Reizen en mobiliteit

WIL JE MEER WETEN OVER DUURZAAMHEID OP DE UT?

DUURZAME MOBILITEIT

De impact van reizen en mobiliteit op onze CO2-footprint is aanzienlijk. Woon-werkverkeer en dienstreizen veroorzamen jaarlijks samen ongeveer 10.000 ton CO2-uitstoot. Dat is 31% van de totale footprint van de Universiteit Twente. Mobiliteit is daarom één van de prioriteiten bij het verduurzamen van onze organisatie.

De uitgangspunten van duurzame mobiliteit zijn het verminderen van de CO2-uitstoot bij reizen door medewerkers en studenten, het bevorderen van duurzamere manieren van reizen en alternatieven voor reizen, en het compenseren van de uitstoot van noodzakelijke reizen.

Reizen & mobiliteit in het kort
  • De UT stimuleert duurzame manieren van reizen: fiets en trein voor woon-werkverkeer, waar mogelijk trein of elektrische auto voor zakelijke reizen
  • Vanaf 2025 compenseert de UT 100% van de CO2-uitstoot van zakelijke reizen
  • De campus wordt een autoluwe zone om het gebruik van duurzame vervoersmiddelen te stimuleren

PLANNING

Planning Reizen & mobiliteit

Klik om in te zoomen

MEER OVER REIZEN & MOBILITEIT

30 kilometerzone op de campus

Om de verkeersveiligheid te verbeteren en fietsen te stimuleren, is de campus van de Universiteit Twente in 2022 veranderd in een 30 kilometerzone.

Lees verder

Fietsmissie: 10% meer woon-werkverkeer per fiets

Cycling mission: 10% more commuters by bike

De Universiteit Twente steunt de 'Kies de fiets'-missie van de Nederlandse overheid met als doel om 10% meer werknemers per fiets naar het werk te laten reizen. Ook het gebruik van de fiets als onderdeel van woon-werkverkeer (naar een treinstation) wordt aangemoedigd.

Leer meer op kiesdefiets.nl

Cursus 'fietsen voor beginners'

Goed kunnen fietsen is niet alleen duurzaam, het ondersteunt ook de integratie en participatie van internationale medewerkers en studenten in de UT-gemeenschap en in Nederland in het algemeen. Daarom organiseert de UT een fietscursus voor internationale medewerkers en studenten.

Lees verder

SUSTAINABLE MOBILITY PLAN

De basisbeginselen van duurzame mobiliteit zijn de vermindering van de CO2-uitstoot als gevolg van alle vormen van reizen door werknemers en studenten en het bevorderen van meer duurzame vervoerswijzen. Het SEE-programma heeft een plan voor duurzame mobiliteit opgesteld waarin de huidige situatie en de gewenste situatie worden beschreven en een planning voor de periode tot 2023 wordt voorgesteld.

MAATREGELEN OP DE CAMPUS

De Universiteit Twente heeft in het verleden al veel maatregelen genomen om duurzame mobiliteit te bevorderen. Een volledige lijst van deze maatregelen is hier te vinden.

Wat kan je zelf doen?
  • Kom te voet of met de fiets naar de UT.
  • Neem de trap in plaats van de lift. Te veel verdiepingen om te beklimmen? Loop dan als je naar beneden moet.
  • Carpool naar het werk.
  • Woon je op middellange afstand, overweeg dan om over te stappen van de auto op een e-bike.
  • Zakenreizen: kijk of er een alternatief is voor vliegen, zoals videoconferencing of de trein.