Cybersecurity

Taal: Nederlands (Engels op verzoek)

10:45 - 11:45 Omarm chaos en antifragiliteit

Sinds 2019 hebben we allemaal mogen ervaren wat resilience betekent voor ons als mens en ons als samenleving. Corona heeft niet alleen direct impact gehad op onze lichamelijke gezondheid maar heeft en zal ook vertraagde effecten op onze toeleverketens en gemeenschap hebben. Sommige effecten zullen we pas ver in de toekomst kunnen waarnemen, zoals bijvoorbeeld de impact op hoe we relaties met elkaar aangaan als mensen en als organisaties. Covid in combinatie met de andere actuele factoren zoals de oorlog in Oekraïne, het mondiale tekort aan grondstoffen en de klimaatverandering, zorgt ervoor dat onze huidige realiteit relatief onzeker en veranderlijk is.

De vaardigheid die een organisatie in staat stelt om te gaan met onzekerheid is die van resilience. De term die gebruikt wordt om de optimalisatie van resilience te beschrijven is antifragiel (2012). Voor resilience zijn veel verschillende definities te vinden, dit in tegenstelling tot de definitie van antifragiel.

Een organisatie of systeem die antiefragiel is, gedijt onder stress en in chaos. Een antifragiel systeem is sterker na een ongeluk of onvoorzien stressvolle gebeurtenis. We weten dat we in onzekere tijden leven, waar ongelukken en onvoorspelbare gebeurtenissen gegarandeerd zijn, daarom is het ontwerp en laten ontstaan van antifragiele systemen zeer relevant as gereedschap in het domain van risicomanagement.

De afgelopen vier jaar is antifragiel onderwerp van academisch onderzoek. Wij zullen een samenvatting geven van (ons) recent academisch onderzoek. En wij geven voorbeelden van toepassing in het domein van cloud security en team management. Een van onze leermoment is dat niets gratis is, en dat de tijd tussen het ontwerp en de daadwerkelijke operationalisering van antifragiel gedrag niet onderschat moet worden.

Edzo Botjes
Antifragility architect bij Xebia - Security

Edzo Botjes is antifragility architect bij Xebia - Security and onderzoeker in het domein van Antifragiliteit en Organisaties met publicaties in 2022, 2021 en 2022. Hij is in 2021 begonnen met zijn PhD onderzoek aan de Open Universiteit naar resilience, antifragility, enterprise governance, organizational learning en information security.

Marinus Kuivenhoven
Chief Technology Officer at Xebia Security
Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies