Rookvrij beleid

Language:
NL

De UT, betrokken bij de gezondheid en duurzame inzetbaarheid van haar studenten en medewerkers en staat voor een gezonde leer- en werkomgeving. Daarom is de gehele campus van de UT, exclusief het woongebied, rookvrij

Universiteit Twente partner van stichting Gezondheidsfondsen voor Rookvrij

De Universiteit Twente partner van de stichting Gezondheidsfondsen voor Rookvrij. Als partner zet de UT zich in voor een Rookvrije Generatie. Behalve dat de UT bewust heeft gekozen voor een rookvrije campus, is roken op terreinen van onderwijsinstellingen bij wet verboden. Dit geldt ook voor e-sigaretten.

Deze maatregel past bij de toegenomen technisch-medisch signatuur van de Universiteit en wordt ondersteund door de Tabaks- en rookwarenwet die roken niet toestaat op terreinen van onderwijsinstellingen. Door het hebben van een rookvrije campus ondersteunt de Universiteit Twente het doel van het Nationaal preventieakkoord waarin de regering inzet op een gezonder Nederland. Het doel: een rookvrije generatie in 2040, waar kinderen en jong volwassenen rookvrij opgroeien en niet meer verleid worden om te beginnen met roken. Uit het draagvlakonderzoek dat door onderzoekers van de faculteit BMS is uitgevoerd blijkt dat een groot deel van de studenten juist op de campus begint met roken. Een belangrijke reden om de campus rookvrij te maken. De UT wil samen op weg naar een rookvrije generatie en is daarom partner geworden van Gezondheidsfondsen voor Rookvrij.

Gezondheidsfondsen rookvrij

Gezondheidsfondsen voor Rookvrij is een initiatief van Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en Longfonds en was eerder bekend als  Alliantie Nederland Rookvrij. Het is een samenwerkingsverband van publieke en private organisaties die als doel hebben om er samen voor te zorgen dat niemand meer (over)lijdt aan de gevolgen van roken. De stichting wordt gevormd door vele organisaties en partners die samen een Rookvrije Generatie willen realiseren.

Explainer rookvrije campus

Wat houdt een rookvrije campus in?

Een rookvrije campus heeft in grote mate gevolgen voor de op dit moment rokende student en medewerker. De UT biedt hulp- en begeleidingsprogramma’s aan die helpen bij het stoppen met roken. Er zijn geen facilitaire voorzieningen zoals rookabri’s en doofpotten meer op de campus en er zijn duidelijke borden en belijningen. Voor wat betreft de handhaving wordt uitgegaan van de bestaande gedragscode en huisregels die voldoende handvatten biedt voor studenten en medewerkers om elkaar op respectvolle manier aan te spreken op ongewenst gedrag.

Stopprogramma's

De Universiteit Twente, betrokken bij de gezondheid en duurzame inzetbaarheid van haar studenten en medewerkers. Daarom ondersteunen wij medewerkers en studenten die willen stoppen met roken. We richten ons op het verstrekken van informatie en het verwijzen naar diverse groepsprogramma’s.

Heb jij de intentie om te stoppen met roken? Bekijk dan onderstaande groepshulp- en begeleidingsprogramma’s.

  • Allen Carr’s Easyway – door BewegenWerkt!

    Tijdens de training van Allen Carr’s Easyway leer je in slechts zes uur te stoppen met roken. Het is een snelle en prettige manier op te stoppen met roken.

    De Allen Carr-methode gaat niet in op de gezondheidsredenen om te stoppen met roken. Die ken je immers wel. Alle redenen waarom je wel rookt, worden in de training tegen het licht gehouden. Je gaat je eigen rookgedrag doorzien, waardoor stoppen met roken vanzelfsprekend wordt. Stoppen is dan ook geen wilskrachtgevecht meer. De knop gaat om: in plaats van het jammer te vinden dat je niet meer mag roken, ben je blij dat je niet meer hoeft te roken!

    Waarom kiezen voor de Allen Carr training?

    1. Er is geen motivatie vooraf nodig: In tegenstelling tot andere manieren om te stoppen met roken, wordt bij de Allen Carr methode geen beroep gedaan op wilskracht. De motivatie ontstaat tijdens de training.
    2. De korte duur: De training duurt slechts zes uur. De training wordt online aangeboden.
    3. De trainers: De trainers van Allen Carr’s Easyway zijn zelf ex-rokers.

    Informatie:

    Duur training:     
    Eenmalig een (online) training van 6 uur + na de training een jaar lang telefonische ondersteuning indien gewenst.  

    Taal:                    
    De training wordt in het Engels gegeven indien er Engelstalige collega’s deelnemen aan de training.

    Kosten:
    Kosteloos voor UT medewerkers. 

    Meer informatie?
    Voor meer informatie, bekijk de website van BewegenWerkt

  • Langdurige topbegeleiding-Tactus neemt je 10 weken mee!

    Waarom kiezen voor stoppen met hulp van Tactus

    Roken is verslavend. Je lichaam raakt gewend aan een bepaalde hoeveelheid nicotine en aan de gewoonte om te roken. Bijvoorbeeld ‘s ochtends bij de koffie, in de pauze, na het eten of met vrienden in het café of op het terras. Deze situaties zorgen er steeds weer voor dat je zin krijgt om te roken. Stoppen met roken is in het begin vaak het lastigst. Na drie maanden is deze lastige periode voorbij. Daarom ondersteunt Tactus je gedurende deze lastige periode. Dit doen zij met een wekelijkse bijeenkomst vol kennis en ervaring. Samen met de groep en Tactus lukt het jou om te stoppen!

    Hoe ziet de training eruit?

    In de training wordt een plan op maat gemaakt om te stoppen: wil jij bijvoorbeeld stoppen door hulpmiddelen (zoals medicijnen of nicotinekauwgom) te gebruiken of juist niet? Na de derde bijeenkomst stop je daadwerkelijk met roken. Er is gedurende de training aandacht voor diverse onderwerpen, zoals: hoe ga je om met verleidelijke situaties, het gevoel van gemis duurt niet eeuwig, afleiding zoeken en wat doe je in de toekomst?

    Een maand na de laatste bijeenkomst komen de groep nog eenmaal bij elkaar om de volgende onderwerpen te bespreken en ervaringen met elkaar te delen:

    • Hoe gaat het?
    • Wat heeft de stoppoging je opgeleverd?
    • Wat verdient aandacht en hoe ga je het volhouden

    Informatie:

    Duur training:     
    10 bijeenkomsten van 75 minuten (een bijeenkomst per week) + een terugkombijeenkomst door BewegenWerkt een maand na de tiende bijeenkomst. Na de trainingen is het mogelijk om telefonische begeleiding te ontvangen. 
    De UT vergoed dit traject. Stem dit vooraf met de leidinggevende af.

    Taal:                    
    Nederlands of Engelstalig

    Meer informatie?
    Voor meer informatie, bekijk de website van Tactus

  • Stoppen met behulp van een app

    Op deze website zijn voorbeelden van app's die je kunnen helpen om te stoppen met roken én het volhouden daarvan, makkelijker te maken. Op basis van jouw persoonlijke voorkeuren en individuele behoefte stel je haalbare doelen op.

    Stoppen met roken Apps.

Individuele hulp

Wil jij liever stoppen op basis van individuele begeleiding of ben jij een student met stopintenties? Dan kan de huisarts of jouw zorgverzekering jou wellicht helpen. De huisartsenpraktijk op de campus heeft speciaal een medewerker verslavingszorg in dienst (die nauw samenwerkt met de GGZ en Tactus). Hiervan kan iedereen gebruik van kan maken zonder eigen risico of eigen bijdrage binnen de basiszorg “stoppen met roken” of en ongeacht of je wel of niet bij deze huisarts staat ingeschreven. Voor informatie, neem contact op met de huisartsenpraktijk op de Campus of jouw eigen huisarts/zorgverzekering. Ook de ‘stop-poli’ van MST biedt hulp. Kijk voor meer informatie hierover op de site van MST

ErvaringsverhaAl

  • “Beter voor je gezondheid én financiën!”

    Stoppen met roken; het is voor veel rokers een grote uitdaging. Maar zeker niet onmogelijk! Niels Brouwer (24 jaar), student Psychologie aan Universiteit Twente, besloot om na bijna tien jaar te stoppen met roken. “Het is voor je gezondheid en financiën veel beter om te stoppen”.

    Je familie rookt, je gaat starten met studeren en tijdens het uitgaansleven kom je in aanraking met roken. De drempel om te starten met roken is in dit soort situaties lager. Dit gold ook voor Niels. Hij startte op 14-jarige leeftijd met roken. “Mijn ouders, stiefouders, broers en zussen: iedereen bij ons thuis rookt. Op school kreeg ik last van stress en ergernissen. Voordat ik het wist was ik een roker”.

  • Een gezondere levensstijl

    Na bijna vijf jaar roken ging bij Niels de knop om. “Mijn energielevel was te laag, mijn uithoudingsvermogen was nihil en ik had last van ‘standaard kuchjes’. Vlak voor de zomer ging ineens de knop om. Ik wilde een gezondere levensstijl. Ik veranderde mijn dieet, begon met sporten en stopte met roken. In deze periode had ik geen last meer van stress, ik liet sigaretten links liggen zonder daarvoor hulpmiddelen te gebruiken en het belangrijkste: ik voelde mij goed!”

  • Impulsief

    Stoppen met roken terwijl je thuis wordt omringt door rokers is een lastige uitdaging. Maar Niels liet zich er niet van weerhouden. Ruim twee maand hield hij het vol. “Ik had niet eens zin meer om te roken. Maar helaas sloeg dit om toen het studiejaar weer begon. De ergernissen namen toe en ik kreeg sneller last van opbouwende stress. Ik was impulsief en had de eerste sigaret al op mijn lip voordat ik het wist”.

  • Nieuwe poging 2019

    Afgelopen zomer besloot Niels opnieuw te stoppen met roken. De reden: een vriendin van hem deed onderzoek naar het rookgedrag op de UT. En met het oog op de rookvrije campus per 30 maart 2020 had hij een mooie stok achter de deur. “Waar ik de eerste poging zonder enige hulpmiddelen kon stoppen, heb ik nu nicotine pleisters gebruikt. Deze pleisters zorgden er daadwerkelijk voor dat ik geen behoefte meer had aan roken. Helaas nemen pleister niet alle stress en irritaties weg. Daardoor was het zwaar, maar het ging redelijk goed.” Een vervelende gebeurtenis in de familie ervoor zorgde er echter voor dat Niels de verleiding van een sigaret niet meer kon weerstaan.

  • Zoek afleiding

    Beginnen met roken is het gevolg van een samenkomen van meerdere redenen, maar dat is stoppen ook. Dit heeft ook Niels ervaren. “Om succesvol te stoppen met roken is je omgeving en situatie heel bepalend. Zit je thuis op de bank niets te doen, dan heb je al snel zin in een sigaret. Maar zit je in de bibliotheek te studeren, dan heb je afleiding en ben je minder geneigd om te gaan roken. Ook sporten is een heel goed alternatief: het is een goede afleiding en je kunt je hoofd leeg maken.”

  • Bewustwording

    Hoewel Niels na twee pogingen weer begonnen is met roken, heeft hij toch het voornemen om te stoppen. “Als je stilstaat bij wat er door je hoofd heen gaat, weet waarom je doet wat je doet, dan kom je een heel eind. Het lukte mij niet om in een keer te stoppen, maar ik ben mij nu wel heel bewust van mijn gedrag. Dat vind ik een heel goede eerste stap. Zo kom je steeds dichterbij het definitief stoppen met roken!”

FAQ

  • Waarom kiest de UT voor een rookvrije Campus?

    De Universiteit Twente wil haar studenten en collega’s een gezonde leer- en werkomgeving bieden. Dit sluit naadloos aan bij haar ambitie op het gebied van duurzame inzetbaarheid van medewerkers, Corporate Social Responsebility (CSR) en de toegenomen medische signatuur van de UT. Daarbij staat de Tabaks- en rookwarenwet (voorheen Tabakswet) roken per 1-1-2020 niet meer toe op terreinen van onderwijsinstellingen, welke per 1-8-2020 ook wordt gehandhaafd.

  • Hoe zit het met e-sigaretten?

    De rookvrije campus geldt ook voor e-sigaretten. Het is dus niet toegestaan om e-sigaretten te roken op de campus.

  • Wat als er wel gerookt wordt op de campus?

    We gaan ervan uit dat de in de bestaande gedragscode en de huisregels, voldoende handvatten voor handhaving door studenten en medewerkers staan en we elkaar kunnen aanspreken als er gerookt wordt in een rookvrij gebied. Mocht er blijvend ongewenst rookgedrag zijn, dan kan de UT hier een boete voor krijgen die zij verhaalt bij de betreffende roker.

  • Ik wil graag stoppen, bij wie kan ik mij melden voor hulp?

    Wat goed dat je wilt stoppen met roken! Stoppen doen we samen en daarom helpen we je graag. Vanaf januari 2020 bieden wij diverse stopprogramma’s aan. Lees op onder "Stopprogramma's" meer informatie  over onze stopprogramma’s die we vanuit de UT aan medewerkers aanbieden. Ook lees je op deze pagina waar je je kunt aanmelden.

  • Kan ik als student ook hulp krijgen bij stoppen? 

    Vanuit de UT bieden we alleen medewerkers verschillende groepsprogramma’s aan. Uiteraard zijn er nog vele andere manieren om mee te doen aan hulpprogramma’s. Veel van deze programma’s worden ook vergoed vanuit je zorgverzekeraar, dus het beste kun je een kijkje nemen op de website van je zorgverzekeraar voor een hulpprogramma dat bij jou past.   

  • Waar mag dan wel gerookt worden?

    Het gehele campusterrein is rookvrij, exclusief het woongebied. 

  • Welke faciliteiten zijn er voor rokers?

    Om het rookvrije gebied helder aan te duiden, worden bij alle invalswegen en -paden, die de grens van het rookvrije gebied doorkruizen, borden geplaatst. In het rookvrije gebied zijn er geen faciliteiten zoals abri’s en doofpotten meer te vinden zijn. 

  • Ik heb een klacht of vraag. Waar kan ik terecht?

    Heb je een vraag, klacht of opmerking? Neem dan gerust contact met ons op via smokefreecampus@utwente.nl. We streven ernaar om jouw vraag binnen twee werkdagen te beantwoorden. 

Contact

Heb jij vragen over de rookvrije campus, onze stopprogramma's of een andere vraag? Neem contact met ons op via smokefreecampus@utwente.nl. We streven ernaar om jouw vraag binnen twee werkdagen te beantwoorden.

My favorites

About My Favorites
Use the Bookmark this page button on Service Portal pages to add that page to the My Favorites section. To add web applications, use the star icon in the webapplication list. To add pages outside the Service Portal, use the Add custom bookmark button above. Add your favorite apps to your bookmarks by using the favorite button

Please wait a moment...