Zij-instroomtraject

Hulp nodig bij het kiezen van je studie?

Wil jij je laten omscholen tot eerstegraads leraar in het voortgezet onderwijs, of een tweede onderwijsbevoegdheid halen? Dan is een zij-instroomtraject wellicht iets voor jou.

Heb je al werkervaring buiten het onderwijs, maar wil je als zij-instromer je lesbevoegdheid halen? Als zij-instromer behaal je binnen (maximaal) twee jaar je lesbevoegdheid en geef je tegelijkertijd al (betaald) parttime les in het voortgezet onderwijs. Voorwaarde is dat je een aanstelling hebt bij een middelbare school. De school kan dan je studiekosten betalen met behulp van de zij-instroomsubsidie. Ben je al bevoegd docent en wil je lesgeven in een ander vak? Ook dan kun je mogelijk een traject volgen als zij-instromer.

Informatieavond
Aanmelden
Benieuwd of het onderwijs bij jou past? Op woensdag 6 maart organiseert Universiteit Twente van 19:00 – 20:00 een online informatieavond voor zij-instromers. Meld je nu aan om zeker te zijn van een plek.

Wanneer kun je een zij-instroomtraject volgen aan de UT?

Je kan in principe een zij-instroomtraject volgen voor het behalen van de eerstegraads onderwijsbevoegdheid als je:

Assessment

Voordat je als zij-instromer kunt beginnen aan de lerarenopleiding, neem je deel aan een geschiktheidsonderzoek. Tijdens het assessment wordt zowel je vakinhoudelijke voorkennis getoetst als je geschiktheid om les te geven aan de doelgroep. Als je geschikt wordt verklaard, kan je school een zij-instroomsubsidie aanvragen en daarmee je studiekosten betalen.

Je dient het zij-instroomtraject in maximaal twee jaar af te ronden. Qua studiebelasting kun je rekening houden met zo’n twintig uur per week, afhankelijk van je persoonlijke scholingsplan. Ideaal gezien beslaat je aanstelling aan de school daarom maximaal 0,6 fte.

Klaar voor de stap?

Overweeg jij de overstap naar het onderwijs? Of weet jij al dat je gaat overstappen? Dan is speciaal voor jou dit platform ontwikkeld waar enthousiaste leraren in spé, die de stap al hebben gezet, al hun tips en ervaringen graag met je delen.

Meer weten?

Ben jij benieuwd of een zij-instroomtraject bij jouw situatie past? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden: lerarenopleiding@utwente.nl.

Heb je vragen over het assessment? Neem dan contact op met Susanne Spiele, de coördinator van het Assessment Centrum Twente.

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies