UTDienstenCFMDuurzaamheidNieuwsUT compenseert uitstoot en werkt aan verdere verlaging gasverbruik

UT compenseert uitstoot en werkt aan verdere verlaging gasverbruik

De UT gaat de CO2-uitstoot die we in 2022 en in volgende jaren door gasverbruik veroorzaken compenseren. Dat doen we door Vrijwillige Emissie Reductie (VER)-carbon credits van emissie reductie-projecten. Deze projecten voldoen aan de Gold standard for the Global Goals. Daarnaast blijven we werken aan het verder terugdringen van het gasverbruik op de campus: voorkomen van uitstoot is immers beter dan achteraf compenseren. De compensatie volgt uit het duurzaamheidsbeleid van de UT, te vinden bij het SEE-programma.

Luchtbevochtiging laboratoria

Omdat op enkele uitzonderingen na alle gebouwen op de campus worden verwarmd via het warmtenet van Ennatuurlijk, is het gasverbruik van de UT al relatief laag: zo’n 500.000 m3 per jaar, oftewel ongeveer het verbruik van 333 huishoudens.

Het gasverbruik op de campus vindt hoofdzakelijk plaats bij de luchtbevochtiging van laboratoria. Op het moment onderzoekt CFM of het mogelijk is om de huidige gasgestookte stoombevochtigers in de toekomst te vervangen door adiabatische luchtbevochtigers, die op elektriciteit werken. Als de eerste tests positief zijn zal dit via een pilot in de Zuidhorst uitgerold worden. Op termijn zouden de huidige stoombevochtigers op termijn uitgefaseerd kunnen worden. Daarmee zou het overgrote deel van het gasverbruik in UT-gebouwen verleden tijd zijn.

Vermindering energieverbruik

Het warmtenet van Ennatuurlijk, waarmee bijna alle UT-gebouwen verwarmd worden, veroorzaakt veel minder uitstoot dan verwarmen met gas. De elektriciteit op de campus bestaat sinds 2022 voor 100% uit groene stroom. Toch werken we ook verder aan het verminderen van dit energieverbruik, iets waar de UT al sinds 2005 met succes op inzet. De meeste gebouwen op de campus hebben inmiddels energielabel A, en hebben de overige gebouwen minstens energielabel C. Bij nieuwbouw is duurzaamheid een hoofdpunt: zo krijgt het nieuwe ITC-gebouw straks energielabel A+++. Ook bij plannen voor renovaties wordt verduurzaming altijd als belangrijk punt meegenomen. Hier kan je meer over lezen in het nieuwe Strategisch Huisvestingsplan voor de Lange Termijn 2023-2032.

Het energieverbruik op de UT is tussen 2005 en 2021 met ruim 30% gedaald, ondanks een forse groei van het aantal studenten en medewerkers

Zelf bijdragen

Als lid van de UT-gemeenschap kan je bijdragen aan het verminderen van het energieverbruik op de campus. Wat je zelf kan doen:

  • Zet het licht uit als je een ruimte verlaat, ook als er een sensor in de kamer hangt (het licht blijft anders tot wel 30 minuten branden)
  • Schakel je monitor en schermen in vergaderzalen uit als je weggaat (m.u.v. Teams-kamers)
  • Schakel je laptop of PC uit
  • Voorkom sluipverbruik: laat apparaten niet op stand-by staan, maar zet ze uit of haal de stekker uit het stopcontact
  • Sluit het raam van de zuurkast wanneer je klaar bent met je werkzaamheden
  • Neem de trap in plaats van de lift (indien mogelijk)
  • Laat ramen en deuren niet onnodig open staan, zeker als de verwarming of koeling aanstaat
  • Zet de verwarming een graadje lager en doe een dikke trui aan
  • Zet de verwarming en/of de koeling uit als je de ruimte verlaat
  • Sluit ramen en deuren wanneer je een ruimte verlaat
  • Schakel onnodige apparatuur uit of haal deze weg
  • Schakel onnodig veel verlichting uit, wanneer je aanwezig bent

Zie je onnodig energieverbruik dat je zelf niet op kan lossen? Dan kan je dat melden bij de servicedesk van jouw gebouw.