“Actief zijn naast je studie geeft een voorsprong”

“Ik kan iedere student aanraden om actief te zijn naast je studie. Het is ontzettend leuk om je stem te laten horen en samen iets bedenken en organiseren voor anderen. Mij geeft dat een trots gevoel. En je leert er natuurlijk enorm veel van.” Aan het woord is Annelotte (22), vierdejaarsstudent Advanced Technology. Zij onderbreekt op dit moment tijdelijk haar studie voor een fulltime bestuursjaar bij de Student Union.

Organiseren

“Op de UT is zoveel te doen op het gebied van activisme naast je studie. Zelf ben ik begonnen met de organisatie van de ouderdag van de studievereniging. Het gaf een kick om te zien dat alles goed verliep en dat de ouders enthousiast waren. Daarna trad ik aan bij de lustrumcomissie van studentenvereniging Taste. We organiseerden twaalf activiteiten in drie weken. Vervolgens kreeg ik een leuke en leerzame functie als coördinator open dagen. Vooral de week voorafgaand aan de open dagen staken we ontzettend veel tijd in de voorbereiding. We sloten ons met z’n allen op in de projectkamer en zaten daar die week dan zo’n 80 uur. Dat was hard werken, maar ook ontzettend gezellig. We bedachten een nieuw uitloopsysteem om alle bezoekers van de centrale ontvangst naar de opleidingen te loodsen. Toen alles tijdens de open dagen goed verliep, was dat ontzettend gaaf om te ervaren. Er waren superveel mensen, ik geloof dat het om zo’n 1400 bezoekers ging. Toen we iedereen de goede kant op zagen lopen gaf dat een enorme kick!”

Bestuur

“Toen ik het gevoel kreeg dat ik het organiseren wel onder de knie had, ben ik een parttime bestuur gaan doen bij Enactus. Enactus is een wereldwijde non-profit organisatie gewijd aan het verbeteren van de kwaliteit van leven en de levensstandaard van mensen die het nodig hebben, door ondernemende actie. De organisatie biedt een platform voor universitaire studenten in 36 landen om samen te werken met het bedrijfsleven en de academische leiders in de ontwikkeling van projecten die helpen uitdagingen en ideeën om te zetten in duurzame oplossingen. Hier heb ik samen met anderen een compleet nieuw bestuur opgezet. Dat was een interessante uitdaging!”

Skills ontwikkelen

“Mijn volgende stap was een fulltime bestuursjaar  bij de Student Union. Zeker omdat ik een bètastudie volg, staat dit goed op mijn CV. Met dit bestuursjaar kan ik laten zien dat ik ervaring heb met organiseren en samenwerken leuk vind. Ik heb zoveel geleerd van het activisme. Niet alleen heb ik veel skills ontwikkeld als organiseren, leiding geven, samenwerken en een organisatie runnen. Ook heb ik geleerd om een visie te bepalen en daar naar te handelen. Maar op sommige momenten ook gewoon aan de slag te gaan terwijl je nog geen idee hebt waar je heen gaat. Ook heeft het activisme me veel geleerd over wat ik leuk vind om te doen. Ik zie mezelf echt als een verbinder tussen mensen. Ik leg graag lijntjes tussen mensen, zodat zij daar beter van worden.”

Advanced Technology

Bij de opleiding Advanced Technology is Annelotte als vrouw in de minderheid. “Dat er weinig vrouwen voor bètastudies kiezen, was voor mij een extra motivatie, ik vind het leuk om ‘bijzonder’ te zijn. Ik vond bètavakken altijd al interessant, logisch denken vind ik prettig. Ik vind het fascinerend om te ontdekken hoe het heelal is ontstaan, waar we vandaan komen. Op dat soort vragen kun je met behulp van wiskunde en natuurkunde naar antwoorden zoeken. Advanced Technology is een heel brede studie, waarbij je techniek inzet om multidisciplinaire oplossingen te bedenken voor complexe problemen. Je kunt hier echt heel veel kanten mee op, en dat vind ik prettig.”