Hulp nodig bij stoppen?

De Universiteit Twente is betrokken bij de gezondheid en duurzame inzetbaarheid van haar studenten en medewerkers. Daarom ondersteunen wij medewerkers en studenten die willen stoppen met roken. We richten ons op het verstrekken van informatie en het aanbieden van diverse groepsprogramma’s.

Heb jij de intentie om te stoppen met roken? Bekijk dan onderstaande groepshulp- en begeleidingsprogramma’s voor medewerkers van de UT. Uiteraard worden deze programma’s vergoed door de UT.

 • Allen Carr’s Easyway – door BewegenWerkt!

  Tijdens de training van Allen Carr’s Easyway leer je in slechts zes uur te stoppen met roken. Het is een snelle en prettige manier op te stoppen met roken.

  De Allen Carr-methode gaat niet in op de gezondheidsredenen om te stoppen met roken. Die ken je immers wel. Alle redenen waarom je wel rookt, worden in de training tegen het licht gehouden. Je gaat je eigen rookgedrag doorzien, waardoor stoppen met roken vanzelfsprekend wordt. Stoppen is dan ook geen wilskrachtgevecht meer. De knop gaat om: in plaats van het jammer te vinden dat je niet meer mag roken, ben je blij dat je niet meer hoeft te roken!

  Waarom kiezen voor de Allen Carr training?

  1. Er is geen motivatie vooraf nodig: In tegenstelling tot andere manieren om te stoppen met roken, wordt bij de Allen Carr methode geen beroep gedaan op wilskracht. De motivatie ontstaat tijdens de training.
  2. De korte duur: De training duurt slechts zes uur. De training wordt online aangeboden.
  3. De trainers: De trainers van Allen Carr’s Easyway zijn zelf ex-rokers.

  Informatie:

  Duur training:     
  Eenmalig een (online) training van 6 uur + na de training een jaar lang telefonische ondersteuning indien gewenst.  

  Taal:                    
  De training wordt in het Engels gegeven indien er Engelstalige collega’s deelnemen aan de training.

  Meer informatie?
  Voor meer informatie, bekijk de website van BewegenWerkt

 • Langdurige topbegeleiding-Tactus neemt je 10 weken mee!

  Deze fysieke training van Tactus kan momenteel niet gevolgd worden vanwege Corona maatregelen. Meer informatie volgt. 

  Waarom kiezen voor stoppen met hulp van Tactus

  Roken is verslavend. Je lichaam raakt gewend aan een bepaalde hoeveelheid nicotine en aan de gewoonte om te roken. Bijvoorbeeld ‘s ochtends bij de koffie, in de pauze, na het eten of met vrienden in het café of op het terras. Deze situaties zorgen er steeds weer voor dat je zin krijgt om te roken. Stoppen met roken is in het begin vaak het lastigst. Na drie maanden is deze lastige periode voorbij. Daarom ondersteunt Tactus je gedurende deze lastige periode. Dit doen zij met een wekelijkse bijeenkomst vol kennis en ervaring. Samen met de groep en Tactus lukt het jou om te stoppen!

  Hoe ziet de training eruit?

  In de training wordt een plan op maat gemaakt om te stoppen: wil jij bijvoorbeeld stoppen door hulpmiddelen (zoals medicijnen of nicotinekauwgom) te gebruiken of juist niet? Na de derde bijeenkomst stop je daadwerkelijk met roken. Er is gedurende de training aandacht voor diverse onderwerpen, zoals: hoe ga je om met verleidelijke situaties, het gevoel van gemis duurt niet eeuwig, afleiding zoeken en wat doe je in de toekomst?

  Een maand na de laatste bijeenkomst komen de groep nog eenmaal bij elkaar om de volgende onderwerpen te bespreken en ervaringen met elkaar te delen:

  • Hoe gaat het?
  • Wat heeft de stoppoging je opgeleverd?
  • Wat verdient aandacht en hoe ga je het volhouden

  Informatie:

  Duur training:     
  10 bijeenkomsten van 75 minuten (een bijeenkomst per week) + een terugkombijeenkomst door BewegenWerkt een maand na de tiende bijeenkomst. Na de trainingen is het mogelijk om telefonische begeleiding te ontvangen. 

  Taal:                    
  Nederlands of Engelstalig

  Meer informatie?
  Voor meer informatie, bekijk de website van Tactus

 • Stoppen met behulp van de app ‘Stopmaatje’

  De app ‘Stopmaatje’ helpt jou om stoppen met roken én het volhouden daarvan, makkelijker te maken. Op basis van jouw persoonlijke voorkeuren en individuele behoefte stel je haalbare doelen op. De app wordt op basis van deze voorkeuren en doelen, zo optimaal mogelijk voor jou ingericht. Je krijgt hulp op moeilijke momenten, ontvangt tips en kunt chatten met andere stoppers.

  De app is ontwikkeld door Saxion, Tactus Verslavingszorg, Medisch Spectrum Twente en de UT, op basis van wetenschappelijk onderzoek. Download gratis de app in de App Store of Google Play store.

 • Het forum

  Deel je mening, tips of vragen en kom in contact met andere stoppers of hulpverleners!

individuele hulp

De UT biedt voor medewerkers diverse hulp- en stopprogramma’s aan in groepsverband. Wil jij liever stoppen op basis van individuele begeleiding of ben jij een student met stopintenties? Dan kan de huisarts of jouw zorgverzekering jou wellicht helpen. De huisartsenpraktijk op de campus heeft speciaal een medewerker verslavingszorg in dienst (die nauw samenwerkt met de GGZ en Tactus). Hiervan kan iedereen gebruik van kan maken zonder eigen risico of eigen bijdrage binnen de basiszorg “stoppen met roken” of en ongeacht of je wel of niet bij deze huisarts staat ingeschreven. Voor informatie, neem contact op met de huisartsenpraktijk op de Campus of jouw eigen huisarts/zorgverzekering. Ook de ‘stop-poli’ van MST biedt hulp. Kijk voor meer informatie hierover op de site van MST. Uiteraard kun je ook gebruikmaken van de app ‘Stopmaatje’ zoals hierboven beschreven staat.