Duurzame mobiliteitsmaatregelen

WIL JE MEER WETEN OVER DUURZAAMHEID OP DE UT?

HUIDIGE MAATREGELEN EN VOORZIENINGEN

  • Elektrische auto's

    De bedrijven die zorgen voor het groenonderhoud en de schoonmaak maken gebruik van elektrische voertuigen. De post wordt ook verdeeld met behulp van een elektrische minibus.

     

  • Fietsdeelsysteem

    Met het Go About fietsdeelsysteem kun je fietsen ophalen van (en terugbrengen naar) verschillende locaties op de campus, zoals het station, voor de Coop, de Witbreuksweg, het O&O-plein en de Spiegel. Om erachter te komen waar je deze fietsen precies kunt ophalen, kijk hier en voor info over de app kijk hier.

  • Laadpunten elektrische auto's

    Op onze service portal vind je hier meer informatie over: https://www.utwente.nl/en/service-portal/facility-services/charging-stations-electric-cars?lang=nl  

  • Laadpunten elektrische fietsen

    Als je een elektrische fiets gebruikt voor je woon-werkverkeer en je deze op de campus wilt opladen, dan kun je in verschillende fietsenstallingen oplaadpunten voor e-bikes vinden. Medewerkers van de UT kunnen hun fiets opladen bij de medewerkersfietsenstallingen bij het Sportcentrum, de Vrijhof, de Spiegel, het Paviljoen, de Citadel, de Waaier en de Horst. Buiten bij de Spiegel kan iedereen zijn fiets opladen met zonne-energie.

  • NS business card

    Werkreizen per trein worden vergemakkelijkt en aangemoedigd door het verstrekken van een NS-Business Card. Voor het woon-werkverkeer wordt ook het openbaar vervoer aangemoedigd.

  • Keuzemodel arbeidsvoorwaarden (KAT)

    Het keuzemodel arbeidsvoorwaarden biedt fiscale voordelen in relatie tot mobiliteit. Er zijn fiscale voordelen om een fiets aan te schaffen.

  • Parkeersensoren

    De UT test parkeersensoren en autodetectielussen op verschillende parkeerterreinen op de campus. De sensoren werken beter, maar niet alle parkeergarages zijn uitgerust met deze sensoren, sommige hebben detectielussen en andere hebben (nog) geen enkele vorm van meting. Het idee achter het gebruik van sensoren of lussen is om onnodige voertuigbewegingen te voorkomen tijdens het zoek naar een parkeerplek, omdat lege parkeerplaatsen zichtbaar zouden kunnen worden gemaakt in de campus app.

  • Fietsenmaker

    De UT campus heeft een fietsenmaker genaamd "De Versnelling" . Bij deze fietsenmaker werken (jong) volwassenen met een (licht) verstandelijke beperking en/of een afstand tot de arbeidsmarkt, waar zij onder begeleiding leren en werken in de werkplaats.

EERDERE INITIATIEVEN 

  • Elektrische auto's

    Van oktober tot november 2019 is samen met UT's autoverhuurbedrijf Munsterhuis een pilot uitgevoerd om een volledig elektrische auto te leveren aan UT-personeel dat regelmatig een auto huurt voor het werk. Deze medewerkers kregen een account voor een app waarmee ze een Renault Zoë konden boeken en openden. Deze auto heeft een actieradius van 275 km.

  • Probeer een speed pedelec uit - oktober 2019

    In samenwerking met Twente Mobiel en Munsterhuis Lease boden we medewerkers die met de auto reizen voor woon-werkverkeer en meer dan 15 km van hun werk wonen de mogelijkheid om een week lang een speedpedelec te testen. Een speedpedelec is een elektrische fiets met een maximum snelheid van 45 km/u, waarbij je verplicht een helm moet dragen. De meeste mensen die zich bij deze pilot hebben aangesloten wonen tussen 15-20 km of 20-40 km van UT.

  • Mobiliteitsbattle - 2017

    In juni 2017 heeft een groep UT medewerkers zich aangesloten bij de mobiliteitsbattle. De auto's van alle deelnemers werden uitgerust met een box die het rijgedrag gedurende vier maanden bewaakt. Dankzij deze Ecobox was het mogelijk om te zien of mensen te snel optrokken of te snel door bochten reden. De deelnemers hadden toegang tot deze informatie via een online dashboard. De conclusie was dat deze feedback over het rijgedrag wel degelijk leidt tot veranderingen in de rijstijl.

BEWEGINGEN OP DE CAMPUS 

De UT stimuleert maatregelen die het aantal transportbewegingen op de campus verminderen.

  • Post en logistiek

    Alle non-food artikelen die door medewerkers van de universiteit worden besteld, worden centraal ontvangen bij de Centrale Goederen Ontvangst. Na controle van het aantal pakketten en beschadigingen wordt voor ontvangst getekend. Dagelijks worden de pakketten verdeeld over de verschillende afdelingen.

  • Afvalinzameling

    In 2013 zijn half-ondergrondse afvalcontainers op de campus geplaatst. De meeste van deze bakken hebben een capaciteit van 5000 liter, enkelen hebben een capaciteit van 3000 liter. Deze nieuwe bakken hoeven slechts twee keer per week geleegd te worden, terwijl er bij gebruik van kleinere containers drie keer per week geleegd moest worden. Door het verminderen van het aantal verplaatsingen van grote vrachtwagens wordt ook de veiligheid op de campus verbeterd.

  • De Buren

    Online aankopen kunnen worden geleverd aan onbemande kluisjes in 'De Buren' in het gebouw Sky. Herhaalde leveringspogingen worden zo vermeden.

  • Healthy campus

    Er wordt een plan ontwikkeld om een gezonde geest en een gezond lichaam te stimuleren. Enkele aspecten hiervan zijn regelmatige lichaamsbeweging en regelmatige pauzes van het werk. Lunchwandelingen (maak regelmatig afspraken met je collega's), het nemen van de trap (minimaal tot de 4e of 5e verdieping of loop altijd naar beneden) en fietsen of wandelen van en naar de gebouwen zijn aan te bevelen. Naast deze mogelijkheden biedt het Sportcentrum een grote verscheidenheid aan sporten die bijdragen aan een gezondere levensstijl.