“Beter voor je gezondheid én financiën!”

Stoppen met roken; het is voor veel rokers een grote uitdaging. Maar zeker niet onmogelijk! Niels Brouwer (24 jaar), student Psychologie aan Universiteit Twente, besloot om na bijna tien jaar te stoppen met roken. “Het is voor je gezondheid en financiën veel beter om te stoppen”.

Je familie rookt, je gaat starten met studeren en tijdens het uitgaansleven kom je in aanraking met roken. De drempel om te starten met roken is in dit soort situaties lager. Dit gold ook voor Niels. Hij startte op 14-jarige leeftijd met roken. “Mijn ouders, stiefouders, broers en zussen: iedereen bij ons thuis rookt. Op school kreeg ik last van stress en ergernissen. Voordat ik het wist was ik een roker”.

Een gezondere levensstijl

Na bijna vijf jaar roken ging bij Niels de knop om. “Mijn energielevel was te laag, mijn uithoudingsvermogen was nihil en ik had last van ‘standaard kuchjes’. Vlak voor de zomer ging ineens de knop om. Ik wilde een gezondere levensstijl. Ik veranderde mijn dieet, begon met sporten en stopte met roken. In deze periode had ik geen last meer van stress, ik liet sigaretten links liggen zonder daarvoor hulpmiddelen te gebruiken en het belangrijkste: ik voelde mij goed!”

Impulsief

Stoppen met roken terwijl je thuis wordt omringt door rokers is een lastige uitdaging. Maar Niels liet zich er niet van weerhouden. Ruim twee maand hield hij het vol. “Ik had niet eens zin meer om te roken. Maar helaas sloeg dit om toen het studiejaar weer begon. De ergernissen namen toe en ik kreeg sneller last van opbouwende stress. Ik was impulsief en had de eerste sigaret al op mijn lip voordat ik het wist”.

De zomer van 2019

Afgelopen zomer besloot Niels opnieuw te stoppen met roken. De reden: een vriendin van hem deed onderzoek naar het rookgedrag op de UT. En met het oog op de rookvrije campus per 30 maart 2020 had hij een mooie stok achter de deur. “Waar ik de eerste poging zonder enige hulpmiddelen kon stoppen, heb ik nu nicotine pleisters gebruikt. Deze pleisters zorgden er daadwerkelijk voor dat ik geen behoefte meer had aan roken. Helaas nemen pleister niet alle stress en irritaties weg. Daardoor was het zwaar, maar het ging redelijk goed.” Een vervelende gebeurtenis in de familie ervoor zorgde er echter voor dat Niels de verleiding van een sigaret niet meer kon weerstaan.

Zoek afleiding

Beginnen met roken is het gevolg van een samenkomen van meerdere redenen, maar dat is stoppen ook. Dit heeft ook Niels ervaren. “Om succesvol te stoppen met roken is je omgeving en situatie heel bepalend. Zit je thuis op de bank niets te doen, dan heb je al snel zin in een sigaret. Maar zit je in de bibliotheek te studeren, dan heb je afleiding en ben je minder geneigd om te gaan roken. Ook sporten is een heel goed alternatief: het is een goede afleiding en je kunt je hoofd leeg maken.”

Bewustwording

Hoewel Niels na twee pogingen weer begonnen is met roken, heeft hij toch het voornemen om te stoppen. “Als je stilstaat bij wat er door je hoofd heen gaat, weet waarom je doet wat je doet, dan kom je een heel eind. Het lukte mij niet om in een keer te stoppen, maar ik ben mij nu wel heel bewust van mijn gedrag. Dat vind ik een heel goede eerste stap. Zo kom je steeds dichterbij het definitief stoppen met roken!”