HomeBusinessNationaal GroeifondsNieuwsNXTGEN HIGHTECH investeert 38 miljoen euro in nieuwe technologische oplossingen voor toekomstige nierpatiënten

NXTGEN HIGHTECH investeert 38 miljoen euro in nieuwe technologische oplossingen voor toekomstige nierpatiënten

Met een gezamenlijke investering van bijna €38 miljoen werkt de Universiteit Twente in het project ‘Kunstorganen’ aan nieuwe technologische oplossingen voor toekomstige nierpatiënten. Deze brede bundeling van kennis en ervaring richt zich op de noodzakelijke vernieuwing en verbetering van dialysebehandeling. 

Betere dialyse

In het NXTGEN Hightech project ‘Kunstorganen’ werkt de UT samen met elf bedrijven, twee kennisinstellingen en de Nierstichting aan de ontwikkeling van betere dialysetechnieken. De UT ontwikkelt samen met het bedrijf BioChem Oss B.V efficiëntere en hemocompatibele membranen voor de hemodialyse. "We willen membranen ontwikkelen voor draagbare kunstnieren die langer meegaan in contact met bloed. Op dit moment richten we ons op een kleinschalige productie", aldus Dimitrios Stamatialis, hoogleraar Advanced Organ bioengineering and Therapeutics (Faculteit TNW/TechMed Centrum).

“We zien dat de innovatie voor nierpatiënten stagneert doordat productie van prototypes in de praktijk lastig opschaalbaar blijkt. Dit vereist niet alleen veel specifieke kennis en expertise, maar ook fysieke middelen om de productie op kleine en middelgrote schaal te realiseren. Met dit project willen we ervoor zorgen dat de stap van lab naar praktijk in de toekomst sneller en beter gaat.” zegt dr. Karin Gerritsen, internist-nefroloog van het UMC Utrecht (UMCU) en coördinator van het project.

Andere partners

In het consortium leggen Nextkidney en Chiral Vision zich toe op de productie van sorbentfilters voor de draagbare kunstnier. IMEC, Micronit en Nexperia bouwen micro-elektronische componenten voor dialysesystemen die in toekomst geïmplanteerd kunnen worden. Vivolta werkt samen met Corbion, SupraPolix, Stentit en Xeltis aan machines voor de productie van stents en protheses voor de vaattoegang opgebouwd uit degradeerbare nanomaterialen.

Voor het testen van al deze componenten wordt in samenwerking met het UMCU en LifeTec Group een platform gebouwd. Het UMCU heeft daarnaast een belangrijke adviserende rol bij het voorbereiden van de preklinische verificatie en validatie en markttoelating van de kunstorganen die met de nieuwe technologie geproduceerd worden.

De Nierstichting investeert €750.000 in het project. De andere partners dragen zelf ruim €17 miljoen bij, naast de subsidie van €20 miljoen uit het Nationaal Groeifonds. Een gezamenlijke investering van bijna 38 miljoen voor toekomstige nierpatiënten.

Eerste kunstnier

Nederland is geboortegrond van de dialyse. De eerste kunstnier werd 80 jaar geleden voor het eerst getest in het ziekenhuis van Kampen. In het kader van dit heugelijke feit organiseerde de Nierstichting, samen met IMEC en de Willem Kolff Stichting op 4 april 2023 een netwerkbijeenkomst voor bedrijven en patiënten waarbij enkele baanbrekende innovaties van Nederlandse bodem werden gepresenteerd. Kijk hier voor een impressie van deze dag.

Over NXTGEN HIGHTECH

Binnen NXTGEN Hightech werken ruim 330 partijen uit het bedrijfsleven en kennisinstellingen de komende zeven jaar samen aan de ontwikkeling van nieuwe hoogtechnologische machines en productietechnologieën. Het Nationaal Groeifonds investeert € 450 miljoen om slimme oplossingen te vinden voor problemen in zes domeinen: Robotica en automatisering in land- en tuinbouw, Gezondheid, Lichte materialen, Duurzame energie, Lasercommunicatie en Snellere chips. 

K.W. Wesselink - Schram MSc (Kees)
Wetenschapscommunicatiemedewerker (aanwezig ma-vr)