Onderwijssector

DAG 2 VAN HET RISK & RESILIENCE ONLINE EVENT

After the crisis: implicaties voor risk & Resilience voor het onderwijs

Op woensdag 4 november 2020 (16.00 uur – 18.00 uur) organiseert de Universiteit Twente, in samenwerking met het Genootschap voor Risicomanagement en PRIMO, de online bijeenkomst ‘Risk & Resilience’ die specifiek in het teken staat van de impact die de huidige crisis heeft op de onderwijssector in Nederland op korte-, middellange-, en langere termijn.

Het centrale thema luidt: ‘De evolutie van risicomanagement binnen het onderwijs’ 

Tijdens deze twee uur durende sessie wordt aandacht besteed aan de risico’s waarmee onderwijs-instellingen te maken hebben en naar verwachting te maken krijgen. Bij de risico’s op korte termijn is het duidelijk dat de ontwikkelingen rondom het coronavirus een belangrijke rol spelen en speelt onder andere de vraag waar crisismanagement stopt en waar risicomanagement begint. Dit terwijl de risico’s op langere termijn een veel bredere scope hebben. Bij risicomanagement kijken we ook naar internationale trends en ontwikkelingen en de te verwachten risico’s, waarbij het ‘Global Risk Report’ dat jaarlijks door het World Economic Forum wordt uitgebracht, een goed vertrekpunt vormt. Stilgestaan wordt bij wat we in de toekomst kunnen leren van de crisis waarin we onszelf momenteel bevinden. Ook wordt stilgestaan bij de veranderingen waarmee het onderwijs naar verwachting te maken krijgt en met de bedreigingen en kansen die zich hierbij voordoen. Uiteraard is een belangrijk aandachtspunt de wijze waarop onderwijsinstellingen hierop kunnen anticiperen.

Spreker
Wijnand van den Brink

Wijnand van den Brink is sinds 1 oktober 2017 lid van het College van Bestuur van Hogeschool Rotterdam. Na zijn heao propedeuse heeft hij de eerstegraads bevoegdheid Staatshuishoudkunde en Statistiek behaald en daarnaast is hij afgestudeerd in de Master Educational Management.

Na een aantal jaren bij de uitkeringsinstantie, het GAK, gewerkt te hebben heeft hij in 1989 de overstap gemaakt naar het onderwijs. Zijn onderwijscarrière begon als docent bij Albeda Rotterdam. In deze periode heeft hij twee studieboeken geschreven voor de richting Internationale Handel Groothandel. Sinds 1999 is Wijnand van den Brink werkzaam bij Hogeschool Rotterdam, eerst als docent Economie en vanaf 2000 als onderwijsmanager van de opleiding Bedrijfseconomie. Vanaf 2004 vervulde hij de functie van instituutsdirecteur bij het Instituut voor Financieel Management en vanaf 2011 bij het Instituut voor de Gebouwde Omgeving. Tijdens zijn directeurschap bij het instituut voor financieel Management is hij betrokken geweest bij het promotietraject van een van de docenten met als onderwerp risico management. In zijn functie als directeur bij het instituut voor de gebouwde omgeving is hij zich meer gaan toeleggen op kwaliteitszorgvraagstukken en duurzaamheid. In zijn huidige functie is hij sterk betrokken geweest bij het traject tot accreditatie van de Hogeschool in het kader van de Integrale Toets Kwaliteitszorg (ITK).

Ron Massink

Corporate Manager Integrale Veiligheid / HSSE / CM / BCM (Integrated Hazard & Threat Risk), TU Delft

  • CEO Lindyn BV. (HSSE & Risicomanagement)
  • Co. Oprichter, docent, leercoach bij de TU-Delft mastercursus integrale veiligheid.
  • Lid Steeringgroep Hazard/Risico (Integrale Veiligheid) ministerie OCW onderwijs, 1e & 2e fase
  • Docent bij PHOV, postdoctoraal veiligheidstechnisch onderwijs
  • Management) met TripleSmanagement.
  • Docent & initiatiefnemer van een int. masteropleiding Nucleaire Beveiliging.
  • Studentencoach van de masteropleiding Beveiligingsmanagement op hun vakgebied.
  • Autorisicobeheer & Beveiliging artikelen

Vanuit een achtergrond van rechtshandhaving en luchtvaartbeveiliging op Schiphol, en fraude opsporingsdiensten heb ik kennis opgedaan door opleiding, onderzoek en ervaring in operationele risico's, beveiliging, veiligheid, informatiebeveiliging BCM en crisismanagement. Het implementeren van een geïntegreerde vorm van risicomanagement afgestemd op de organisatiedoelstellingen binnen (grote) organisaties is nu mijn primaire doel.

Een interessante uitbreiding van mijn risicomanagementbetrokkenheid is nucleair security.

Specialismen: Het schakelen tussen professionele risicogerelateerde domeinen op strategisch, tactisch en operationeel niveau, het detecteren en analyseren van dilemma's in risico's.

Beveiligingsmanagement, Veiligheidsmanagement, Risicomanagement, Crisismanagement, Consultancy, Probleemanalyse, Trooble shooting. Tussentijds beheer

Robert 't Hart

Robert is eigenaar van Naris, de specialist in GRC software. Daarnaast is hij docent strategisch risicomanagement aan de Universiteit Twente, VU, NBA, VNG, SBO en de Rijksacademie.

Meer dan  20 jaar helpt hij organisaties met het opzetten en daadwerkelijk implementeren van integraal risicomanagement.

Robert krijgt energie van het spreken voor medewerkers en directie- en managementteams en het op interactieve wijze overbrengen van zijn kennis.

Alex van den Doel

Alex van den Doel is verantwoordelijk voor Aon Global Risk Consulting (Benelux) en COT - Instituut voor Crisis-, Veiligheids- en Beveiligingsmanagement. Daarnaast maakt hij deel uit van het Aon Global Risk Consulting Leadership team voor Europa, Midden-Oosten & Afrika (EMEA).

Kerngebieden van expertise zijn onder meer: Enterprise Risk Management, Cyber Risk, Crisismanagement, Captive en Insurance Company Consulting en Management, Actuariële diensten, Financial Analytics, Solvency II en Alternative Risk Transfer (Kapitaalmarktoplossing voor verzekeringsrisico's en weerderivaten).

Voordat Alex bij Aon in dienst trad, werkte hij vijf jaar voor ING Investment Management in Den Haag en Atlanta, waarbij hij zich als senior analist en portefeuillemanager richtte op Amerikaanse aandelen.

Alex heeft een masterdiploma van de Erasmus Universiteit van Rotterdam in (Financiële) Bedrijfseconomie, is Chartered Financial Analyst (CFA - Europees) en heeft management development programma's afgerond bij INSEAD (International Executive Programme Fontainebleau - Singapore) en Harvard Business School (Leading Professional Services Firms).

Aon Global Risk Consulting is een wereldwijd toonaangevend adviesbureau voor risicoadviesdiensten aan multinationals en grote ondernemingen met de volgende belangrijkste praktijken: (Enterprise) Risk Management, Crisis Management, Business Continuity Management, Cyber Risk, Actuarial and Analytics, Risk Finance & Insurance Company Advisory, Captive & Insurance Company Management en Interim Risk & Insurance Management.

Prof. dr. Steef Peters

Na een studie wis- en natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam en een promotie in de elementaire deeltjes fysica de overstap gemaakt naar de technologie in de financiële sector. In een periode van 12 jaar betrokken geweest bij de invoering van nieuwe technologieën en de ontwikkeling van strategie. Dit resulteerde in een benoeming tot buitengewoon hoogleraar bij de Vrije Universiteit van Amsterdam, een aanstelling tot onderzoeker bij de Henley Business School en een benoeming tot bezoekend hoogleraar bij het Beijing Instituut of Technology. Daarnaast via eigen bedrijven in Nederland en de Philippijnen gewerkt aan het ontwerp en invoering van decentrale systemen op basis van persoonsgegevens. Na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd vijf jaar actief geweest in het sociale domein bij het opzetten van een opleiding voor klantmanagers en onderzoek naar de effectiviteit van matching naar werk. Dit heeft geresulteerd in de ontwikkeling van een nieuw matching model en de ontwikkeling van een decentrale applicatie.

Dr. Angela van Heerwaarden

Programma directeur AEMAS/APC University of Amsterdam. Lange ervaring in actuarieel werk, zowel in het onderwijs als in de actuariële praktijk.  Houdt zih bezig met het oplossen van risicomodelleringsproblemen, het ontwerpen van trainingsconcepten en het lesgeven aan studenten of klanten.


Specialismen: reserveren, kapitaal, prijsstelling, herverzekering, onderwijs

Mieke van den Berg

“Ik kijk naar links, dan naar rechts en weer naar links. Niet klakkeloos en op de automatische piloot oversteken dus. Alert blijven. Je moet er op voorbereid zijn om een brandend paard met vijf poten in de wei aan te treffen. En als organisatie sta je klaar om daarop te kunnen handelen. In essentie gaat risicomanagement voor mij daarover. En bovendien gaat het over de gezonde balans tussen controle en vertrouwen. Risicomanagementsystemen mogen nooit in de weg zitten en zijn juist onderdeel van dagelijks handelen. Liefst onbewust bekwaam oftewel geïnternaliseerd. Heb je vaak moeten uitleggen dat risicomanagement nodig en niet saai is? Dat je je afvraagt waarom jouw Raad van Bestuur het gesprek hierover voor zich uit schuift of ervan wegkijkt? Vraag of ze voor succes gaan en alle kansen willen grijpen, liefst met een aansprekend voorbeeld en vertel dat met voldoende aandacht voor risicomanagement dat doel juist daardoor gehaald kan worden. Dan heb je hun aandacht.”

Lourens van der Linden

Het managen van risico’s met veerkracht doe ik net zoals heel veel andere mensen elke dag. Het verschil is dat ik dit jaar in mijn dagelijkse werk als programma manager cyber security binnen het deeltijd beroepsonderwijs op De Haagse Hogeschool, na donderdag 12 maart 2020 te maken kreeg met een groot aantal voor mij nieuwe situaties. In deze situaties moest ik in een snel tempo goed afgewogen beslissingen nemen en acties verrichten die deels afweken van de periode voor het coronatijdperk. 

 

Aan de ene kant ga ik zo goed mogelijk om met mogelijke bedreigingen waarbij risico mitigerende oplossingen en monitoring belangrijk zijn. Deels heeft dit zeker te maken met corona, maar ben ik ook al bezig met de voorbereidingen van risicomanagement op langere termijn.

 

Aan de andere kant heb ik ook veel kansen benut die zich hebben voorgedaan. Door de crisis werd ik net zoals iedereen gedwongen om uit mijn comfortzone te komen. Dit begon met het in een razend tempo uitrollen van digitaal onderwijs. Na het instaleren en beheren van de omgeving van Microsoft Teams, volgde hierna hybride onderwijs met livestream, tafelmicrofoons en blended learning. Mooi is om de dankbaarheid van de studenten te ervaren en complimenten te krijgen over de flexibiliteit en het improvisatievermogen omdat alle colleges gewoon zijn doorgegaan. Mooi is ook dat het is gelukt om hierbij de kwaliteit van het onderwijs en dienstverlening te behouden.

Twee paneldiscussies

Tijdens de eerste panelsessie wordt aan de panelleden de vraag voorgelegd wat de vijf belangrijkste trends, ontwikkelingen en risico’s, die in de komende tien jaar op de Nederlandse onderwijssector afkomen. In de tweede sessie wordt aan de panelleden gevraagd wat naar hun mening de drie grootste risico’s voor de onderwijssector zijn. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen risico’s op korte termijn (< 1jaar), middellange termijn (1 tot 3 jaar) en op langere termijn (> 3 jaar). Het in kaart brengen van de risico’s vindt plaats op basis van ‘oorzaak → gebeurtenis → gevolg/impact’.

  • Prof. dr. Steef Peters - Directeur van Lemniscaat, School of Management, en Conclusion Consulting Zorg

    Na een studie wis- en natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam en een promotie in de elementaire deeltjes fysica de overstap gemaakt naar de technologie in de financiële sector. In een periode van 12 jaar betrokken geweest bij de invoering van nieuwe technologieën en de ontwikkeling van strategie. Dit resulteerde in een benoeming tot buitengewoon hoogleraar bij de Vrije Universiteit van Amsterdam, een aanstelling tot onderzoeker bij de Henley Business School en een benoeming tot bezoekend hoogleraar bij het Beijing Instituut of Technology. Daarnaast via eigen bedrijven in Nederland en de Philippijnen gewerkt aan het ontwerp en invoering van decentrale systemen op basis van persoonsgegevens. Na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd vijf jaar actief geweest in het sociale domein bij het opzetten van een opleiding voor klantmanagers en onderzoek naar de effectiviteit van matching naar werk. Dit heeft geresulteerd in de ontwikkeling van een nieuw matching model en de ontwikkeling van een decentrale applicatie.

  • Robert 't Hart - Eigenaar van Naris, Docent Strategisch Risicomanagement

    Robert is eigenaar van Naris, de specialist in GRC software. Daarnaast is hij docent strategisch risicomanagement aan de Universiteit Twente, VU, NBA, VNG, SBO en de Rijksacademie.

    Meer dan  20 jaar helpt hij organisaties met het opzetten en daadwerkelijk implementeren van integraal risicomanagement.

    Robert krijgt energie van het spreken voor medewerkers en directie- en managementteams en het op interactieve wijze overbrengen van zijn kennis.

  • Wijnand van den Brink - Lid College van Bestuur Hogeschool Rotterdam

    Wijnand van den Brink is sinds 1 oktober 2017 lid van het College van Bestuur van Hogeschool Rotterdam. Na zijn heao propedeuse heeft hij de eerstegraads bevoegdheid Staatshuishoudkunde en Statistiek behaald en daarnaast is hij afgestudeerd in de Master Educational Management.

    Na een aantal jaren bij de uitkeringsinstantie, het GAK, gewerkt te hebben heeft hij in 1989 de overstap gemaakt naar het onderwijs. Zijn onderwijscarrière begon als docent bij Albeda Rotterdam. In deze periode heeft hij twee studieboeken geschreven voor de richting Internationale Handel Groothandel. Sinds 1999 is Wijnand van den Brink werkzaam bij Hogeschool Rotterdam, eerst als docent Economie en vanaf 2000 als onderwijsmanager van de opleiding Bedrijfseconomie. Vanaf 2004 vervulde hij de functie van instituutsdirecteur bij het Instituut voor Financieel Management en vanaf 2011 bij het Instituut voor de Gebouwde Omgeving. Tijdens zijn directeurschap bij het instituut voor financieel Management is hij betrokken geweest bij het promotietraject van een van de docenten met als onderwerp risico management. In zijn functie als directeur bij het instituut voor de gebouwde omgeving is hij zich meer gaan toeleggen op kwaliteitszorgvraagstukken en duurzaamheid. In zijn huidige functie is hij sterk betrokken geweest bij het traject tot accreditatie van de Hogeschool in het kader van de Integrale Toets Kwaliteitszorg (ITK).

  • Ron Massink - Corporate Manager Integrale Veiligheid / HSSE / CM / BCM (Integrated Hazard & Threat Risk), TU Delft

    Corporate Manager Integrale Veiligheid / HSSE / CM / BCM (Integrated Hazard & Threat Risk), TU Delft

    • CEO Lindyn BV. (HSSE & Risicomanagement)
    • Co. Oprichter, docent, leercoach bij de TU-Delft mastercursus integrale veiligheid.
    • Lid Steeringgroep Hazard/Risico (Integrale Veiligheid) ministerie OCW onderwijs, 1e & 2e fase
    • Docent bij PHOV, postdoctoraal veiligheidstechnisch onderwijs
    • Management) met TripleSmanagement.
    • Docent & initiatiefnemer van een int. masteropleiding Nucleaire Beveiliging.
    • Studentencoach van de masteropleiding Beveiligingsmanagement op hun vakgebied.
    • Autorisicobeheer & Beveiliging artikelen

    Vanuit een achtergrond van rechtshandhaving en luchtvaartbeveiliging op Schiphol, en fraude opsporingsdiensten heb ik kennis opgedaan door opleiding, onderzoek en ervaring in operationele risico's, beveiliging, veiligheid, informatiebeveiliging BCM en crisismanagement. Het implementeren van een geïntegreerde vorm van risicomanagement afgestemd op de organisatiedoelstellingen binnen (grote) organisaties is nu mijn primaire doel.

    Een interessante uitbreiding van mijn risicomanagementbetrokkenheid is nucleair security.

    Specialismen: Het schakelen tussen professionele risicogerelateerde domeinen op strategisch, tactisch en operationeel niveau, het detecteren en analyseren van dilemma's in risico's.

    Beveiligingsmanagement, Veiligheidsmanagement, Risicomanagement, Crisismanagement, Consultancy, Probleemanalyse, Trooble shooting. Tussentijds beheer

  • Dr. Angele van Heerwaarden - Programma directeur AEMAS/APC University of Amsterdam

    Programma directeur AEMAS/APC University of Amsterdam. Lange ervaring in actuarieel werk, zowel in het onderwijs als in de actuariële praktijk.  Houdt zih bezig met het oplossen van risicomodelleringsproblemen, het ontwerpen van trainingsconcepten en het lesgeven aan studenten of klanten.

  • Dr. Michel Ehrenhard - Associate professor Strategic Entrepreneurship | Opleidinsgdirecteur BSc / MSc (International) Business Adminstration, Universiteit Twente

    De huidige pandemie vraagt zowel veel organisatorische als individuele veerkracht. Waar grote veranderingen doorgaans veel tijd kosten, worden in korte tijd grote stappen gezet met name waar het gaat om digitalisering. Met betrekking tot het bedrijfskundeonderwijs hebben we gezien dat vooral bestaande verschillen in onderwijskwaliteit verder uitvergroot werden maar ook dat wederzijds begrip juist hielp in het overkomen van problemen. Wat wel een punt van zorg blijft gedurende de pandemie is het sociale aspect van onderwijs. Dit zowel met betrekking tot het welzijn van studenten en medewerkers, maar ook simpelweg het wegvallen van de toevallige ontmoetingen en interacties rondom colleges en in de gang. Een meer uitgebreide reflectie op ons UT bedrijfskunde onderwijs tijdens de eerste maanden van de corona pandemie is te vinden in het Tijdschrift voor Hoger Onderwijs (http://tvho.nl/article.php?id=179). Momenteel zien we dat het binnen de richtlijnen het faciliteren van kleinschalige bijeenkomsten inderdaad een zeer positief effect heeft op onze studenten, maar dat de grilligheid van het virus om veel creativiteit en aanpassingsvermogen vraagt.

    Bio:
    Dr. Michel Ehrenhard is universitair hoofddocent Strategisch Ondernemen bij de NIKOS vakgroep van de Universiteit Twente. Zijn onderzoek richt zich op besluitvorming van ondernemers gedurende technologie-gedreven verandering. Tevens is hij opleidingsdirecteur van de bachelor en master (International) Business Administration en verbonden aan het Leadership Center, University of Texas at Dallas.

  • Lourens van der Linden - Programma manager Cyber Security & Risk Management, De Haagse Hogeschool

    Het managen van risico’s met veerkracht doe ik net zoals heel veel andere mensen elke dag. Het verschil is dat ik dit jaar in mijn dagelijkse werk als programma manager cyber security binnen het deeltijd beroepsonderwijs op De Haagse Hogeschool, na donderdag 12 maart 2020 te maken kreeg met een groot aantal voor mij nieuwe situaties. In deze situaties moest ik in een snel tempo goed afgewogen beslissingen nemen en acties verrichten die deels afweken van de periode voor het coronatijdperk.  

    Aan de ene kant ga ik zo goed mogelijk om met mogelijke bedreigingen waarbij risico mitigerende oplossingen en monitoring belangrijk zijn. Deels heeft dit zeker te maken met corona, maar ben ik ook al bezig met de voorbereidingen van risicomanagement op langere termijn.

    Aan de andere kant heb ik ook veel kansen benut die zich hebben voorgedaan. Door de crisis werd ik net zoals iedereen gedwongen om uit mijn comfortzone te komen. Dit begon met het in een razend tempo uitrollen van digitaal onderwijs. Na het instaleren en beheren van de omgeving van Microsoft Teams, volgde hierna hybride onderwijs met livestream, tafelmicrofoons en blended learning. Mooi is om de dankbaarheid van de studenten te ervaren en complimenten te krijgen over de flexibiliteit en het improvisatievermogen omdat alle colleges gewoon zijn doorgegaan. Mooi is ook dat het is gelukt om hierbij de kwaliteit van het onderwijs en dienstverlening te behouden.

    BIO

    Sinds 1 januari 2019 ben ik werkzaam als Programma manager Cyber Security & Risk Management bij The Hague Graduate School, dat het deeltijdonderwijs van De Haagse Hogeschool faciliteert. In deze functie ben ik verantwoordelijk voor de opleidingen: - Master Risk Management (MSc), - Master Cyber Security Engineering (MSc), - Post HBO Registeropleiding Risicomanagement, - Post HBO Cyber Security Management.

    Naast mijn werkomgeving wissel ik kennis uit binnen het Genootschap voor Risicomanagement en ben ik bestuurslid en secretaris.

  • Elvir Ceman - Adviseur Veiligheid, Hogeschool Inholland

    De covid crisis heeft bijgedragen aan een versnelde ontwikkeling van het digitale onderwijs binnen de hogescholen en universiteiten. De onderwijsinstellingen zijn noodgedwongen geweest om het digitale onderwijs in een zeer korte periode tot stand te brengen. Een actie die in tijden van normale leefomstandigheden veel meer tijd in beslag had genomen.

    Bio:
    Als (integraal) veiligheidskundige houd ik ervan om oplossingen te ontwikkelen voor complexe en/of probleem situaties. In mijn rol als adviseur veiligheid zet ik mij integraal in voor het optimaliseren van een veilige werk en leer omgeving t.b.v. onze studenten en medewerkers.

  • Johan Dijkstra - Beleidsadviseur Universiteit Twente

    De onderwijssector wordt door Covid-19 in volle hevigheid geraakt. Niet alleen het onderwijsproces is geraakt maar ook facilitaire diensten (huisvesting en schoonmaak), communicatieafdelingen en automatiseringsafdelingen staan onder grote druk. Fysiek onderwijs, thuiswerken en communicatie rondom maatregelen vergen meer dan pre-covid. Het zwaartepunt van maatregelen ligt hiermee meer richting crisis- dan risicomanagement.

    Naast de impact op het ‘nu’ heeft Covid ook impact op de toekomst. Vooral die impact brengt voor ‘klassieke’ onderwijsinstellingen grote bedreigingen met zich mee. De lagere instroom van (vooral buitenlandse) studenten heeft gevolgen voor inkomsten van instellingen. De vraag is of hier herstel in op zal treden en hoelang eventueel herstel op zich laat wachten. Het risico is dat de ‘boost’ die Covid heeft gegeven aan afstandsonderwijs een bedreiging op levert voor het traditionele onderwijsmodel. Blended learning is momenteel het enige mogelijke onderwijsmodel en de kans is groot dat dit ‘post Corona’ door veel (aankomende) studenten wordt gezien als reële optie voor een opleiding. Dit zet de (hoogte van) de collegegelden onder druk en biedt ruimte aan concurrenten omdat de academische omgeving mogelijkerwijs aan waarde inboet als ‘unique selling point’. Hiermee omgaan vergt veerkracht en risicomanagement met vooral een focus op de balans van voorzieningen, investeringen en marktaandeel.

    Bio:
    Mijn naam is Johan Dijkstra, sinds 2007 werkzaam in diverse financiële functies bij de Universiteit Twente. Sinds 2018 als beleidsadviseur extern gefinancierde projecten. Een mooie brede functie die me in contact brengt met vrijwel alle bedrijfsvoeringsaspecten waarbij mijn persoonlijke doelstelling is om daar meer risicomanagementaspecten in te verwerken.

  • Jens van Riel - Instructeur Chemische Technologie, Hogeschool Utrecht

    Risico’s en het managen daarvan is iets waar iedereen dagelijks mee te maken krijgt. Jezelf veilig voelen is iets wat voor iedereen belangrijk is, de drang is dus ook om de risico’s zo klein mogelijk te maken. Hier legt de huidige crisis een extra nadruk op, iets wat voorheen de gewoonste zaak van de wereld was, wordt plotseling een risico. Door de crisis wordt het managen van het risico om veilig te blijven prioriteit. Er wordt van alles gedaan om het risico te verkleinen, waardoor de risico’s die ontstaan door de maatregelen vaak vergeten worden.

    Voor de onderwijssector heeft de crisis vooral impact op de prioritering van de risico’s, waarin het doel heel duidelijk is: “Het onderwijs moet doorgaan”. Daarin is ook de veerkracht goed en duidelijk zichtbaar, fysieke lessen werden geschrapt en binnen no-time stond de docent les te geven voor de camera.

    Bio:

    Na mijn studie Chemische Technologie ben ik begonnen als Instructeur Chemische Technologie aan het Institute for Life Sciences and Chemistry van de Hogeschool Utrecht. Hierin combineer ik mijn passie van lesgeven en experimenteel werken te combineren. Als Chemisch Technoloog leuk om de  chemische technologie mee te nemen in het dagelijks leven, mede hierdoor ben tijdens mijn studie ben ik begonnen met het brouwen van bier. Een biotechnologisch proces waarin zoveel mogelijkheden liggen van klein tot groot.

  • Alex van den Doel - Algemeen Directeur Aon Global Risk Consulting and COT - Institute for Safety, Security & Crisis Mgmt

    Alex van den Doel is verantwoordelijk voor Aon Global Risk Consulting (Benelux) en COT - Instituut voor Crisis-, Veiligheids- en Beveiligingsmanagement. Daarnaast maakt hij deel uit van het Aon Global Risk Consulting Leadership team voor Europa, Midden-Oosten & Afrika (EMEA).

    Kerngebieden van expertise zijn onder meer: Enterprise Risk Management, Cyber Risk, Crisismanagement, Captive en Insurance Company Consulting en Management, Actuariële diensten, Financial Analytics, Solvency II en Alternative Risk Transfer (Kapitaalmarktoplossing voor verzekeringsrisico's en weerderivaten).

    Voordat Alex bij Aon in dienst trad, werkte hij vijf jaar voor ING Investment Management in Den Haag en Atlanta, waarbij hij zich als senior analist en portefeuillemanager richtte op Amerikaanse aandelen.

    Alex heeft een masterdiploma van de Erasmus Universiteit van Rotterdam in (Financiële) Bedrijfseconomie, is Chartered Financial Analyst (CFA - Europees) en heeft management development programma's afgerond bij INSEAD (International Executive Programme Fontainebleau - Singapore) en Harvard Business School (Leading Professional Services Firms).

    Aon Global Risk Consulting is een wereldwijd toonaangevend adviesbureau voor risicoadviesdiensten aan multinationals en grote ondernemingen met de volgende belangrijkste praktijken: (Enterprise) Risk Management, Crisis Management, Business Continuity Management, Cyber Risk, Actuarial and Analytics, Risk Finance & Insurance Company Advisory, Captive & Insurance Company Management en Interim Risk & Insurance Management.

  • Mieke van den Berg - Lid College van Bestuur van de Hogeschool Inholland

    “Ik kijk naar links, dan naar rechts en weer naar links. Niet klakkeloos en op de automatische piloot oversteken dus. Alert blijven. Je moet er op voorbereid zijn om een brandend paard met vijf poten in de wei aan te treffen. En als organisatie sta je klaar om daarop te kunnen handelen. In essentie gaat risicomanagement voor mij daarover. En bovendien gaat het over de gezonde balans tussen controle en vertrouwen. Risicomanagementsystemen mogen nooit in de weg zitten en zijn juist onderdeel van dagelijks handelen. Liefst onbewust bekwaam oftewel geïnternaliseerd. Heb je vaak moeten uitleggen dat risicomanagement nodig en niet saai is? Dat je je afvraagt waarom jouw Raad van Bestuur het gesprek hierover voor zich uit schuift of ervan wegkijkt? Vraag of ze voor succes gaan en alle kansen willen grijpen, liefst met een aansprekend voorbeeld en vertel dat met voldoende aandacht voor risicomanagement dat doel juist daardoor gehaald kan worden. Dan heb je hun aandacht.” 

    Bio:

    Mieke van den Berg (54) is sinds 1 februari 2020 lid van het College van Bestuur van de Hogeschool Inholland. Zij heeft bedrijfseconomie/accountancy gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. In haar loopbaan heeft zij op diverse manieren gewerkt aan risicomanagement.

Na de paneldiscussies wordt de sessie afgesloten door een samenvatting te maken van wat uit de huidige crisisperiode, de belangrijkste leerpunten voor de onderwijssector zijn. Ook wordt samengevat wat de belangrijkste trends, ontwikkelingen en risico’s zijn, waar de sector in de komende tien jaar naar verwachting mee te maken zal krijgen.

Programma

  • Welkom - inleiding
  • Paneldiscussie 1

    Leden van het CVB van verschillende onderwijsinstanties  

  • Paneldiscussie 2

    Experts (safety, security en risicomanagement) binnen de onderwijssector

  • Lessons Learned

    Samenvatting leerpunten crisis, trends, ontwikkelingen, risico’s + aanpak

  • Vragenronde

    Behandeling van door de online deelnemers gestelde vragen (via chat)

  • Sluiting
Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies