UTDienstenCFMDuurzaamheidNieuwsSamen digitaal opruimen: UT deed (weer) mee aan Digital Cleanup Day!

Samen digitaal opruimen: UT deed (weer) mee aan Digital Cleanup Day!

Op Digital Cleanup Day stonden we stil bij digitale vervuiling en de impact ervan op het milieu. En we blijven actie ondernemen! Net zoals we de fysieke omgeving netjes moeten houden, is het belangrijk om bewust om te gaan met onnodige data, e-waste en energieverbruik. En dat kan de UT veel opleveren: win-win dus!

René van Arnhem is afdelingshoofd van ITO (IT infrastructuur & Operations) binnen LISA en verantwoordelijk voor het netwerk, de servers, opslag en alle applicaties binnen de UT. “Met een team van veertig collega’s, verdeeld over drie teams, zorgen we ervoor dat alles draait: van netwerk en infrastructuur tot business- en gebruikersapplicaties zoals Microsoft 365,” vertelt hij. Naast HR-verantwoordelijkheid en het aansturen van drie teamleiders, houdt hij zich ook bezig met grotere strategische vraagstukken, zoals het verduurzamen van de IT-infrastructuur.

En dat is belangrijk: één van de grootste energieverbruikers binnen de UT zijn de twee datacenters. “Alleen de datacenters verbruiken jaarlijks al zo’n 600.000 euro aan stroom. Twee jaar geleden was dat nog de helft, maar met de stijgende elektriciteitsprijzen wordt het steeds belangrijker om kritisch te kijken naar ons energieverbruik”, aldus René. Dankzij slimme aanpassingen van ITO bespaart de UT nu al flink. “We hebben netwerkcomponenten efficiënter geconfigureerd en zetten servers die rekencapaciteit leveren in stand-by als ze niet worden gebruikt. Dit soort maatregelen heeft ons al 80 megawatt (16.000 kg aan CO2-uitstoot / 640 bomen) aan energiebesparing opgeleverd – een mooie stap richting een duurzamere UT.”

Digital Cleanup Day

Digital Cleanup Day vraagt aandacht voor de enorme hoeveelheid opgeslagen data en moedigt aan om bewuster om te gaan met digitale bestanden. Dit betekent niet alleen je digitale opslag opschonen, maar ook slimmere gewoonten ontwikkelen.

Binnen ITO ligt de focus onder andere op het vervangen van de opslag-omgeving. “We kijken bijvoorbeeld naar de besparingsmogelijkheden t.o.v. de oude omgeving. We zien namelijk dat niet alleen op de UT, maar wereldwijd de hoeveelheid data, en dus opslag, toeneemt. En de opslagprijzen stijgen ook alleen. Dus naast een grote energiepost is het ook ‘gewoon’ een enorme kostenpost”, vertelt René. “Daarom is Digital Cleanup Day zo belangrijk. Een voorbeeld: maar 30% van alle data op de UT wordt actief gebruikt. De overige 70% ‘slaapt’. Daar is dus nog enorm veel winst op te behalen!”

Een nieuwe werkgroep

Vorig jaar deed de UT ook al mee aan Digital Cleanup Day. “De focus lag toen op het opschonen van eigen data bij de UT’ers: controleer je eigen schrijven, e-mails en eventueel dubbele foto’s en video’s. Dit jaar gaan we een stapje verder. We hebben een werkgroep opgericht. We willen graag de faculteiten en diensten meenemen in het traject. De kick-off is inmiddels geweest: na Digital Cleanup Day nemen we vervolgstappen. Zo zijn er veel schijven en diensten waarvoor we acties kunnen uitzetten”, aldus een enthousiaste René.

“Denk bijvoorbeeld aan een infodocument over omgaan met data. Of aan een tool die je op je eigen omgeving kan loslaten, waarna aangegeven wordt hoeveel dubbele bestanden je hebt en een optie om deze met één druk op te knop te verwijderen. Of een keuzedocument voor faculteiten: welke werkomgeving past het best bij mijn type werk?”

Hij vult aan:“We willen ruimtebesparing zo gemakkelijk mogelijk maken voor UT’ers. Stel je voor dat we met elkaar de helft van de ‘slapende data’ (35% van de 70%) op kunnen schonen. Dat is een besparing van zo’n 100TB. 100 TB staat gelijk aan zo’n 650 miljoen documentpagina’s. Een enorme besparing op opslag en energie dus!”

Best practices

Wat kunnen UT’ers nu al zelf doen? “We gaan samen met de werkgroep de verschillende opties uitwerken en vertellen hierover later meer”, legt Rene uit. “Er zijn dingen die UT’ers zelf al kunnen doen. Denk aan het delen van een link naar een bestand, in plaats van het bestand als bijlage te mailen. Zo voorkomen we dat het document op 10 plekken tegelijk wordt opgeslagen en besparen we energie en opslagruimte. Net als het opruimen van een oude boekenkast, is het belangrijk om je digitale opslag af en toe op te schonen.”

Samen verduurzamen

Waarom vind René verduurzamen zo belangrijk? “Dingen die je thuis doet, in positieve zin, wil je ook terugzien op je werk. Als thuis de verwarming lager gaat, waarom zou je hem dan op het werk wel hoog zetten? Zo kun je ook naar dataopslag en IT-verduurzaming kijken. Onze afdeling houdt zich daarom ook veel bezig met het onderwerp. Waar kunnen we besparen en verduurzamen? Het mooiste zou zijn dat we niet alleen goed gedrag van huis meenemen naar werk, maar ook goed gedrag van werk meenemen naar huis. Dus een positief effect op de maatschappij.”

Hij vervolgt: “Ik snap dat iedereen het druk heeft en dat tijd best wel schaars is. Dat realiseren wij ons ook: daarom willen we besparing voor de eindgebruiker zo gemakkelijk mogelijk maken. Ik hoop dat we daardoor in de actiemodus schieten als universiteit. Besparen doen we immers samen. Laten we kleine stappen zetten en kijken wat wel en niet werkt!”, sluit René positief af.

DUURZAAMHEID OP DE UT

In Shaping2030, de strategie van de Universiteit Twente, is duurzaamheid een belangrijk speerpunt. De UT werkt niet alleen aan duurzame oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken, en wil daarnaast het goede voorbeeld geven door een duurzame organisatie te worden. Om dit te bereiken moeten de ambities uit Shaping2030 in de praktijk worden gebracht. Dagelijks werken veel leden van de UT-gemeenschap hard aan het vertalen van de duurzaamheidsdoelstellingen naar ons werk op de campus - het transformeren van de manier waarop we werken, leren, reizen, bouwen en meer. In deze serie nodigen we hen uit om te praten over wat hen drijft, welke rol duurzaamheid speelt in hun werk, en wat ze graag zouden willen bereiken aan onze universiteit.

Meer weten over duurzaamheid op de UT? Kijk op utwente.nl/duurzaamheid.