Programma

De week van inspiratie 2016 - Foundations of life. Gedurende deze week in november komen allerlei inspirerende en intressante mensen spreken op de universiteit twente hieronder vind je het volledige programma.


Maandag 21 November

Lunch Frank VandenbrouckeDe sociale rol van de europese unie: Tussen Naïviteit en doemdenken.

De sociale betekenis van Europa is al jaren onderwerp van debat. Gaan Europese integratie en bloeiende welvaartsstaten samen, of sluiten ze elkaar uit? Frank Vandenbroucke werpt licht op de zaak en schetst de sociale agenda van de unie van morgen.Tijd:

Locatie:
Taal:

12.30-13.30 (Discussie tot 14.00)
Na het college staat er gratis lunch voor je klaar.
Waaier 1
Engels


Highlight: Victor MidsNeuromagic

Neuromagic is een combinatie van illusionisme, psychologie, geneeskunde en vingervlugheid. De klassieke vorm van goochelen achter zich latend, demonstreert Victor de inzichten die schuil gaan achter zijn unieke illusies en (interactieve) neuropsychologische experimenten. Victor Mids geeft een show en onthult een sluier achter deze experimenten.

Tijd:
Locatie:
Taal:

19.30-21.00
Waaier 1
Engels
In samenwerking met Studium Generale

dinsdag 22 November

Lunch: Victor LammeEen hersenscan zegt meer dan duizend woorden

De mogelijkheden om in het levende brein te kijken nemen in razend tempo toe. Victor Lamme van de Universiteit van Amsterdam bespreekt wat de gevolgen hiervan zijn, zoals is vrije wil een illusie.


Tijd:

Locatie:
Taal:

12.40-13.30 (Discussie tot 14.00)
Na het college staat er gratis lunch voor je klaar.
Waaier 1
Engels

Middag: StudentpresentatiesWat doen studenten, laat je inspireren!

Op de dinsdagmiddag zal er een markt in de Ravelijn worden georganiseerd, waarbij studenten die iets bijzonders hebben gepresteerd binnen hun opleiding of erbuiten de mogelijkheid hebben hun projecten te presenteren. Dit kan dus zowel gaan om hun studie, of sport/cultuur of een eigen onderneming. Hiermee kunnen ze de rest van de UT-gemeenschap inspireren. Tijdens de middag zal er een markt zijn, waarbij studenten de mogelijkheid hebben hun poster te presenteren en hun project te laten zien. Er zijn geen plenaire presentaties, maar het publiek zal langs de verschillende tafels lopen.

Tijd:
Locatie:
Taal:

14.00-17.00
Ravelijn Foyer
Engels/Nederlands

Avond: Gerard 't hooftQuantum black holes

Het opnemen van de zwaartekracht in de theorieën over elementaire deeltjes is een van de grootste uitdagingen voor de moderne fysica. Einstein voorspelde het bestaan van zwarte gaten, zelfs op subatomair niveau. Hoe interacteren deze mini zwarte gaten met subatomaire deeltjes?
Nobelprijswinnaar Gerard 't Hooft laat zien dat de wiskunde die het waterstofatoom beschrijft ook toegepast kan worden op subatomaire zwarte gaten. Ruimte en tijd nemen bizarre wendingen tijdens deze lezing!

Tijd:
Locatie:
Taal:
Avondvoorzitter:

19.30-21.00
Waaier 1
Engels
prof.dr.ir. Alexander Brinkman (UT)
In samenwerking met Studium Generale.

woensdag 23 November

lunch: arnon grunbergLove vs Technologie

Bestaat er een mooiere, volmaaktere werkelijkheid dan de fysieke werkelijkheid zoals wij die kennen? Voor Lillian, een 'oosterse prinses in een betrekkelijk doorsnee meisjeslichaam', is daar geen twijfel over mogelijk: het ware leven is online - daarbuiten bestaat slechts sociaal wenselijk gedrag. De vernieuwing ofwel wedergeboorte van de mens zal in die betere werkelijkheid worden bewerkstelligd, maar eerst moet de oude mens verdwijnen.
In de lezing 'Liefde en Technologie' zal Arnon Grunberg, een bekende Nederlandse schrijver en winnaar van veel literatuur prijzen komen spreken over dit verlangen in het leven met verschillen in virtual reality.

Tijd:
Locatie:
Taal:

12.30-13.30 (Discussie tot 14.00)
Waaier 1
Engels

Middag: workshop lesgeven‘EUREKA!’
Heb je ooit het 'Eureka' gevoel gehad van iets echt snappen? Heb je dit 'Eureka' moment ooit gezien bij je studenten? Wil je weten wat dit nu echt is en hoe dit te laten gebeuren? Doe dan mee op 23 november tijdens de Week van Inspiratie, waar wij een middag wijden aan leren en lesgeven; iedere student en iedere docent verdient meer eureka momenten.
De middag zal bestaan uit twee rondes met elk een lezing en een workshop. Ray Land, een prominent onderzoeker op het gebied van onderwijs, zal deze lezingen geven en helpen bij de begeleiding van de workshops. Inschrijven voor de lezingen is verplicht en toegankelijk voor iedereen. De workshops zullen de onderwerpen ‘Threshold Concepts’ en ‘Troublesome Knowledge’ behandelen. Inschrijven voor de workshop dient te gebeuren per email naar de commissie. Dit email adres kan gevonden worden onderaan deze pagina. De lezingen en workshops zullen in het Engels gehouden worden. Meer informatie over de lezingen, workshops en Ray Land kan hier in het engels gevonden worden.

Tijd:
Locatie:
Taal:

14.00-16.00
Designlab
Engels

avond: gerhard schmittFrom Smart Cities to Responsive Cities

Smart cities worden een realiteit. Echter is een smart city niet het einde van de ontwikkeling. Gerard Schmitt van ETH Zürich gaat toelichten hoe de steden van de toekomst verder moeten veranderen en echt intelligent dienen te worden.

Tijd:
Locatie:
Taal:

19.30-21.00
Waaier 1
Engels

donderdag 24 november

lunch: Florian WeinbergerCardiac repair with human heart muscle patches from induced pluripotent stem cells

Mensen hebben hartinfarcten, daarbij is natuurlijk herstel in principe onmogelijk. Echter komen er nieuwe technieken die potentiele herstel mogelijk maken. Florian Weinberger gaat toelichten wat de nieuwe ontwikkelingen zijn en hoe dit mensen gaat helpen.

Tijd:
Locatie:
Taal:

12.30-13.30 (Discussie tot 14.00)
Waaier 1
Engels

middag: eredoctoraten lezingEredoctoraten

Op 25 november zullen er vier eredoctoraten worden uitgedeeld door de UT. Tijdens de Week van Inspiratie, op 24 november, zullen de vier (toekomstige) eredoctoraten een inspirerende lezing geven. Dit zullen persoonlijke verhalen zijn van de eredoctoraten over hun invloeden, passies en de impact die zij hebben gehad om studenten en medewerkers te inspireren.

Voor meer informatie klik hier. De lezingen hebben de volgende titels:

  • 14.15: Prof Herr: On the Design of Bionic Leg Devices: The Schience of Extreme Interface
  • 14.45: Prof Tufte: The Thinking Eye
  • 15.15: Prof Gerber: Atomic Force Microscopy AFM the ultimate toolkit for Nanoscience and technology
  • 15.45: Dr. Kroes: Who want to change the world.


Tijd:
Locatie:
Taal:


14.00-17.00
Waaier 1
Engels


avond: Happening
Happening

De Week van Inspiratie zal afgesloten worden met een ontspannen, gezellige avond in de Vrijhof. Het eerste deel van de avond staat in het teken van comedy. Maar liefst drie internationale comedians komen langs om hun humoristische kijk op de wereld te delen. Een daarvan, Dave Thompson (Groot-Brittannië), is een oude bekende: hij speelde Tinky Winky in de Teletubbies, en reist tegenwoordig de wereld rond als stand-up comedian. De andere twee, Joe Eagan (Canada) en Brian O’Grady (Ierland), hebben dan misschien nooit in een Teletubbiepak gezeten, maar hebben dezelfde internationale ervaringen als Dave.

De avond wordt afgesloten met een Pub Quiz, waar u onder het genot van een drankje uw kennis over cultuur, wetenschap en de wereld kunt oprakelen.
De Happening is vol en kan niet meer voor ingeschreven worden.

Tijd Cabaret:
Tijd Pubquiz:
Locatie:
Taal:

19.30-21.30
21.30-23.30
Vrijhof
Engels