De Energy Transition Challenges (ETC) minor aan de Universiteit Twente speelt een cruciale rol in het opleiden van studenten om energiegerelateerde vraagstukken aan te pakken en innovatieve oplossingen te ontwikkelen. Dit sluit aan bij de doelstellingen van het Akkoord van Parijs om vóór 2030 een duurzamer toekomstperspectief te realiseren. Een van de studenten die onlangs aan deze minor deelnam, is Imre Kersting. Tijdens zijn project deed hij waardevolle inzichten op die bijdragen aan een grotere bewustwording rondom energie binnen de universiteit. Zijn onderzoek richtte zich op het verbeteren van energie-efficiëntie en duurzaamheid op de campus, ter ondersteuning van de bredere milieudoelstellingen van de UT.
Imre’s tien weken durende project benadrukte het belang van samenwerking. Via presentaties, nieuwsbrieven en sparringsessies werd duidelijk dat duurzaamheid breed leeft binnen verschillende afdelingen en belanghebbenden. Echter, een gebrek aan onderlinge communicatie tussen afdelingen bleek een belemmerende factor. Dit onderstreept de noodzaak van een centraal platform om initiatieven, middelen en voortgangsinformatie te delen. Een dergelijk platform kan kennisuitwisseling bevorderen en leiden tot effectievere, duurzame oplossingen.
Eerste stappen
Innovatieve benaderingen om betrokkenheid te vergroten
Tijdens het project stelde Imre verschillende initiatieven voor om energiebewustzijn en participatie te bevorderen. "Een van de meest veelbelovende strategieën was de introductie van faculteitscompetities: een real-time display van energiebesparingen, gekoppeld aan beloningen op basis van behaalde resultaten. Gamificatie kan een krachtig middel zijn om betrokkenheid te vergroten en duurzaam gedrag te stimuleren."
Daarnaast bleek strategische communicatie van essentieel belang. Zo was een artikel over energiebesparing op de website van de universiteit moeilijk vindbaar, wat de effectiviteit ervan beperkte. Dit toont de noodzaak van toegankelijke en overzichtelijke informatievoorziening.
Conclusie van het project
Om energiebewustzijn en participatie effectief te bevorderen, is een geïntegreerde aanpak nodig die technologische innovatie combineert met gedragsverandering. "Naast slimme energiesystemen en grootschalige projecten is het belangrijk om dagelijkse, kleinschalige initiatieven aan te moedigen. Dit kan worden gerealiseerd door middel van verplichte jaarlijkse duurzaamheidsconferenties, workshops en energiebesparingswedstrijden", legt Imre uit.
"Door samen te werken kan de Universiteit Twente een voorbeeldfunctie vervullen en daadwerkelijk impact maken. Via samenwerking en gedeelde verantwoordelijkheid kunnen we concrete stappen zetten naar een energie-efficiënte en duurzame toekomst!"
Download hier het rapport van Imre:
DUURZAAMHEID OP DE UT
In Shaping2030, de strategie van de Universiteit Twente, is duurzaamheid een belangrijk speerpunt. De UT werkt niet alleen aan duurzame oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken, en wil daarnaast het goede voorbeeld geven door een duurzame organisatie te worden. Om dit te bereiken moeten de ambities uit Shaping2030 in de praktijk worden gebracht. Dagelijks werken veel leden van de UT-gemeenschap hard aan het vertalen van de duurzaamheidsdoelstellingen naar ons werk op de campus - het transformeren van de manier waarop we werken, leren, reizen, bouwen en meer. In deze serie nodigen we hen uit om te praten over wat hen drijft, welke rol duurzaamheid speelt in hun werk, en wat ze graag zouden willen bereiken aan onze universiteit.
Meer weten over duurzaamheid op de UT? Kijk op utwente.nl/duurzaamheid.