economie.

  • Prof. Vijaya Marisetty - Hoogleraar Finance Universiteit Hyderabad

    Prof. Marisetty werkt momenteel als hoogleraar financiën aan de Universiteit van Hyderabad in India. Eerder bracht hij ongeveer 20 jaar door in Australië aan de Monash University en RMIT University. Hij doet onderzoek en geeft les in financiële analyse en fintech. Hij heeft verschillende internationale onderzoeksbeurzen ontvangen en heeft uitgebreid gepubliceerd in internationale tijdschriften.

  • Erik van Duijnen - Business analist Finance/IT

    De impact van Covid-19 op mijn persoonlijke zaken is aanzienlijk, het duurde even voordat er een nieuw contract werd getekend. Gedurende de periode zonder contract gingen de uitgaven door. In de filialen waar ik mijn diensten lever, lijkt nauwelijks geraakt. Het is vooral business as usual in het verzekeringswezen en het bankwezen. Hoewel ze geconfronteerd met verminderde activiteiten en dus verkoop.

    Bio:
    Ik ben een business analist op het randje tussen Finance en IT. Ik ben in staat om de vertaling van de zakelijke behoefte te maken aan de onderliggende bits en bites. Ik heb een scherp oog voor het ontbrekende stukje van de puzzel. Verbonden aan Risk Management door mijn rol als penningmeester bij Genootschap voor Risico Management. 

  • Martin Moree - Risicomanager Rabobank Nederland

    Werken in de financiële sector is vooral vanuit een maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen, tenminste dat hoop ik. Daarom vond ik het vooral boeiend, naast het eigen gewenningsproces, om te zien wat er gebeurde met bedrijven en organisaties, maar vooral ook met de mensen daarachter. Ondanks dat de impact voor iedereen hoog is, ben ik ook onder de indruk van de enorme veerkracht van velen om de ‘risico’s te mitigeren’ zoals we dat in vakjargon zeggen. Wat een inventiviteit was en is er om in deze tijd het hoofd boven wat te houden, ons aan te passen, zo nodig een stap(je) terug te doen. Minder hoopvol ben ik over de psychische impact bij met name jongeren en kwetsbare ouderen. Dat vraagt om een andere veerkracht en lijken we nog weinig oplossingen voor te hebben. Over zorgen gesproken….

    Bio:
    Martin Moree is inmiddels ruim 30 jaar werkzaam in de financiële sector in diverse functies die altijd gerelateerd waren aan risicomanagement. Het grootste deel van de tijd was dit het kredietrisicomanagement, één van de core-functies van banken. De afgelopen jaren lag de focus op het operationele risicomanagement. Juist de kredietcrisis heeft geleerd dat het operationele risicomanagement een belangrijke functie heeft binnen de bancaire beheersing.

    Naast de dagelijkse risicomanagementprocessen heeft hierbij vooral de focus gelegen op het ontwikkelen en implementeren van een goed werkend risico- en controlframework binnen de organisatie. Vooral binnen complexere  matrixorganisaties die banken doorgaans zijn is dat geen eenvoudige opgave, zeker als we hierbij rekening houden met de voortdurende veranderingen en uitdagingen waar de financiële sector voor staat. Een boeiend vak!

  • Henk Kroon - Opleidingsmanager Finance & Accounting met de portefeuille Bedrijfsvoering.
    • Verzorgen van postacademisch onderwijs voor de Universiteit Twente
    • Verzorgen van onderwijs en inrichting van onderwijs bij de Hogeschool van Amsterdam
    • Uitvoeren integratief content (financieel) en competentiegericht onderwijs in projecten (project decision making) bij Finance & Control
    • Ontwerpen van nieuwe onderwijsdelen bij Finance & Control
    • Opzetten, inrichten en coachen van het afstudeertraject bij Finance & Control. Hierbij ook de nadruk op het verder door- ontwikkelen van examinatoren.
    • Uitvoeren van competentiegericht onderwijs binnen de deeltijdopleiding Finance & Control
    • Uitvoeren van advisering op het gebied van waardebepaling van ondernemingen en organisaties.
    • Recente opdrachten: overdracht industriële spuitgieterij
    • Waardering van een fysiotherapie ten behoeve van een toetredende vennoot
    • Waardering van een verkeersadviesbureau ten behoeve van de verkoop van de aandelen
    • Cash flow bepaling van een onderneming ten behoeve van de vaststelling van een alimentatie
  • Monique Abbink - Operationeel risicomanager, Nationale Nederlanden

    COVID-19 heeft een grote impact op de samenleving. Voor onze organisatie als verzekeraar waren de eerste acties gericht op de veiligheid van medewerkers en de continuïteit van de bedrijfsvoering. Medewerkers zijn direct thuis gaan werken en kunnen vanuit huis de dienstverlening naar klanten volledig uitvoeren.

    Als financiële dienstverlener blijven we anticiperen op COVID-19 en andere pandemieën met nieuwe of gewijzigde producten die voor klanten een toegevoegde waarde hebben voor hun persoonlijke of bedrijfsmatige situatie.

    BIO

    Monique Abbink (1962) is sinds 2018 werkzaam bij Nationale Nederlanden als operationeel risicomanager voor de non-life producten. Eerder werkte ze als kwaliteitsmanager en heeft zij verschillende functies gehad op het snijvlak van IT en business onder andere als projectmanager en consultant bij de verzekeringsmaatschappijen Delta Lloyd en Ohra en KPN.

  • Ingrid van het Hof - Risicomanager, Rabobank

    We werden weliswaar overvallen door de crisis waardoor de werkzaamheden in eerste instantie wat stagneerden. Toen echter alles na enkele dagen / max 2 weken was ingeregeld, bleek het thuiswerken vele malen efficiënter en goedkoper te zijn dan het werken op kantoor. We zitten echter nog steeds in een soort van noodstand waarbij we nog niet met elkaar zijn verkennen op welke andere manieren we overvallen zouden kunnen worden en wat we daar dan op voorhand aan zouden kunnen doen.

    Bio

    Ik ben Ingrid van het Hof, risicomanager in de 1e lijn voor Verzekeren en Pensioenen. Ik ben in 2002 in het verzekeringswezen begonnen en heb in 2006 de overstap gemaakt naar Rabobank. Na 6 jaar in de klantbediening werkzaam te zijn geweest ben ik in 2012 begonnen in de centrale organisatie.

  • Roel Vermelis - ZZP'er Interne Beheersing, Risicomanagement en Auting

    Als ZZP’er opereer je vanuit de flexibele schil van een organisatie. Bij economische tegenslag wordt op de flexibele schil als eerste bezuinigd. Contracten van vaak dure ZZP’ers worden tussentijds/voortijdig beëindig. Als ZZp’er houd ik hiermee rekening en zorg ik voor financiële reserves. Daarnaast ben ik bij aanvang van de huidige crisis direct gestart met de opleiding Master in Risicomanagement zodat ik de vrijgekomen tijd goed kan benutten en bij herstel sterker terug kan komen.

    Bio:
    Roel Vermelis (1975), Na mijn studie Bedrijfseconomie gestart als ZZP’er in het werkgebied van Interne beheersing, risicomanagement en auditing. Opdrachtgevers in sectoren, bank en verzekeringen, energie, bouw/infra, zorg en overheid.

  • Jeroen Sempel - Leraar en adviseur in Finance & Innovation

    -

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies